logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 - problem z centralnym zamkiem i pompą pneumatyczną

toni1980 23 Mar 2006 17:01 1259 3
REKLAMA
  • #1 2448407
    toni1980
    Poziom 11  
    Mam problem z moim b4. Jakis miesiąc temu podczas mrozów przestał działać centralny (fabryczny pneumatyk). Objaw jest taki że, po zamknięciu kluczykiem pompka co chwile coś pompowała i tak co chwilę że w koncu akumulator wysiadł. Jeszcze dziwne jest to że po wejściu do auta sam mnie zamykał na wszystkie 4 rygle. Więc wypiąłem kastkę z pompki i teraz nie mam centralnego, ale akumulator żyje. Zauważyłem też że od strony pasażera nie dawał sie zamknąć ani otworzyć. Nie wiem co jest grane--- czy coś zaśniedziało czy układ nieszczelny (dlatego pompką co chwilę dmuchała w obwód). Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Będę wdzięczny za podpowiedź

Teraz po kilku ciepłych dniach czesc usterek ustała jak podłączyłem kostkę od pompki. Nadal jednak drzwi pasażera nie reagują na otwarcie lub zamknięcie (oczywiście podczas próby od ich strony bo od kierowcy działąją). Pompka nie pompuje jak wcześniej.
  • REKLAMA
  • #2 2448457
    w2c3v4
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Specjalizacji nie mam, ale w moim przypadku pomogło przeczyszczenie styków we wtyczce przy pompce i jej dokładne wetknięcie. Sprawdź, czy masz zabezpieczenie na wtyczce - metalowa spinka.
    Drugą przyczyną może być nieszczelny układ wężyków, ale sprawdź najpierw przy pompce, może wężyk pękł przy wkładaniu czegoś do bagażnika.
  • REKLAMA
  • #3 2451763
    oshi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja bym podjął temat tych drugich drzwi. Układ zachowuje się jakby dostawał rozkaz zamknij. Jeśli to jest patent tak jak w audi to odłącz kostkę od drzwi pasażera i wszystko się wyjaśni.
  • #4 2455388
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Jeżeli z jednych drzwi dostaje komendę zamknij(od kierowcy),a drzwi pasażera stale dają komendę otwórz-bo krańcówka jest ciągle w tej pozycji to stąd te objawy.Jeżeli zamek bagażnika też jest uprzywilejowany(tak jak w audi-a vw jest b.podobny)to też trzeba sprawdzić czy nie fiksuje,wystarczy miernik lub dioda led.
REKLAMA