logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon Unifon TK6 z 6 kablami w budynku mieszkalnym?

gregor_13 23 Mar 2006 17:00 37299 11
  • #1 2448405
    gregor_13
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam panowie musze gosciowi zamontowac domofon firmy UNIFION TK 6 i mam problem z podlaczeniem bede wdzieczny osobie za pomoc ktora juz to montowala . Montaz bedzie w budynku mieszkalnym ,Wystaja ze sciany 6 kabli.czerwony, zielony , niebieski, czarny, brazowy, bialy i niewiem jak to do kupy podlaczyc.Pozdr

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj regulamin https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php szczególnie punkt 3 . Tytuł poprawiłem.

............................................................................
    Ogłoszenie

Wszystkich zainteresowanych podłączeniem unifonu zapraszam do tematu ogłoszenia, w którym znajdziecie takie informacje jak:
    • jak dobrać unifon do posiadanej instalacji i na co zwrócić uwagę przy jego doborze
    • jak przełożyć kable ze starego unifonu do nowego znając model i podłączenie starego aparatu
    • i w końcu jak sobie poradzić jak nie wiemy jak te kable były podłączone w starym unifonie.

Jeżeli z jakiś względów nie uda się z pomocą poniższego poradnika rozwiązać problemu, proszę założyć nowy temat na forum, podając w miarę możliwości jak najwięcej informacji takich jak:

• model/ zdjęcie starego unifonu
    • model i zdjęcie nowego unifonu
    • model zdjęcie kasety domofonu znajdującej się przy wejściu do obiektu
    • przyczynę wymiany
    • efekty dotychczasowych prac

link do poradnika:
    Wymiana, podłączenie słuchawki( unifonu) Jaką słuchawkę wybrać i jak zamontować

Przeczytaj również:
    Wymiana słuchawki domofonu - identyfikacja unifonu na podstawie zdjęć
    Unifony Cyfral. Trzy różne aparaty w takiej samej obudowie

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 2448445
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Na tej stronie masz info na temat tego domofonu:
    http://www.wekta.com.pl/?p0=2&p1=39&p2=40
    Wpisz w wyszukiwarkę unifon TK6 i masz troszku informacji:
    szukaj
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2448551
    gregor_13
    Poziom 10  
    Dzieki za pomoc powiem ci ze znalazlem taka instrukcje ale to jest dlamnie klopt bo ja nigdy nie podlanczalem domofonu a chce kumplowi to sam zmontowac ale niewiem jak sie za to zabrac . domofon ma 10 wejsc czy jestes wstanie pomoc mi jaki kolor gdzie wcisnac. Z gory dzienx
  • #4 2448573
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Kolory są zależne od tego jak ktoś podłączył instalację. Na postawie tego co podajesz to nie mam zielonego pojęcia jak to podłączyć, no chyba, że wszystko od nowa będzie łączone.
    Z postu wnoszę, że ten domofon chcesz podłączyć do istniejącej już instalacji domofonowej - tak?
    A inni lokatorzy mają inne domofony.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2448594
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6175
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #6 2450000
    gregor_13
    Poziom 10  
    A wiec to wyglonda tak blok postawiono jakies 2 lata temu instalacja jest nowa ze tak powiem , ci co wczesnie wykupili tam mieszkania to maja domofony juz po montowane a ci co dopiero dokupili po czasie tak jak moj znajomy to ma kable nawieszku i praktycznie . A niema tam ani jednej zywej duszy w tej bramie bo bym podszedl i bym zobaczyl jak inni maja to podlaczone. Wiec HELP pomozcie mi chociaz w przyblizeniu jak mam se z tym poradzic DZIENX
  • #7 2450762
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    W mieszkaniu ile wychodzi żył?. Zrób tak weż kumpla niech przy bramie naciśnie przycisk wywołania a Ty szukaj na dwuch żyłach wywołania w mieszkaniu. Jak znajdziesz to masz masę i wywołanie pod warunkiem że jest to instalacja wieloprzewodowa. Z wywołania musisz znalesc żyłę masy i szukać słuchawki ( będziesz słyszał ulicę,) mikrofonu i zamka
    pozdrawiam
    Piotrek
    pozdrawiam
  • #8 2450800
    gregor_13
    Poziom 10  
    w mieszkaniu wychodzi 6 kabli . Mozesz mi to bardziej sprecycowac jak postepowac z tym domofonem bo czytam i wiem ze jakies zworki mam porobic ale niewiem jak do tego sie zabrac. i powiedzcia a jak bym tak zrobił?
    tak:zielony+zulty=sluchawka
    bialy+czerwony=mikrofon
    i te dwa inne zamek
  • #9 2451536
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    witam!
    W unifonie TK6 zacisk:
    1 wywołanie (generator)
    2 masa
    3 słuchawka
    4 mikrofon
    5 zaczep
    6 zaczep
    Zwory generatora poziomo (załączony)
    podłąćz jedną żyłę zprzewodu ze ściany pod zacisk 3 i szukaj drugiej żyły aż usłyszysz w słuchawce unifonu ulicę lub kogoś kto będzie mówić i masz żyłę słuchawki i masy. Nastepnie musisz z tych dwóch żył znajdź masę i podłącz pod zacisk 2 unifonu dotykajśc następnych żył do poszczególnych zacisków znajdziesz linie mikrofonu i wywołania jak równierz linię zamka.
    jak będą problemy daj znać
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #10 2451573
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Może, lepiej:zakolegować się z: sąsiadką lub sąsiadem , może da: podpatrzyć jak tam jest ?!
  • #11 2451590
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    na poczatek to weż jakiś mierniczek universalny i na chybił/trafił pomierz napięcia??? pomiedzy tymi zyłami? bo może ten drugi koniec jest nie podłaczony gdzies do pionu na klatce? Druga sprawa nie napisales jaki masz domofon analogowy czy cyfrowy bo to ze masz w domu 6 kolorowych drucikow to nic nie znaczy,moze taki kabelek a w cyfrowym masz aktywne 2 no jak wekta to wiecej. Jak mozesz to zobacz konsolke przed drzwiami do domu co to jest czy ma wywolanie przyciskiem czy "drukujesz" na takiej tabliczce nr lokalu itd.Moze nazwa producenta tam gdzies jest?
  • #12 2452055
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Kolego humek, autor napisał wszystko tzn. że instalacja jest analogowa i aparat TK6 -też.
    Ps. Gdyby, każdy instalator stosował regułę koloru,
    to by nie było problemu, a tak wykonawca - dał sobie prawo, do " własności", Polak (wykonawca) potrafi -kąplikować życie - myśli że będzie żył wiecznie ?!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia domofonu analogowego Unifon TK6 w budynku mieszkalnym, gdzie ze ściany wystaje 6 kabli o różnych kolorach (czerwony, zielony, niebieski, czarny, brązowy, biały). Instalacja jest nowa, ale brak jest informacji o sposobie wcześniejszego podłączenia przewodów, co utrudnia montaż. Zalecane jest użycie miernika do identyfikacji funkcji poszczególnych żył poprzez pomiar napięć i testowanie sygnałów podczas naciskania przycisku wywołania na bramie. Domofon TK6 posiada 6 zacisków: wywołanie (generator), masa, słuchawka, mikrofon oraz dwa zaciski do zamka. Montaż wymaga znalezienia przewodów odpowiadających poszczególnym funkcjom, co można zrobić poprzez podłączanie i testowanie sygnałów na zaciskach unifonu. Wskazane jest także skonsultowanie się z sąsiadami lub sprawdzenie istniejących instalacji w innych lokalach. Brak standardowego oznaczenia kolorów przewodów powoduje konieczność indywidualnego rozpoznania połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA