logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potencjometr suwakowy do miksera. Gdzie kupić? Pilne!!!

kalach666 26 Mar 2006 16:37 2675 3
REKLAMA
  • #1 2459659
    kalach666
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam, otóż jak w temacie poszukuję potencjometr suwakowy (patrz foto poniżej).
    Dane techniczne:
    - 50kohm charakterystyka"B",
    - długość:60mm,
    - wysokość bez nóżek:6mm,
    - wysokość z nóżkami: 11mm,
    - szerokość: 7mm.

czy znacie jakies stoisko na wolumenie gdzie mozna dostac takie potencjometry??, a moze jakis sklep, mile widzana nazwa katalogowa

Potencjometry pochodza od miksera Samson MPL 1640

p.s. zdjecia na ktore jest prowizja za transfer przedstawiaja te same elementy, ale sa w lepszej jakosci.

PILNE !!!

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • 001.JPG (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 004.JPG (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Potencjometr suwakowy do miksera. Gdzie kupić? Pilne!!! 006.JPG (141.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Potencjometr suwakowy do miksera. Gdzie kupić? Pilne!!! 005.JPG (146.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2797875
    cybul88
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Mam ten sam problem znalazłem potencjometry bardzo podobne do tych tylko rozstawienie nózek jest troche inne wpadłem na pomysł ze mozna sie pobawic z kabelkami i potencjometry przykrecic do obudowy mksera (małymi sróbkami gwint jest juz w potencjometrze wiec tylko dziurki w obudowie)
    Co o tym myslicie czy to ma sens.

a dodam ze te potencjometry(te troszke inne) kosztuja 20 PLN za sztuke
    w serwisie chcom za jeden potencjometr(pasujacy tylko z innym oporem) 90 PLN i gratis moga go zamontowac

wybór miedzy szukaniem innego miksera bo na wymiane 18 potencjometrów po 90 zł/szt mnie nie stac lub wymiana na nowe i zabawa z kabelkami (koszt wymiany to ok 400 PLN)
  • REKLAMA
  • #3 2801400
    kalach666
    Poziom 17  
    Witam!

Nadal nie rozwiązałem tego problemu.

Dużo sie naszukałem w sieci, no i znalazłem potencjometr alpsa, ktory idealnie pasuje rozstawem nóżek, wiec nie trzeba nic kombinowac kabelkami, no ale o innej wartości bo 10 kohm. Cena 17 zł z jakimis groszami (netto).

Na początku również myślałem o wstawieniu zamiennika, nawet Telpoda, no ale alps to jednak ta firma sama mowi za siebie.

Pamietaj jak dobierasz zamiennik, to wez o charakterystyce A, gdyż Alps ma odwrotnie B - to liniowa, A - to logarytmiczna, a C chyba bez zmian.

Co do tego serwisu to jest serwis SAMSONA?

niedziwie sie im ze mogą gratis zamontować, bo jak kupują ten potencjometr po 20zł i 70 zł marży, to zamontowanie go gratis nic dla nich nie znaczy.

Chyba pozostane przy zakupie 18 sztuk potencjometrów alps, ale o innej wartości. Na poczatku obawiałem sie troche, czy to wpłynie na jakośc dzwieku, wiec załozyłem temat w akustyce. Jednak po zmierzeniu oryginalnych potencjometrów miernik wskazał 150 kohm, czyli przebice 3 krotne (oryginalnie powinno byc 50 kohm), no ale grał, tylko to trzeszczenie denerwowało, wiec moim zdaniem zmiana na 10 kohm, nie zrobi duzo negatywnych szkod, na rzecz jakosci dzwieku.

Pozdrawiam
  • #4 3072953
    kalach666
    Poziom 17  
    Witam. Potencjometry zostały wymienione na 10kohm. Jak narazie wszystko gra. Dżiekuje za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam!
REKLAMA