logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6 C16NZ '92 - Czy wymiana czujnika wymaga ponownej regulacji zapłonu?

nowy25 23 Mar 2006 18:30 2399 5
REKLAMA
  • #1 2448760
    nowy25
    Poziom 11  
    Witam ponownie kłopoty z odpalaniem minęły po wymianie czujnika cieczy chłodzącej dla komp. A teraz mam pytanie czy przez ten czujnik mógł się przestawić zapłon???? Bo jak był uszkodzony to zaczął głośno chodzić mechanik przestawił mi zapłon mówiąc, że ktoś tu kręcił. Po przestawieniu było w miarę ok., ale i tak była głośna praca potem zaczęło mi zalewać silnik na benzynie na wysokich obrotach. Teraz jak wymieniłem ten czujnik to raz ze odpala od pierwszego to przestał zalewać na wysokich obrotach. Ale jest brak mocy na wysokich obrotach. Uszczelki ok.. czy po wymianie tego czujnika musze ustawić na nowo zapłon????
  • REKLAMA
  • #2 2448857
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Nie musisz ustawiać na nowo zapłonu po wymianie czujnika, ale ustaw go jeśli mechanik ustawił go na oko(ucho).
  • REKLAMA
  • #3 2449065
    nowy25
    Poziom 11  
    Tony J. napisał:
    Nie musisz ustawiać na nowo zapłonu po wymianie czujnika, ale ustaw go jeśli mechanik ustawił go na oko(ucho).

czyli mam rozumieć że gdy czujnik sie zupełnie odłączy to nic sie nie dzieje z zapłonem ???? nić sie nieprzestawi.?? bo wcześniej się ułamał konektorek i był odłoczony
  • REKLAMA
  • #4 2449103
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    należy sprawdzić jeszcze czujnik spalania stukowego
  • REKLAMA
  • #5 2449276
    nowy25
    Poziom 11  
    tomekb napisał:
    należy sprawdzić jeszcze czujnik spalania stukowego

czujnik spalania stukowego??? a gdzie go moge znaleść ???
  • #6 2449528
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    w tym silniku nie ma takiego czujnika- jest dopiero przy wtrysku wielopunktowym. Ja bym ustawił zapłon na lampę - trzeba na wyłączonym zapłonie wsadzić zworkę między styki A i B w złaczu diagnostycznym by przyblokować "przyspieszacz" i następnie ustawić zapłon na znak na kole pasowym. jak to ustalisz - powinno być ok - musisz mieć lampę stroboskopową
    pozdrawiam
REKLAMA