logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sieć lan, udostępnianie internetu, kabel sieciowy odłączony.

katty 07 Paź 2006 14:59 4823 31
Najlepsze odpowiedzi

Jak połączyć komputer z Windows XP jako bramkę z laptopem z Windows 98, gdy karta sieciowa cały czas pokazuje „kabel sieciowy odłączony” i ping nie działa?

Najpierw upewnij się, że łączysz dwa komputery kablem krosowanym albo przez hub/switch, bo zwykła skrętka bez przeplotu może nie zestawić linku między PC–PC [#3094522] Jeśli połączenie jest niestabilne albo w ogóle nie wstaje, ustaw na obu kartach sieciowych w Menedżerze urządzeń szybkość 10Mbps i przetestuj pełny albo półdupleks — w podobnym starszym laptopie to rozwiązało problem [#3095082] Na komputerze z XP włącz udostępnianie połączenia internetowego na karcie od strony internetu; karta od strony sieci ma wtedy pracować z ustawieniami automatycznymi, a Windows zwykle przypisuje jej 192.168.0.1 [#3094993][#3095161] Na laptopie z Windows 98 ustaw TCP/IP tylko dla karty sieciowej, najlepiej „uzyskaj adres IP automatycznie”, a jeśli wpisujesz ręcznie, użyj np. 192.168.0.2, właściwej maski, bramy 192.168.0.1 i DNS 192.168.0.1 lub DNS-ów z interfejsu internetowego komputera głównego [#3095040][#3095221][#3095233] Jeśli dalej nie pingujesz, wyłącz zaporę na XP i sprawdź, czy na obu komputerach nie ma blokady ICMP; warto też mieć takie same grupy robocze [#3095258][#3095265][#3095207]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3094061
    katty
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem z połączeniem dwóch komputerów w sieć i udostępnieniem neta.Przeczytałam już mnóstwo postów na ten temat,ale nadal nic nie działa.:(.Otóż sprawa wygląda tak.W komputerze który ma być bramką mam win xp,dwie karty sieciowe,skonfigurowane ip,podsieci itd.Drugi komputer to laptop IBM z win98.Też już ustawiałam adresy ip,bramka,...
    Wiem że kable działają bo były sprawdzane u kolegi.A na komputerze bramce ciągle wyświetla kabel sieciowy odłączony.A jak nawet jakimś cudem się włączy to jak próbuje spingować to i tak się nie udaje.Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam do tego siły:(. z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3094522
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Komputer-komputer łączy się skrętką z przeplotem .Jeżeli dysponujesz kablem bez przeplotu potrzebny jest hub (switch) lub dorobiona przejściówka.
  • REKLAMA
  • #3 3094573
    katty
    Poziom 11  
    mam kabel ze skrętką.jakiś inny pomysl?
    dodam jeszcze że laptop ma takę podczerwień.nie wiem czy to coś zmienia.

Dodano po 3 [minuty]:

nie wiem już o co chodzi.mi się wydaje że to coś z ustawieniami.ale posprawdzałam już co się dało i nic.
    jeszcze jest takie coś że jak zaczęłam zmieniać w ustawieniach w laptopie
    to teraz przy odpalaniu wyświetla że brak pliku nvlink.vxd ale i tak system odpala.dodam jkeszcze że żadnego pliku nie usuwałam.
  • #4 3094629
    Rijssen
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Skoro wyświetla, że kabel sieciowy odłączony to albo któraś z kart jest niesprawna albo kabel źle zrobiony (mogą być źle zaciśnięte końcówki), ewentualnie kabel jest uszkodzony.
  • #5 3094938
    katty
    Poziom 11  
    kabel jest ok,bo kolega sprawdzał go w swojej sieci i działał.
    poza tym czasem pokazuje że kabel jest włączony tylko nic przesłać się nie da:(.
    chociaż,czy może przeszkadzać to że ten kabel narazie nie jest rozwinięty i położony tak jak trzeba tylko leży poskręcany?
  • #6 3094989
    Rijssen
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Kabel może sobie leżeć to raczej nie przeszkadza najważniejsze, żeby nie załamywać go za często w jednym miejscu bo może sie połamać. Nasz kabel na początku był owinięty w około rynny. Dopiero od roku mamy bardziej rozwiniętą sieć z kabelkami wewnątrz budynku. Jeszcze jednym problemem mogą być różne systemy operacyjne, a w szczególności połączenie win XP i 98 nam udało się to tylko raz i niestety na bardzo krótko (do pierwszego restarta). Jeżeli jest taka opcja proponuje przejść na takie same systemy.
  • #7 3094993
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    zrob w ten sposob wejdz w polaczenoa lokalne i we wlasciwosciach tej sieciowki ktora podpinasz do netu (zakladka zaawansowane ) powinienes znalesc cos takiego "pozwol innym komputerom na dostep poprzez to urzadzenie" czy cos takiego dokladnie niepamietam bo jestem na linuksie teraz , (opcja ta jest dostepna gdy masz obie karty zainstalowane) nastepnie sam windows powinien przypisac adres ip,bramke do drugiej karty karty (jesli masz ustawione na sztywno ip w tej karcie to wyczysc wszystkie wpisy i pozostaw na automatyczne przyznawanie) . Natomiast na drugim komputerze ustaw takze automatyczne IP . Od tej pory wszytsko powinno działac ew jak beda problemy to nalezy wylaczyc firewalla (badz odworzyc porty na kompie pierwszym)
  • #8 3095026
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Miałem podobny przypadek, laptop był starszy i nie chciały ze sobą współpracować karty sieciowe, obniżyłem do 10Mbps i sieć zaczęła pięknie pracować.
  • #9 3095029
    katty
    Poziom 11  
    Co do pierwszej wypowiedzi to niestety okazuje się że nie mogę mieć dwóch xp,a dwóch 98 nie chce.
    co do tych automatycznych ip to się pogubiłam.
    A to nie jest tak że to na kompie-bramce są dwa ip,jedna sieciówka ma automatyczny a druga 192.168.0.1?

Dodano po 2 [minuty]:

a to możliwe,laptop jest rzeczywiście stary.proszę o tłumaczenie jak dla laika,czyli dla mnie;),co konkretnie mam obniżyć?i jak?
  • #10 3095040
    lolo56
    Poziom 22  
    W 98 opcja uzyskaj adres IP automatycznie i powinno zagrać.
  • REKLAMA
  • #11 3095059
    katty
    Poziom 11  
    Niestety automatyczne ip nie działa :(.sprawdziłam własnie.
  • Pomocny post
    #12 3095082
    lolo56
    Poziom 22  
    Menadźer urządzeń karta sieciowa właściwości zakładka zaawansowane typ nośnika rozwiń wybierz 10Mbps i przetestuj pełen dupleks lub półdupleks, zmiany dokonaj na dwóch kartach sieciowych i sprawdź czy jest połączenie między nimi.
  • #13 3095134
    katty
    Poziom 11  
    No cóż,jest lepiej,rzeczywiście jest napisane że połączenie jest włączone:).tyle że nadal nie widze laptopa ani w otoczeniu sieciowym,ani nie mogę odpalić na nim neta;(.
  • #14 3095161
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    To wlacz teraz na kompie z netem udostepnianie polaczenia przy karcie od strony netu, napisz tez jaki ip masz od strony netu na tym kompie .
  • #15 3095176
    katty
    Poziom 11  
    na sieciówce z netem mam ip 89.161.31.164 a na tej z sieci standardowo 192.168.0.1

Dodano po 1 [minuty]:

a,zapomniałam napisać że jest zaznaczoone zezwolenie na łączenie się z netem przez tego kompa.
  • REKLAMA
  • #16 3095207
    lolo56
    Poziom 22  
    Sprawdź czy masz te same grupy robocze, bo inaczej kompy się nie zobaczą w otoczeniu sieciowym.
  • #17 3095214
    katty
    Poziom 11  
    Teoretycznie wyświetla że jest połączenie ale jak próbuje spingować to nie idzie:(

Dodano po 38 [sekundy]:

mam te same grupy robocze.to już ustawiałam wcześniej.
  • #18 3095221
    trocse
    a jakie ip na kompie z 98 ? jak nie ma dobrego w auto wpisz 192.168.0.2 np , wlasciwa maske i brame z koncowka 1 i dns
  • #19 3095227
    katty
    Poziom 11  
    ip mam,maske mam,brame tez.a w dns co mam wpisać?
    żeby podać dns to muszę podać hosta,czyli co?
  • #20 3095233
    trocse
    DNSow mozesz wpisac kilka , wpisz 192.168.0.1 oraz taki jak ma dns wpisane interfejs od strony netu na 1 kompie
  • #21 3095243
    katty
    Poziom 11  
    ale dlaczego ping nie działa?
    to jasne że nie będzie net działać skoro te kompy się nawet nie widzą:(.
    tylko co z tym zrobić?

Dodano po 1 [minuty]:

to właśnie miałam wpisane takie jak z netu.ok wpisze też ip bramki.a co ma być w hoście?
    teraz to mam cokolwiek
  • #22 3095255
    trocse
    I zostaw cokolwiek, pingi to inna sprawa moze jest blokada pingu na kompei z xp, co do widzenia sie w otoczeniu sieciowym to pozniej sie robi najpierw net :)
  • #23 3095258
    lolo56
    Poziom 22  
    Aby sieć właściwie działała muszą iść pingi, musisz się na razie na tym skupić. Zapora w xp jest wyłączona?
  • #24 3095261
    katty
    Poziom 11  
    słusznie;).więc jak z tą blokadą pingu?jak to sprawdzić?
  • #25 3095265
    trocse
    katty napisał:
    słusznie;).więc jak z tą blokadą pingu?jak to sprawdzić?
    najlepiej wylacz firewalla na xp albo wejdz w niego i w zaawansowanych daj: zezwalaj na sygnal echa :), pingnij tez sam 98 na siebie
  • #26 3095272
    katty
    Poziom 11  
    nie mogę znaleźć skąd mi ten plik w win 98 wyparował,że ten komunikat o błędzie mi się pojawia przy starcie.może to o to chodzi?
    jak myślicie?

Dodano po 1 [minuty]:

firewalla wyłączyłam już wcześniej.win 98 pingnąl sam na siebie poprawnie.choć nie wiem co to zmienia.
  • #27 3095284
    trocse
    katty napisał:
    nie mogę znaleźć skąd mi ten plik w win 98 wyparował,że ten komunikat o błędzie mi się pojawia przy starcie.może to o to chodzi?
    jak myślicie?
    uuu to nie dziwo ze moze nawalac sam net odinstaluj cala siec na 98 i na spokojnie znowu, najlepiej wyjac sieciowke wlaczyc go , pozniej znowu wlozyc i wlaczyc itd, i zostaw tylko tcp/ip w protokolach w 98 i tylko karte sieciowa zadne dialup itd
  • #28 3095290
    lolo56
    Poziom 22  
    Napisz jaki plik?
  • Pomocny post
    #29 3095294
    trocse
    plik juz podawla wczesniej, napisz do mnie na gg podalem ci na prv bo tak to duzo czasu si emarnuje :)
  • #30 3095295
    katty
    Poziom 11  
    pisałam to już na początku.plik się nazywa nvlink.vxd
    zrobiło się tak od kiedy zaczęłam zmieniać coś w ustawieniach,chyba po dodaniu czegoś.nic nie usuwałam.

Dodano po 3 [minuty]:

napisałabym ale u mnie wyświetla że jesteś niedostępny?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy połączenia dwóch komputerów w sieć LAN i udostępnienia internetu, gdzie komputer-bramka działa na Windows XP z dwiema kartami sieciowymi, a laptop na Windows 98. Kabel sieciowy jest sprawny, jednak na komputerze bramce pojawia się komunikat "kabel sieciowy odłączony" lub połączenie jest aktywne, lecz nie ma transmisji danych (ping nie działa). Dyskusja wskazuje na konieczność użycia kabla sieciowego z przeplotem (cross-over) do bezpośredniego połączenia komputer-komputer lub zastosowania huba/switcha przy kablu prostym. Zalecane jest ustawienie kart sieciowych na prędkość 10 Mbps, pełen lub półdupleks, co poprawi kompatybilność starszych kart sieciowych. Konfiguracja IP powinna być poprawna: komputer-bramka ma dwie karty, jedna z IP automatycznym (od dostawcy internetu), druga z adresem statycznym 192.168.0.1, natomiast laptop powinien mieć IP statyczne np. 192.168.0.2 z odpowiednią maską, bramą i DNS (192.168.0.1 oraz DNS dostawcy internetu). Należy wyłączyć zaporę systemową (firewall) na Windows XP, aby umożliwić pingowanie i komunikację sieciową. Problem z plikiem nvlink.vxd w Windows 98 wskazuje na uszkodzoną lub nieprawidłową instalację sterowników karty sieciowej, co wymaga odinstalowania i ponownej instalacji karty sieciowej oraz pozostawienia tylko protokołu TCP/IP. Pomimo wykrycia połączenia sieciowego, brak widoczności laptopa w otoczeniu sieciowym i brak dostępu do internetu wynikają z błędnej konfiguracji lub blokad sieciowych. Również różnice systemów operacyjnych (XP i 98) mogą powodować niestabilność połączenia. Zaleca się dokładne sprawdzenie konfiguracji IP, wyłączenie firewalli, użycie odpowiedniego kabla sieciowego oraz reinstalację sterowników na Windows 98.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA