logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KDC-4080R resetuje się po wsunięciu płyty CD i włączeniu świateł

vip_96 24 Mar 2006 20:51 1542 5
REKLAMA
  • #1 2453203
    vip_96
    Poziom 2  
    Witam
    Mam nastepujacy problem z powyższym radiem, otóż:
    radio działa normalnie- tuner, wszystkie funkcje do momentu aż nie wsunę płyty. Płytka wchodzi i zaraz zostaje wysunięta i pojawia się komunikat ALL OFF. Po ponownym włączeniu radio nie pamięta ustawień, tak jakby się resetowało.
    Kiedy auto ładowało sie na prostowniku, to po jakiejś godzinie wsunąłem płytkę i niebyło problemu, ale np. zapalenie świateł w samochodzie i powtórka z rozrywki.
    Inne radio działa bez problemu.
    Proszę o pomoc, co to może być:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2453354
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Zmierz napięcie w instalacji może jest za niskie , ja bym zaczął od tego.
  • REKLAMA
  • #3 2454227
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Jak nie to trzeba by schemat przejrzeć i sprawdzic sam układ zasilający - może zwarcie w laserze na 8V powoduje też chwilowe wyłączenie +5v i +5V stb na procesor. W takim wypadku bez szczegółowych pomiarów (nawet oscyloskopem) może się nie wyjaśnić dlaczego tak się dzieje. Może któreś kondensatory przy zasilaczu (przy BA) powysychały?
  • REKLAMA
  • #4 4668286
    gelo400
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    mam ten sam problem wsadzam plytke a po chwili wysuwa nie z powrotem..
  • REKLAMA
  • #5 4670045
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    To może sprawdź te same miejsca. Sprawdź jak u ciebie wygląda samo zasilanie radia - może jest coś obluzowane i tak się dzieje albo bezpiecznik od radia ma lekko zaśniedziałe styki i dobrze nie łączy.
    Sławek napisze pewnie że to jednak jakieś zwarcie na uS w napędzie cd i pewnie tak będzie. Albo uszkodzone szczotki w silniczku wsuwania płyty. Albo sterownik silniczka. Albo..
  • #6 4670194
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Niestety, SławeK tego nie widzi i raczej doradzi sprawdzenie przez kogoś kto ma nieco większe pojęcie bo nie wiadomo czy płyta dojeżdża do końca, czy czytnik próbuje zogniskować wiązkę, czy silnik próbuje zakręcić.... tak że napewno to można powiedzieć że coś jest nie tak.

SławeK
REKLAMA