logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moduł Bluetooth z UART i USB podłączy się do portu COM robota?

seak1 25 Mar 2006 18:33 2859 8
REKLAMA
  • #1 2456434
    seak1
    Poziom 13  
    Ostatnio zacząłem budować robota. Zaczęło się od przerobienia samochodu na zdalne sterowanie. Teraz jest etap sterowania komputerem tego samochodu. Wykonuję krok naprzód i chcę zastosować w moim "robocie" bluetooth. Obserwowałem trochę urządzeń i zdecydowałem się na http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=pl&dok=9669.htm. Jest napisane że obsługuje UART i USB. Oznacza to, że mogę do niego "pospolicie" podłączyć urządzenie tak jak do rs232 i usb? Mój samochód jest właśnie sterowany przez port com, więc to byłoby "na rękę". Czy wtedy mógłbym np. podłączyć urządzenie pod usb do tego modułu i wtedy również byłyby przesyłane normalnie dane? Wybaczcie to zagmatwanie, ale nie mogę tego zrozumieć. Prosze o odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #2 2456477
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    To jest moduł jak CC1000PP, trzeba go konfigurować, nie będzie to takie proste, to nie jest most RS232<>Bluetooth.
  • REKLAMA
  • #3 2456555
    seak1
    Poziom 13  
    McRancor napisał:
    To jest moduł jak CC1000PP, trzeba go konfigurować, nie będzie to takie proste, to nie jest most RS232<>Bluetooth.

A nie znasz jakiegoś modułu, który działał by na takiej zasadzie? Jest urządzenie na rs232, i odpowiednie piny podłączasz do modułu i są przesyłane dane...?
  • #4 2456831
    McRancor
    Soyter robi moduły na CC1000, mają sterowanie przepływem, więc musiałbyś ewentualnie nieco zmodyfikować oprogramowanie, przeglądnij pdfka od tego, jest ładnie opisany w naszym języku
  • REKLAMA
  • #5 2457005
    seak1
    Poziom 13  
    McRancor napisał:
    Soyter robi moduły na CC1000, mają sterowanie przepływem, więc musiałbyś ewentualnie nieco zmodyfikować oprogramowanie, przeglądnij pdfka od tego, jest ładnie opisany w naszym języku
    Aha... No to teraz mi już trochę się rozjaśniło. Szkoda, bo w tej sytuacji trzeba kupować odbiornik/nadajnik, a w przypadku bluetooth wystarczyłby chociażby telefon komórkowy i jeden moduł... No chyba, że się myle... Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #6 2645725
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Sam jestem bardzo zainteresowany modułami BLUETOOTH ale taki sam moduł jest dość drogi a na allegro mozna kupic BLUETOOTH pod USB za niecałe 20zł a mi zalezy by ten moduł komunikował sie za pomocą RS232 a nie USB ( łatwiejsza obsługa za pomocą mikrokontrolera np. ATMEGA16)
    co myslice zeby dobudowac konwenter USB<->RS232 np na FT232B. Taki konwenter kosztuje ok 16zł czyli i tak by taniej wyszło jak kupno samego modułu BLUETOOTH.
    Tylko jak juz zbuduje taki układ to jeszcze zostaje problem jak go zmusci do wysyłania danych, chodzi mi o to ze nie posiadam komend do obsługi BLUETOOTH pod USB
  • REKLAMA
  • #7 2646221
    McRancor
    Myśle że powinieneś jeszcze wiele się nauczyć o USB i innych interfejsach
  • #8 2647992
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Na innych interfejsach takich jak UART, SPI, I2C, 1-WIRE, juz sie znam a USB juz nie jest takie proste w obsłudze jak pozostałe. Mi sie rozchodzi o zestaw komend służących do konfiguracji BLUETOOTH bo nie wystarczy tak jak w innych prostych modułach radiowych podłączyć TxD i RxD i sie cieszyć ze działa. Mam trochę informacji na temat samych modułów BLUETOOTH które komunikują sie za pomocą UART'u lub SPI a na temat BLUETOOTH podłączanych pod USB nic nie mam.
  • #9 2648329
    McRancor
    Gdyby to było takie proste, to już dawno byłoby szeroko stosowane, taki moduł wymagałby hosta USB.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia modułu Bluetooth obsługującego UART i USB do portu COM robota sterowanego przez RS232. Moduł z linku (prawdopodobnie oparty na CC1000PP) nie jest prostym mostem RS232-Bluetooth i wymaga konfiguracji oraz modyfikacji oprogramowania. Moduły takie jak produkowane przez Soyter na bazie CC1000 oferują sterowanie przepływem, co komplikuje bezpośrednie podłączenie. W przypadku Bluetooth pod USB problemem jest konieczność posiadania hosta USB oraz brak prostych komend do konfiguracji transmisji danych, co utrudnia integrację z mikrokontrolerami (np. ATMEGA16). Propozycją jest zastosowanie konwertera USB-RS232 (np. na układzie FT232B) dla łatwiejszej obsługi, jednak nadal pozostaje kwestia sterowania modułem Bluetooth. USB jest bardziej skomplikowany w obsłudze niż UART, SPI czy I2C, a moduły Bluetooth pod USB nie działają jak proste moduły radiowe z TxD i RxD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA