logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować układ kombinacyjny z serii TTL 74 (NAND, NOR)?

piona83 26 Mar 2006 11:43 1832 8
REKLAMA
  • #1 2458471
    piona83
    Poziom 11  
    witam!
    mam zadanie: zaprojektować ukł. kombinacyjny realizujący funkcję z użyciem jak najmniejszej liczby elementów. W układach wielowejściowych wyodrębnić największą część wspólną. Układy realizować w oparciu o układy TTL serii 74 (NAND,NOR)
    (funkcja jak w załączniku)

zawsze mieliśmy zadania typu: Y= (1,3,5,8) ... itp. więc umiem z takiego typu zadania przeprowadzić minimalizację i dojść do rozrysowania układu na bramkach.

No ale nie wiem jak mam się zabrać za to moje zadanie :(
    bo czy to jest już gotowa postać po minimalizacji i pozostaje mi tylko rozrysować układ z bramkami? jeśli tak to rozrysowuje sobie na bramkach logicznych takie dwa człony dla X i dla Y no ale co wtedy z tym Z ? to ma być jako trzeci człon? czy może X i Y mają się jakoś łączyć z Z ?

i jeszcze jedno pytanko, jak mam to realizowac praktycznie? bo będe taki układ badał na pracowni a nie mam pojęcia jak mam to połączyć z aparaturą.

z góry dziękuje za pomoc

----- zapomniałem o dalszej treści zadania:|
    W ukł. zawrzeć minimalizację za pomoca tablicy Karnaugh, minimalizację za pomocą algebry Boole'a, schemat zminimalizowanego układu kombinacyjnego rozrysowany na bramkach logicznych ( bramki NAND i NOR). W protokole powinna znaleść się tablica stanów.:|
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować układ kombinacyjny z serii TTL 74 (NAND, NOR)? ukl_komb.JPG (8.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2458624
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    witam

jeżeli ja dobrze zrozumiałem to zadanie to chodzi o przedstawienie zminimalizowanych funkcji za pomocą wybranych najbardziej popularnych bramek czyli nor i nand
    czyli mówiąc po prostu masz te funkcje tak zamienić (przekształcić ) aby zawierały tylko bramki nor i nand

weźmy funkcje !(ab + !(cd)) ! - oznacza negacje
    jak widzisz mamy tu trzy bramki dwu wejściowe , and , nand i nor

musimy więc anda ab zamienić na nora lub nanda i pokombinować czy nie da się tego jeszcze zminimalizować
    używamy do tego funcje ab = !(!a + !b) ; a + b = !(!a !b)
    !(ab) = !a + !b ; !(a + b) = !a !b

czyli !( !(!a + !b) + !(cd) ) mamy teraz już tylko nandy i nory
    tyle że więcej się zrobiło bramek !a to nor lub nand
    !b również nor lub nand !(!a + !b) - to mamy nora no i dalej nand i nor
    czyli pięć bramek

teraz pytanie czy w twoim zadaniu wszystkie bramki mają być w funcjach nandami i osbno funcje tylko z norami ??? to nie wynika jasno z treści
    więc uznałem że mogą być jendocześnie w funcji i bramki nand i nor

czy mozna jeszcze tą funcje zminimalizować ??? to juz pozostawiam tobie do przemyślenia
    powodzenia
    :D
  • #3 2458656
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Piona83, a na kiedy to masz?
    Strdaniel, moim zdaniem nie zrozumiałeś dobrze. Kto powiedział, że są to minimalne postacie funkcji X, Y i Z?
    Zadanie polega na sprowadzeniu tych równań poprzez pełne alternatywne (koniunkcyjne) postacie kanoniczne do normalnych postaci iloczynu (alternatywy), a następnie dowolną metodą zminimalizowaniu ich jako zespołu funkcji przełączających.
  • REKLAMA
  • #4 2458785
    piona83
    Poziom 11  
    zapomniałem o dalszej treści zadania, ale juz dopisałem( w pierwszym poście) .
    Strdaniel - właśnie też tak myślałem ale dalsza treść zadania(której wcześniej nie dopisałem ) wskazuje mi na to że chyba trzeba zrobić tak jak napisał Czarutek.... ale niebardzo wiem jak to zrobić :( tzn może wiem ale poprosiłbym o naprowadzenie mnie na "właściwą drogę"

zadanie mam na wtorek ale jutro musze zamówić części więc w zasadzie potrzebuję tego na jutro.
  • Pomocny post
    #5 2459591
    czarutek
    Poziom 34  
    A kiedy Ci je zadano?
    Nie żebym coś przedłużał, tylko nie pamiętam, a materiały być może są jeszcze w piwnicy...
    Może ktoś się wcześniej zgłosi.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Niestety nie znalazłem...
    Coś tam mi się jednak w międzyczasie przypomniało, więc może to przepchniemy...
    Na podstawie tych trzech równań, dla wszystkich wartości a,b,c i d, rozpisz bezbłędnie, bez żadnych przekształceń, 3 tablice wartości funkcji (prawdy):
    1) X(a,b,c,d)=?
    2) Y(a,b,c)=?
    3) Z(a,b,c,d)=?
    i załącz tu, to coś pokombinuję.

-----------------------------------------

Coś słabo Ci idzie, nie zdążysz... ;)
    Wzór masz w załączniku, to samo zrób z Y i Z.
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować układ kombinacyjny z serii TTL 74 (NAND, NOR)? x.jpg (3.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2460585
    piona83
    Poziom 11  
    dzięki Czarutek ;) naprowadziłeś mnie na właściwą drogę :)

w załączniku zrobiłem tablice i w zasadzie chyba już wiem co dalej: tzn Tablice Karnaugh, potem to zminimalizuję tak żeby mozna było rozrysować to wszystko na bramkach NAND i NOR.

teraz tylko pozostaje mi jeszcze jedno pytanko, jak mam to realizowac praktycznie? bo będe taki układ badał na pracowni a nie mam pojęcia jak mam to połączyć z aparaturą?
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować układ kombinacyjny z serii TTL 74 (NAND, NOR)? yz.JPG (116.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2461894
    czarutek
    Poziom 34  
    Trochę się zagalopowałeś, bo mi Y i Z wyszło tak:
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować układ kombinacyjny z serii TTL 74 (NAND, NOR)? yz.jpg (5.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2463431
    piona83
    Poziom 11  
    obu nam wyszło źle :) przeliczyłem to na spokojnie...

gdyby ktoś miał podobne zadanie to należy rozpisac tablice prawdy ( podobnie jak w załącznikach z tym że tam są błędy w końcowych wynikach).
    W tym przypadku powinno być:
    X: 0011, 0111, 1011 - przyjmuje wartość 1, reszta 0
    Y: 0110,0111,1110,1111 - przyjmuje wartość 1, reszta 0
    Z: 0000, 0010, 0110, 1000, 1001, 1010, 1011 - przyjmuje wartość 1, reszta 0

następnie tworzymy tablice Karnaugh, minimalizujemy i w moim przypadku wychodzi:
    X: (!acd) + (!bcd)
    Y: bc
    Z: a!b + !ac!d + !a!b!d

! - negacja

w moim zadaniu miałem dany układ przedstawić przy pomocy bramek NAND i NOR. Następnie należy rozrysować schemat z połączonymi bramkami i zadanie gotowe ;)

pozdrawiam
  • #9 2464039
    czarutek
    Poziom 34  
    A dlaczego Y u Ciebie zależy od "d"?
    A dlaczego dla np. 1, czyli dla 0001, Z wychodzi Ci 0?
    Itd, itc... ;)
    I jeszcze coś - ja treść zadania rozumiem trochę inaczej - trzeba zbudować dwa układy: jeden na samych NANDach, drugi na samych NORach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania układu kombinacyjnego realizującego funkcje logiczne z wykorzystaniem jak najmniejszej liczby elementów TTL serii 74, w szczególności bramek NAND i NOR. Zadanie polega na minimalizacji funkcji logicznych X, Y i Z, które zostały przedstawione w formie tablic prawdy. Wskazano, że należy rozwinąć funkcje do postaci kanonicznych, a następnie zminimalizować je jako zespół funkcji przełączających, korzystając z tablic Karnaugh. Po minimalizacji funkcji uzyskano przykładowe wyrażenia: X = (!acd) + (!bcd), Y = bc, Z = a!b + !ac!d + !a!b!d, gdzie "!" oznacza negację. Następnie funkcje te należy zrealizować wyłącznie za pomocą bramek NAND i NOR, co wymaga przekształcenia standardowych funkcji AND i OR do form opartych na NAND i NOR. W dyskusji poruszono także kwestie praktycznej realizacji układu na pracowni, w tym podłączenia do aparatury pomiarowej. Zwrócono uwagę, że zadanie może wymagać wykonania dwóch wersji układu: jednej z samych NAND, drugiej z samych NOR. Podkreślono znaczenie dokładnego rozpisania tablic prawdy i konsekwentnej minimalizacji funkcji przed przystąpieniem do rysowania schematu układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA