logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ATI RADEON 9550/9600XT do telewizora? Obraz nie wyświetla się

25 Mar 2006 19:27 2723 27
  • #1 2456677
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #2 2456714
    staszek1
    Poziom 14  
    A czym podłączyłeś (jakim kablem) i czy dałeś do Av w TV? Jeśli karta jest z TV aut to popatrz w ustawieniach programu do obsługi karty i może trzba ustawić odpowiednio wejścia i wyjścia. Czasem trzeba ustawić system Secam/pal podczas instalacji programu. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 2456731
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Kliknij na pulpicie prawym i właściwości, potem zakładka ustawienia i tam masz w którejś zakładce obrazki z monitorem, telewizorem, projektorem itp. Przy telewizorze kliknij aby włączyć. Telewizor włącz na tryb AV.

Pozdrawiam
  • #4 2458599
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 2459047
    staszek1
    Poziom 14  
    Mam inną kartę, ale sposób postępowania będzie chyba podobny. Sprobuj tak po koleji:
    1. prawym przyciskiem kliknąć na pulpicie - masz właściwości ekranu.
    2. kliknąć ustawienia (zakładka)
    3. Kliknąc zaawansowane
    4. kliknąć zakładkę z nazwą karty graficznej
    5. w wyskakującym menu znajdź "diagnostyka"
    6. dalej kliknąc przycisk "wykryj urządzenia"
    7. Jeśli masz wszystko podłączone to powinno ci sie udać wykryć dodatkowy tv. i będziesz mógł przełączać obraz na monitor lub tv.
    8. Jeśli chcesz, by obraz był na obu to mysisz zaznaczyć w okienku "klon"
    To chyba byłoby na tyle.
    Powodzenia i pozdrawiam.

Dodano po 11 [minuty]:

Jeszcze jedno. przewód najlepiej kupiony w sklepie należy podłączyć w karcie do wyjścia s-out a w tv to av tzn. np. scart lub chinch (tu musisz zastosować przejściówką - taki rozdzielacz, którego nie warto budować samemu bo jest stosunkowo tani) powodzenia.
  • #6 2459170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 2459560
    staszek1
    Poziom 14  
    Coś jest tu więc nie tak jak trzeba. Są tu zakładki: ogólne, Karta, Monitor, Rozwiązywanie problemów, Zarządzanie kolorami, i np. GeForce MX 4000 (ja akurat mam taką kartę).
    Tu są ustawienia karty gdzieś przecież muszą tu być.
  • #8 2459945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 2460010
    staszek1
    Poziom 14  
    To może być uzależnione od programu jaki zainstalowałeś do karty. Musisz w tym rejonie "macać" może w ekrany lub opcje lub 3D. To musi tu gdzieś być. Wyszukiwanie urządzeń lub coś podobnego. Wytrwałości - im bardziej się pomęczysz, tym większ satysfakcj.
    Ps. Może też dobrym rozwiązaniem - jeśli tego nie znajdziesz - będzie przeinstalowanie programów które masz na płytce razem z kartą graficzną.
  • #10 2460207
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 2460244
    staszek1
    Poziom 14  
    Koniecznie Pal d/k możliwe, że musisz to ustawiać podczas instalacji ale nie koniecznie. Wydaje sie to śmieszne - ta cała spraw z systememi jeśli przesyła sie sygnał małączęstotliwością (po AV) skoro odpowiada on z wysoką częstotliwość, ale tak to już tu jest. Podobnie spraw się ma przy instalacji karty telewizyjnej i pobieraniu sygnału po AV (z innego urządzenia, by go np. nagrać na komputer. Ale to jest droga w drugą stronę. Pozdrawiam
  • #12 2460290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 2461139
    staszek1
    Poziom 14  
    Kabel jest bardzo istotny. Powinien być możliwie krótki. Nie każdy kabel dział prawidłowo - miałem podczas prób taki z e złoconymi końcówkami ale działał fatalnie. teraz mam 5m (najdłuższy z możliwych i chodzi poprawnie. Masz w karcie podłączone przez chinch? tzn. poprzez redukcję do tego okrągłego gniazda z pięcioma końcówkami? Bo przecież taka karta nie ma wyjścia chinch (chyba, że podłaczyłeś to do czegoś innego - sprawdź to dokładnie). Może lepiej pociągnąć od karty tym właśnie przewodem a zredukować na chinch przed samymym telewizorem (tu musisz włączyć do gniazda wejściowego) i musiałoby działać. Dobrej nocki.
  • #14 2461160
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 2463985
    staszek1
    Poziom 14  
    Na orginalnym kablu S-video jest pięc wyprowadzeń (4+ ekran) redukcja o której piszesz podłączona jest do 2 przewodów może się okazać, że to nie te które potrzeba. Ja na Twoim miejscu zastosowałbym oryginalny przewód S-video z dwoma wtyczkami i taki rozdzielacz sygnału AV który na jednej kostce ma gniazdo (lub gniazda) AV, 2X chinch do audio, 1x chinch dla video i oczywiście gniazdo S-video. Kierunek sygnału wybiera się tutaj ręcznie małym przełącznikiem. I to wszystko u mnie pięknie działa. Z rozdzielacza wychodi oczywiście przewód euro do Tv. Jeśli to tak podłączysz i przełącznik masz w odpowiedniej pozycji to musi Ci działać. Przy tym połączeniu jeśli dojdziesz do punktu 4( októrym pisałem Ci wcześniej to będziesz już w domu. Pozwodzenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze jedno. Jeśli nie ma prawidłowego połącznia nie działa czała automatyka wykrywania Tv. Wogóle nie widać tych okien. Dopiero po podłączeniu zobaczysz wszystkie okna.
  • #16 2464466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 2464968
    staszek1
    Poziom 14  
    To kup taki właśnie rodzaj tego rozgałęźnika, który na wyjściu zamiast euro ma chinche. Są różne rodzaje i stosuje się taki jaki Ci pasuje do Tv.
  • #20 2466242
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 2466315
    KowalskiMateusz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli masz zwykły 50Hz telewizor spróbuj Zmniejszyć rozdzielczość i cz. odświeżania. U mnie pomogło.
  • Pomocny post
    #22 2468091
    staszek1
    Poziom 14  
    Mam taką prośbę. Ponieważ nie bardzo rozumiem pomóż mi trochę. Spróbuj znleźć dokładnie taki sam model karty gdziekolwiek (np.na allegro) i daj mi namiar. Chodzi mi o zdjęcie od strony wtyczek wówczas znikną wątpliwości co do owych nietypowych 4 "dziur" o których piszesz. I wreszcie ją uruchomimy:-)
  • Pomocny post
    #24 2468251
    staszek1
    Poziom 14  
    Byłem na tej stronce. Są razem 3 gniazda a tylnej ścianie (dwa prostokątne-podłużne i jedno okrągłe w środku) musisz podłączyć się do tego okrągłego gniazda w środku oryginalnym kablem (z dwoma wtyczkami na końcach) a nie samoróbką. Drugi koniec tego kabla włączasz do rozgałęźnika o którym Ci pisałem wcześniej i musi być dobrze. Pozdrawiam.
  • #25 2468824
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #26 2468984
    staszek1
    Poziom 14  
    Możesz go kupić w każdym sklepie z akcesoriami komputerowymi (koszt około 10zł). Myślę, że w tym wypadku warto kupić i ten kabel i rozgałęźnik o którym Ci pisałem - koszt 10-20zł w zależności od tego jaki jet duży tz. ile ma gniazd. Moim zdaniem lepiej jest kupić większy, bo w Tv wejście jest zazwyczaj jedno lub najwyżej dwa a ilość urządzeń które z czasem człowiek chce do telewizora podłączyć wzrasta, więć lepiej mieć nawet coś na zapas. Poadrawim. Dobrej nocy.
  • Pomocny post
    #27 2484457
    staszek1
    Poziom 14  
    I co masz już przewód i rozdzielacza? Udało się podłączyć? Funkcjonuje? Dobrej niedzieli
  • #28 2484523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia karty graficznej ATI RADEON 9550/9600XT do telewizora i braku wyświetlania obrazu. Kluczowe jest prawidłowe połączenie karty z telewizorem za pomocą odpowiedniego kabla – najlepiej oryginalnego kabla S-Video z dwoma wtyczkami, podłączonego do gniazda S-Video (4+1 pin) na karcie oraz do rozgałęźnika sygnału AV, który umożliwia podłączenie do telewizora przez złącze chinch lub scart. Konieczne jest ustawienie w systemie Windows w panelu właściwości ekranu aktywacji wyjścia na telewizor (tryb klonowania lub rozszerzenia pulpitu) oraz włączenie telewizora na tryb AV. Ważne jest także ustawienie odpowiedniego standardu sygnału wideo (PAL D/K) w sterownikach karty graficznej lub podczas instalacji oprogramowania. Problemy mogą wynikać z użycia niewłaściwego kabla, złego połączenia lub braku wykrycia telewizora przez system, co uniemożliwia aktywację wyjścia TV. Zalecane jest użycie krótkiego, ekranowanego kabla S-Video, oryginalnego lub zakupionego w sklepie, oraz rozgałęźnika sygnału AV z odpowiednim wyjściem do telewizora. W przypadku braku zakładek w sterownikach karty dotyczących wykrywania urządzeń, warto przeinstalować oprogramowanie do karty. Dodatkowo, zmniejszenie rozdzielczości i częstotliwości odświeżania ekranu może pomóc w poprawnym wyświetlaniu obrazu na telewizorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA