logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie laptopa z PC: kabel skrosowany, brak połączenia, Windows XP

krgisz 24 Mar 2006 19:47 3014 28
REKLAMA
  • #1 2452864
    krgisz
    Poziom 10  
    Witam.

Chce połączyć laptopa z komputerem stacjonarym. Komputer stacjonarny Windows XP SP2 z kartą sieciową zintegrowaną z płytą Marvell Yukon Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter Copper RJ-45. Laptop Windows XP z kartą sieciową zitegrowaną z płytą Broadcom 440x 10/100 Itegrated Controller.
    Obydwa komputery połączone mam kablem skrosowanym na 100% sprawnym bo sprawdzałem urządzeniem do sprawdzania kabli sieciowych i miernikiem.
    Komputer stacjonarny skonfigurowałem tak:
    IP 192.168.0.1
    Maska 255.255.255.0
    Laptop:
    IP 192.168.0.2
    Maska 255.255.255.0

Problem polega na tym że a obydwu komputarach pisze że kabel sieciowy jest odłączony. Dlaczego? skoro kabel i karty sieciowe są sprawe. A wiem że działają poprawnie bo podłączałem osobno interent do każdego i tu i tu działał bez problemu.

Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2452941
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Przewód do połączenia 2 komputerów musi być skrosowany - to na 99% jest powodem komunikatu o odłączonym kablu
  • REKLAMA
  • #4 2453751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2453762
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja tez miałem problem z połączeniem PC z lapem i poradziłem sobie tak:
    nie ustawiałem stałego adresu (statycznego) IP, utworzyłem grupe robocza taka samą na 2 kompach i na PC utworzyłem konto gościa, oczywiście udostepniłem tam jakis folder i wtedy śmiało mogłem zobaczyć zawartość na obu kompach,
    jest mozliwość połączenia za pomoca specjalnego kabla USB ale to wydatek około 34PLN zreszta zobacz mój post:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic468980.html

pzdr
    Adaś Ciekawski
  • #6 2454153
    yvoo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    prawidłowy Cross wygląda tak :
    Łączenie laptopa z PC: kabel skrosowany, brak połączenia, Windows XP
  • #7 2456228
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Połączenie sieciowe tworzyłeś za pomocą konfiguratora w Windows? Dałeś tą samą nazwę grupy roboczej dla obu komputerów? Sprawdzałeś czy firewall nie blokuje połączenia tzn. czy po wyłączeniu zapory i wyłączeniu oraz włączeniu sieci problem nadal występuje? Czy sprawdzałeś czy istnieje różnica jak uruchomisz jako pierwszy stacjonarny komputer a później laptop lub odwrotnie? Na tą ostatnia przypadłość jest łatka Windows.
  • #8 2461742
    krgisz
    Poziom 10  
    SPOKO i DZIĘKI...

Wsystko gra czyli jest połączenie, stacjonarny widzi laptopa ale laptop nie widzi stacjonarnego tzn wyskakuje mi błąd...Why? ........... Killer to stacjonary;)
    Załączniki:
    • Łączenie laptopa z PC: kabel skrosowany, brak połączenia, Windows XP blad.GIF (32.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2462998
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    widzi nie znaczy ze mozesz z PC na lapa wejść??
    zrób jak ci mowiłem ja tez miałem taki problem.
    moje rozwiazanie to:
    1kabel skrosowany;(sprawdzam czy jest siec pingując- wczesniej sprawdzam podszczególne IP na PC i lapie za pomoca ipconfig/all)
    2utworzenie tej samej grupy roboczej na obu kompach, kiedy ta siec rzeczywiscie jest
    3utworzenie konta gościa na PC
    4udostepnienie folderów
    aby przegladac wchodzisz miejsca sieciowe/całą siec/ten drugi komp/folder i juz sobie masz i tak w obie strony...
    problem rozwiazany
    pzdr Adaś Ciekawski

Dodano po 2 [minuty]:

wydaje mi sie ze u ciebie taki komunikat bo nie masz konta goscia na PC:)
    tez tak miałem....
  • #10 2463963
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Konto gościa czy jest czy go nie ma uważam, że raczej niewiele ma tu do tego gdyż np. gdy ja za każdym razem jak tworzyłem połączenie sieciowe to żadnych dodatkowych kont nie robiłem i zawsze działało (no chyba, ze miałem szczęście :) ). A jak u Ciebie z zaporą Windows? Masz włączoną?? Może masz jakiegoś dodatkowego firewalla? Miałem podobną sytuację ponieważ firewall blokował. Jeśli masz go włączony to wyłącz oraz rozłącz i połącz się na nowo w sieci (lub kliknij Napraw gdy naciśniesz prawą myszką na połączenie sieciowe) i daj znać jaki skutek jest. Ponadto sprawdź czy kolejność włączania komputerów ma znaczenie tzn. czy jak najpierw włączysz laptopa a później stacjonarny lub na odwrót czy tez tak się dzieje. I pamietaj o wyłączeniu zapor o ile takowe masz ustawione.
  • REKLAMA
  • #11 2464641
    makug
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Mam to samo i takich rzeczy niemusiałem robić.
    Po podłączeniu przewodu obydwie karty ustaw na automatyczne pobranie IP, żadnych bram czy dns. Po tym uruchom konfiguratora sieci domowej i poprawnie wskaż sposób łączenia się z internetem a następnie skorzystaj z domyślnej nazwy sieci domowej (lub nazwij inaczej). Taki sam kreator uruchom na laptopie (oczywiście też wszystko auto). Musi zaskoczyć, nawet na włączonej zaporze (kreator po to jest wy stworzyć w niej wyjątek). U mnie chodzi na XP+SP2 w a drugim Win Me
  • #12 2467506
    krgisz
    Poziom 10  
    Nadal Laptop nie ma dostępu do folderów udostępnionych i do komputera stacjonarnego a stacjonarny może przeglądać swobodnie pliki udostępnione na laptopie.

Kombinowałem na wszystkie sposoby i non-stop wyskakuje mi na laptopie te okienko.
    Włączałem konta gościa tu i tu,
    Udostępniłem foldery,
    adresy ip ustawiałem tak jak wyżej i też próbowałem automatycznie tak jak makug pisał,
    grupy ustawiłem takiej same,
    zapory windows nie włączałem i nawet jej nie mam bo ona jest dopiero w SP2,
    Zainstalowałen też dodatkowy protokół IPX/SPX/NetBios
    Kombinowałem także kreatorem na wszystkie sposoby,
    Uruchamiałem na zmiane jako pierwszy raz laptop raz stacjonarny,
    Zrobiłem nawet reinstalacje windowsa i mam teraz na stacjonarnym Win XP Pro PL wersja 2002 a na laptopie Win XP Pro EN SP1. Język chyba nie wpływu na to? :)
    Może mam jakąś usługe włączoną lub wyłączoną? Może coś gdzieś nie odchaczone? help
    Dlaczego laptop nie może zobaczyć co jest na stacjonarnym?
    Załączniki:
    • Łączenie laptopa z PC: kabel skrosowany, brak połączenia, Windows XP blad1.GIF (32.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2467552
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Wykluczając wirusy, myslę, że sprawdziłeś sobie system (!) ewentualnie przed instalacją sformatowałeś dysk, bo te są wredne i potrafią narobić kłooptów, to na połączeniach lokalnych jednego jak i drugiego komputera powinno zostać tylko:
    1. Klient sieci Microsoft Windows.
    2. Udostępnianie plików i drukarek
    3. Harmonogram pakietów QoS
    4. Protokół internetowy TCP/IP
  • #14 2467904
    krgisz
    Poziom 10  
    a teraz wyskoczył mi taki błąd na stacjonarnym:

\\Laptop nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuje się z administartorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

Określony pakiet uwierzytelniania jest nie znany.
  • #15 2467983
    Sawekfan
    Poziom 17  
    A spróbuj ustawić adresy IP tak: stacjonarny 10.0.0.1 laptop 10.0.0.2. Ten komunikat to to samo co tamten tyle, że po Polsku :)
  • #16 2467999
    krgisz
    Poziom 10  
    Ustawiłem i nadal to samo... Stacjonarny widzi foldery udostępnione laptop brak dostępu.
  • #17 2470246
    halif
    Poziom 27  
    Stary błąd. W zaporze sieciowej w SP2 standardowo jest odznaczony wyjątek "Udostępnianie plików i drukarek". W efekcie czego zapora wycina cały ruch. Zaznacz ten checkbox i wszystko będzie w porządku. A tak btw to zapora jest również w WinXP z SP1 :)

Dodatkowo włączone są metody uwierzytelniania pakietów, którę mogą byćnie obsługiwane przez któryś z komputerów. We właściwościach połączenia, w drugiej zakładce "Uwierzytelnianie" upewnij się, że masz to wyłączone.

Trzecia sprawa to inne, nei wbudowany firewall. Sprawdź, jeżeli jakiś masz, jak jest skonfigurowany. Możę podobnie do tego Windowsowego, wycina ten ruch...
  • #18 2471791
    krgisz
    Poziom 10  
    tak zrobiłem i nadal to samo... help
  • #19 2471835
    halif
    Poziom 27  
    Upewnij się, że konto Gościa na jedyn i drugim komputerze jest włączone. Do tego w usługach sprawdź czy są uruchomione: "Logowanie do sieci", "Pomoc TCP/IP NetBIOS" i wreszcie "Usługa bramy warstwy aplikacji".
  • #20 2472188
    Sawekfan
    Poziom 17  
    A internet do jednego z komputerów masz podłączony? Jeśli tak to kto jest Twoim dostawcą czyli czy masz bezpośrednio od Tepsy neta np. neostrade lub innego operatora czy też masz neta z jakiejś sieci osiedlowej lub kafejki? Kiedyś miałem do czynienia z identycznym problemem. Można było przeglądać dokumenty z jednego kompa na drugim lecz na odwrót nie chciało. Okazało się, że dostawcą internetu był gościu z kafejki, który zrobił taką małą sieć miejską i miała ona takie ustawienia aby połączenia sieciowe nie mogły w pełni działać. Miało to na celu uniemożliwić innym podpinanie sie pod neta bez jego wiedzy.
  • #21 2474986
    krgisz
    Poziom 10  
    Upewniłem się że konto Gościa na jedyn i drugim komputerze jest włączone. W usługach sprawdziłem czy są uruchomione:
    "Logowanie do sieci" ta usługa jest zatrzymana a typ uruchamiania jest ustatwiony na ręczny, gdy chce ją uruchomić to mi od razu rozłącza. Wyskakuje mi taki komunikat: "Usługa logowanie do sieci na komputer lokalny uruchomiła się a następnie zatrzymała. Niektóre usługi zatrzymują się automatycznie jeśli są bezczynne na przykład usługa dzienniki wydajności i alerty"
    "Pomoc TCP/IP NetBIOS" uruchomiona,
    "Usługa bramy warstwy aplikacji" uruchomiona.

Gdy łącze laptopa ze stacjonernym to odpinam kabelek od internetu.

Nadal to samo na laptopie:

"\\Stacjonarny nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać prawa dostępu.

Odmowa dostępu."
  • #22 2487399
    krgisz
    Poziom 10  
    echo...............
  • #23 2487624
    halif
    Poziom 27  
    No to po kolei jeszcze raz.

Spróbuj wpisać w Uruchom: "\\numer_ip_stacjonarnego\"

Zobacz też czy wogóle (ciągle) jest ping między hostami.
  • #24 2488640
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Teoretycznie wszystko zostało zrobione. Kabel czy karty muszą być sprawne bo inaczej stacjonarny by nie widział laptopa. Problem więc może leżeć po stronie włąśnie lapota, który nie chce się komunikowac ze stacjonarnym. W podobym problemie zainstalowałem tą łatke i pomogło. Spróbuj może pomoże.
    Załączniki:
    • WindowsXP-KB884020-x86-plk.rar (490.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 2490786
    krgisz
    Poziom 10  
    No to tak:
    1.Gdy robie w uruchom \\ip stacjonarnego to wyskakuje mi ten sam błąd czyli brak dostępu.
    2. Próbowałem zainstalować tą łatkę ale wyskakuje mi błąd o niezgodności języków bo ja na laptopie mam angielską wersję, a łatka widocznie jest polska.

Zainstalowałem również na Laptopie SP2 i co ciekawe wtedy stacjonarny nie miał dostępu do laptopa. Gdy odinstalowałem SP2 było wszystko po staremu czyli problem tkwi w SP2. Na stacjonarnym mam zainstalowanego SP2 i to by wyjaśniało problem... ale dlaczego tak się dzieje skoro zapore mam wyłączoną i wcześniej gdy nie miałem SP2 też wyskakiwał brak dostępu.
  • #26 2491166
    halif
    Poziom 27  
    Rzuć okiem na te artykuły:
    (fajny, na zasadzie formularza, który filtruje solucje)
    http://www.michna.com/kb/wxnet.htm

(dokładne rozwiązanie problemu Otoczenia sieciowego:
    po ang:
    http://www.michna.com/kb/WxNetwork.htm#Workgroup_is_not_accessible
    i po polsku wg M$:
    http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bpl%3B318030&x=19&y=16

Ogólnie to zacznij od włączenia NetBIOS over TCP, a potem zrestartuj usługę Przeglądarka komputera. Jak to nei pomoże to będziemy knuć dalej, ale troche pomysły się kończą.

Jeżeli to Cię pocieszy to u nas w firmie też zdażają się dni, kiedy nie ma dostępu do grupy roboczej (sieć mała, więc bez AD, czy innych domen). Ot cały Windows XP... A tak btw to Twój problem jest dosyć popularny :)

@Edit - znam przynajmniej rozwiązanie swojego problemu...:
    "• Protokół NetBIOS przez TCP/IP nie jest włączony na co najmniej jednym komputerze w grupie roboczej.
    • Usługa Przeglądarka komputera nie została uruchomiona lub jest wyłączona na co najmniej jednym komputerze w grupie roboczej."
    Czyli teraz biegaj po firmie i sprawdzaj każdemu usługi... żenada ;)
  • #27 2492407
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Jesli sieć tak reaguje na SP2 to możesz spróbować odinstalować SP2 na stacjonarnym. Oczywiście jest to połowiczne rozwiązanie bo zyskujemy jedno ale tracimy drugie a osobiście uważam SP2 za porzyteczną rzecz. Możesz odinstalować SP2 i zobaczyć czy problem się rozwiąże i wówczas jednoznacznie wina leżałaby po stronie tej aktualizacji. Jeśli odinstalowanie SP2 by nie pomogło to trzeba będzie problemu szukać dalej.
  • #28 2494154
    krgisz
    Poziom 10  
    W końcu koniec mojej męki:)
    Odinstalowałem SP2 na stacjonarnym i zainstalowałem SP1 taki sam jak na laptopie i wtedy nadal miałem ten sam błąd ale gdy wszystko zrobiłem krok po kroku wg. tej strony http://www.michna.com/kb/wxnet.htm wszystko zaczeło działać.
    Dziękuje wszystkim za pomoc:D
  • #29 2495624
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Gratulacje! :)

Czyli problem leżał w SP2? Czy może próbowałeś według tego co jest na tej stronie ustawić wszystko z zainstalowanymi SP2? Co do wskazówek czy ustawień jakie zastosowałeś to różniły sie one od tego co tutaj przedstawiliśmy? Jesli tak to czy możesz napisać co pomineliśmy lub co było inaczej?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył połączenia laptopa z komputerem stacjonarnym za pomocą kabla skrosowanego w sieci lokalnej z systemem Windows XP (wersje SP1 i SP2). Oba komputery miały poprawnie skonfigurowane adresy IP i maski podsieci, a karty sieciowe (Marvell Yukon Gigabit Ethernet i Broadcom 440x 10/100) oraz kabel były sprawne. Mimo to systemy zgłaszały brak połączenia sieciowego lub odmowę dostępu do udostępnionych zasobów. Rozwiązania obejmowały: sprawdzenie konfiguracji grupy roboczej, wyłączenie zapory systemowej i innych firewalli, włączenie konta gościa, udostępnienie folderów, wyłączenie uwierzytelniania pakietów w połączeniu sieciowym, włączenie NetBIOS over TCP/IP oraz uruchomienie odpowiednich usług systemowych (Logowanie do sieci, Pomoc TCP/IP NetBIOS, Usługa bramy warstwy aplikacji). Kluczowym problemem okazała się aktualizacja Windows XP SP2 na laptopie, która powodowała konflikt i blokowała dostęp do zasobów stacjonarnego komputera. Po odinstalowaniu SP2 i powrocie do SP1 oraz zastosowaniu szczegółowych ustawień z poradnika (http://www.michna.com/kb/wxnet.htm) połączenie i dostęp do udostępnionych folderów zaczęły działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA