logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karta RADEON 9550 - TV-out (wiem, że było, ale coś nowego)

adamt 04 Mar 2006 20:50 1152 5
REKLAMA
  • #1 2374801
    adamt
    Poziom 12  
    Karta to gigabyte ATI RADEON 9550:

przez parę miesięcy oglądałem bez problemów filmy na telewizorze (fabryczna przejściówka z karty + kabelek cinch do telewizora), aż tu tydzień temu przestało działać.

Obejrzałem sobie na noc filmik, odłączyłem kabelek.

Następnego dnia podłączam - a obrazu prawie nie ma. Jak jest na monitorze dużo białego, to łapie (nawet z kolorami), ale obraz jest ledwo widoczny.

Podejrzewałem kabel - załatwiłem sobie inny i jest dokładnie tak samo. Poruszałem tym kablem, w obu gniazdach - żadnej reakcji, więc nie chodzi chyba o jakieś mechaniczne uszkodzenie.

I pytanko - jak okreśłić co jest przyczyną (nie mam innego telewizora, aby sprawdzić). Telewizor działa w najlepsze, karta też, tylko przestały się dogadywać.

Karta jest na gwarancji(jak coś z nią to wymienię), telewizor ma już parę lat.

(karta nigdy nie wykrywała TV, zawsze było "wymuszone")
  • REKLAMA
  • #2 2374899
    krzysin
    Poziom 14  
    Skoro masz na gwarancji to idź do nich ich i powiedz że Ci nie działa, niech Ci sprawdzą.
  • REKLAMA
  • #3 2374912
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Witam, pożycz od kogoś mały TV i wtedy będziesz pewien po której stronie leży problem. Jak będziesz wiedział które urządzenie padło daj znać, to postaram się pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 2375606
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Przeinstaluj sterowniki do k.graf.
    przedinstalacja upewnij sie ze komp i tv sa spiete.
  • REKLAMA
  • #5 2384310
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    ...ustawienia kolorów nakładki.
    Prawdopodobnie jakiś filtr video zmienił jasność na maksa, albo gammę.

Tak mi się wydaje, ja bym tam szukał, skoro przewody sprawne.
    Ewentualnie uszkodzenie wyjścia TV, poprzez zaindukowanie jakiegoś impulsu z TV poprzez kabel (zwłaszcza jeśli bardzo długi kabel)
  • #6 2923364
    adamt
    Poziom 12  
    Cos sie zrobiło z wyjściem - sprawdziłem na innym kompie i telewizorze wyposazonym w podobna karte Radeona - inna działała, a z mojej to samo.

Wymieniłem karte na gwarancji na inna (GF 6600).

Tej innej tez po paru dniach siadło TV-out :P.

Zdaje sie ze kwestia i podłączenia telewizora do zbiorczej anteny blokowej to spowodowała....

Zamykam temat.
REKLAMA