logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozróżnić oznaczenia kondensatorów ceramicznych i tantalowych?

JohnQ 27 Mar 2006 15:52 26783 11
REKLAMA
  • #1 2463259
    JohnQ
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki problem. Na schemacie mam kilka oznaczeń kondensatorów - symbol graficzny. Jak odróżnić który jest jaki - ceramiczny, tantal...
    Moim zdaniem pierwsze dwa to zwykłe kondensatory (tylko czemu autor schematu stosuje dwa oznaczenia jeśli oba oznaczają to samo - kondensator ceramiczny), trzeci obrazuje sposób polaryzacji.
    Załączniki:
    • Jak rozróżnić oznaczenia kondensatorów ceramicznych i tantalowych? kondensatory.JPG (13.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2463334
    kilork
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Kondensatory elektrolityczne i tantalowe są bipolarne czyli muszą być oznaczone "+" i " _". Co do kondensatorów ceramicznych czy foliowych (unipolarne) nie ma chyba jednoznacznie przyjętej konwecji oznaczeń, najczęściej takie coś się opisuje na schemacie w tabelkach albo legendzie.
  • #3 3970662
    galka
    Poziom 12  
    czyli jak nie jest nic napisane i nie ma oznaczonej polaryzacji to jest wtedy kondensator ceramiczny??
  • REKLAMA
  • #4 3970819
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    nie, jesli nie jest nic napisane, ale symbole sa takie
    to tez oznacza ze kondensatory sa spolaryzowane (w kazdym z tych przypadkow okladka ujemna jest po prawej stronie)
    ale wazniejsze jest zwrocenie uwagi na bieguny, jesli juz ma sie kondensator elektrolityczny, bo wiekszych pojemnosci nie da sie kupic i tak ze stalym dielektrykiem :) niz zastanawianie sie czy ma byc spolaryzowany czy nie.
  • #5 14587651
    Altharis
    Poziom 10  
    Ocena: 14

Witam.

Co oznacza ten symbol bo za nic nie mogę sobie przypomnieć go
  • #6 14587655
    efen69
    Poziom 9  
    emko82 napisał:

Witam.

Co oznacza ten symbol bo za nic nie mogę sobie przypomnieć go

Kwarc/ oscylator nawet częstotliwość jest tam napisana
  • REKLAMA
  • #7 14587662
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 193
    Jest to Kwarc 8mhz
  • #8 16037104
    tatoswinka
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Znalazłem ten temat i chociaż stary nie chciałem zakładać nowego.
    Mam pytanie, co to za symbol ? Ma oznaczenie 1n FT

• #9 16037157
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16037167
    tatoswinka
    Poziom 11  
    ok dziękuję, ale kolejne pytanie, czym różni się podłączenie tego po lewej od tego po prawej, ten po prawej ma podłączoną masę, natomiast ten po lewej nie.
    Jak podłączony jest ten po lewej? Pomiędzy którymi punktami jest 1nF. Oba kondensatory są na napięciu stałym - zasilanie. Lewy na napięciu 12V niskoprądowe, natomiast prawy ma 48V ok 8A.
    Układ to końcówka mocy 70MHz.
  • REKLAMA
  • #11 16037185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16037871
    tatoswinka
    Poziom 11  
    więc najprawdopodobniej po lewej jest błąd, bo któraś z nóżek powinna być podłączona do masy - to mnie zmyliło

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono rozróżnienie oznaczeń kondensatorów ceramicznych i tantalowych na schematach elektronicznych. Kondensatory elektrolityczne i tantalowe są spolaryzowane, co wymaga oznaczenia biegunów "+" i "−". Kondensatory ceramiczne i foliowe są zazwyczaj niespolaryzowane i nie mają jednoznacznie ustalonych symboli, często ich typ określa się w legendzie schematu. Brak oznaczenia polaryzacji zwykle wskazuje na kondensator ceramiczny, jednak symbole mogą sugerować spolaryzowanie, dlatego ważne jest zwrócenie uwagi na biegunowość, zwłaszcza przy kondensatorach elektrolitycznych o większych pojemnościach. Wątek poruszył także symbol kondensatora przepustowego (Feed-Thru Capacitor) o pojemności 1 nF, stosowanego w filtracji sygnałów, z przykładami podłączenia do masy lub bez niej. Omówiono również znaczenie obudowy metalowej kondensatora i jej połączenia z masą urządzenia. Dodatkowo pojawiły się wyjaśnienia dotyczące symbolu kwarcu (oscylatora) 8 MHz, który nie jest kondensatorem, lecz elementem rezonansowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA