logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować udostępnianie internetu między WinXP a WinMe?

CHIEFF 24 Mar 2006 23:42 2734 9
REKLAMA
  • #1 2453866
    CHIEFF
    Poziom 11  
    Witam,

Mam taki problem KOMP_1 (WinXP Prof SP2) jest podłączony do sieci, która udostępnia mu internet, w nim też mam dwie sieciówki jedną którą jest podłączony do sieci a drugą, aby połączyć go z KOMP_2 (WinMe).
    Niestety po podłączeniu kabla i skonfigurowaniu sieci domowej komputery się nie widzą. A gdy próbuję zaznaczyć ZEZWALAJ INNYM UZYTKOWNIKOM SIECI NA LACZENIE SIE POPRZEZ POLACZENIE INTERNETOWE TEGO KOMPUTERA, otrzymuje błąd:

Cytat:
    ---------------------------
    Sieć lokalna
    Po włączeniu Udostępniania połączenia internetowego karta sieci LAN zostanie ustawiona na używanie adresu IP 192.168.0.1. Komputer może utracić łączność z innymi komputerami w sieci. Jeśli te inne komputery mają statyczne adresy IP, należy je ustawić tak, aby ich adresy IP były uzyskiwane automatycznie. Czy na pewno chcesz włączyć Udostępnianie połączenia internetowego?
    Tak Nie

Gdy dam mu tak, za chwile pojawia się...

Cytat:
    Połączenia sieciowe
    Podczas włączania Udostępniania połączenia internetowego wystąpił błąd.

Nie można włączyć Udostępniania połączenia internetowego (ICS) z powodu

konfliktu adresu IP w sieci. ICS wymaga do użycia 192.168.0.1 skonfigurowanego hosta.

Sprawdź, czy żaden inny klient w sieci nie jest

skonfigurowany do użycia 192.168.0.1.
    OK

Kabel jest skrosowany poprawnie na 100%.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2454092
    yvoo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Występuje konflikt między adresem IP drugiego komputera,
    a Twoim IP. Ustaw na tym drugim np. 192.168.0.2.
  • REKLAMA
  • #3 2454517
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Siemka.

W I kompie masz dwie sieciówki. Tej co dostaje neta nie ruszaj, w tej co sie łączy z II kompem ustaw IP 10.10.10.1 i maska podsieci 255.255.255.0.

W II kompie ustaw :

IP 10.10.10.2
    Maska 255.255.255.0
    Brama domyślna 10.10.10.1

DNS: 194.204.159.1
    194.204.152.34

I powinno śmigać.
  • REKLAMA
  • #4 2461092
    CHIEFF
    Poziom 11  
    praktycznie chodzi :) ale nie do konca, komputery się widzą moge między nimi wymieniać pliki, lecz internet nie działa.
    gdy zaznacze opcje ZEZWALAJ INNYM UZYTKOWNIKOM SIECI NA LACZENIE SIE POPRZEZ POLACZENIE INTERNETOWE TEGO KOMPUTERA dam OK i w tym czasie szybko odswieze strone to otworzy sie ona w kawalku lecz do tego momentu az nie wyswietli sie mi komunikat:

Cytat:
    Połączenia sieciowe
    Podczas włączania Udostępniania połączenia internetowego wystąpił błąd. Nie można włączyć usługi Udostępnianie połączenia internetowego. Połączenie przez sieć lokalną LAN jest już skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP.
    OK

macie jakieś pomysły?
  • #5 2461181
    mpralat2
    Poziom 17  
    Sprobuj zrobic tak jak Ci radzil yvoo. Te dns ktore podal marcin_koniuszko beda prawidlowe pod warunkiem ze zrodlem netu jest TP. Jesli nie jest to wpisz te ktorych uzywasz na pierwszej sieciowce.
  • REKLAMA
  • #6 2462902
    CHIEFF
    Poziom 11  
    Nic się nie zmienia dalej ten sam problem .Może zapomniałem dodać najważniejszego ,że jestem wpięty w sieć ,ale nie do serwera tylko pod switcha.Udostępnianie plików z 2 kopa działa ale z netem jest gorzej -jest ten problem który opisuję powyżej
  • #7 2462945
    yvoo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ok. zacznijmy od poczatku.
    podłączasz JEDEN komputer do sieci (tylko jeden i to ten który będzie udostępniał)
    Kiedy już zadziała net sprawdzasz jakie masz IP/maskę/bramę i DNS
    ale najważniejsze IP i DNS.
    (domyślamy się wszyscy :D się że masz przydzielane przez DHCP)
    ...i podajesz tutaj dla wiadomości wszystkich którzy chca Ci pomóc.
    a co dalej to później pomyśłimy.
  • #8 2465223
    CHIEFF
    Poziom 11  
    ip mam stayczne - dane przez administratora:
    192.168.0.17

maska to:
    255.255.255.0

brama:
    192.168.0.1

dnsy (z dialogu):
    217.30.129.149
    217.30.147.200
  • #9 2468931
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    W czasie właczania udostępnienia internetu na karcie gdzie net przychodzi na drugiej karcie windows zmienia automatycznie Ip na 192.168.0.1, które moze się kłócic z Ip bramy które jest takie same.Proponuje przed właczeniem udostępnienia zmienic ip bramy na jakieś inne, np.192.168.0.20 i wtedy właczyc udostępnienie. Następnie zmienic ip na karcie udestępniającej (dającej neta dalej) na np. takie jak koledzy wcześniej pisali 10.10.10.1 a dopiero później ponownie wrócić z ip bramy do 192.168.0.1 na tej wejściowej. Mam nazieję ze jasno napisałem, kiedys też walczyłem z takim problemem.
  • #10 2469513
    wojtekcz
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Też kiedyś z tym walczyłem Potem zainstalowałem na komputerze udostępniającym internet Proxy firmy analogX (mały prosty programik), ustawiłem na sztywno ip karty sieci lokalnej; na klientach zaznaczyłem "używaj proxy" i skonfigurowałem proxy wg opisu dostarczanego z programem. Działa od kilku lat, bez znaczenia czy Xp, 98, Me...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy udostępniania internetu między komputerem z Windows XP Professional SP2 (KOMP_1) a komputerem z Windows Me (KOMP_2) za pomocą dwóch kart sieciowych w KOMP_1 – jednej podłączonej do sieci z internetem, drugiej do KOMP_2 kablem skrosowanym. Komputery widzą się i mogą wymieniać pliki, ale nie działa udostępnianie internetu. Pojawia się błąd przy próbie włączenia opcji „Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera”. Problem wynika z konfliktu adresów IP i bramy domyślnej. Zalecane jest ustawienie statycznych adresów IP w podsieci 10.10.10.x dla połączenia między komputerami (np. 10.10.10.1 dla KOMP_1 i 10.10.10.2 dla KOMP_2) z maską 255.255.255.0 oraz odpowiednim DNS. Należy nie zmieniać konfiguracji karty sieciowej podłączonej do internetu. Windows podczas włączania ICS (Internet Connection Sharing) automatycznie zmienia IP karty udostępniającej na 192.168.0.1, co może kolidować z istniejącą bramą 192.168.0.1 w sieci. Rozwiązaniem jest tymczasowa zmiana adresu bramy na inny (np. 192.168.0.20) przed włączeniem ICS, a następnie powrót do oryginalnych ustawień. Alternatywnie można użyć prostego serwera proxy (np. analogX Proxy) na komputerze udostępniającym internet, co działa stabilnie niezależnie od wersji systemu. Sieć jest podłączona do switcha, a nie do serwera DHCP, co wymaga ręcznej konfiguracji adresów IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA