logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między kondensatorem elektrolitycznym a tantalowym w urządzeniach

neo490 31 Gru 2006 11:45 19972 9
REKLAMA
  • #1 3390237
    neo490
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam pewną wątpliwość dotyczącą kondensatora tantalowego, a mianowicie czy obojętne jest czy użyję kondensator elektrolityczny czy tantalowy i czy nie zmieni to pracy urządzenia? Wiem, że kond. tantalowy jest spolaryzowany i dłuższy drucik to 'minus', więc dlaczego w jednym tantalowym druciki są równe, a w innym jeden jest krótszy? Z góry dziękuję za pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 3390297
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    na każdym kondensatorze masz na obudowie zaznaczoną polaryzację , nowe kondensatory elektrolityczne mają wyprowadzenie + w postaci dłużej końcówki , natomiast tantalowe charakterystyczna obudowa w postaci łezki mają najczęściej wyprowadzenia równe a polaryzacja jest zaznaczona na obudowie
  • REKLAMA
  • #3 3390335
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Witam.
    Kondesatory tantalowe mają specyficzną charakterystykę m.in. niską inpedancję, szeroki zakres temperatur (-80 st.C do +125 st.C). Już nie wspomnę o zakresie częstotliwości. Elektrolityczne mają całkiem inne charakterystyki. Biegun + zaznaczony jest krechą albo + na obudowie. Jak w urządzeniu był tantalowy raczej taki powinno się zastosować.
  • #4 3390667
    neo490
    Poziom 13  
    Tylko chodzi mi o to, czy mogę zastosować kondensator tantalowy zamiast elektrolitycznego i odwrotnie i czy nie zmieni to pracy urządzenia?
  • REKLAMA
  • #5 3390750
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    co to za urządzenie ?
    tantalowe mają dużo lepsze parametry od typowych elektrolitów
    tak więc typowe El można zastąpić tantalowym o takich samych parametrach , odwrotnie raczej nie ale to wszystko zależy od układu w którym są zastosowane
  • REKLAMA
  • #6 3390782
    neo490
    Poziom 13  
    OK, dzięki i jeszcze jedna sprawa (może trochę banalna:D): która noga w kondensatorze elektrolitycznym to 'plus', dłuższa czy krótsza? I w tantalowym 'plus' jest po tej stronie, gdzie kreska na obudowie?
  • Pomocny post
    #7 3390830
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    W elektrolitycznych dłuższa noga to z reguły plus (zresztą zwykle na obudowie zaznaczony jest minus).
    W tantalowych kreska to plus.
  • #8 3391724
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Mam taką propozycję. Zdobądź katalog jakiejś firmy handlującej częściami,np. Elfa. Tam znajdziesz wszystkie informacje na interesujące Cię tematy. Zdjęcia również.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w Nowym Roku 2007
  • #9 11579805
    Malin2000
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    ja bym miał do tego jeszcze pytanie jedno. Mianowcie, jeżeli sam projektuje układ i przy filtracji napięcia do uP używam kond. elektrolitycznych, to czy mogę tam też wstawić tantalowe zamiast El? czy w takim przypadku zostawić zwykłe elektrolity?
  • #10 11579884
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Jeżeli wstawisz tantalowe wyjdzie to na pewno na zdrowie urządzeniu ponieważ jak już wyżej napisano mają lepszą stabilność temperaturową i na pewno dokładność. Elektrolity mogą różnić się od podanej na obudowie nawet o 25%. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Kondensatory tantalowe i elektrolityczne różnią się parametrami elektrycznymi i konstrukcyjnymi, co wpływa na ich zastosowanie w układach elektronicznych. Kondensatory tantalowe charakteryzują się niższą impedancją, szerszym zakresem temperatur pracy (-80°C do +125°C) oraz lepszą stabilnością i dokładnością pojemności w porównaniu do kondensatorów elektrolitycznych, które mogą mieć odchyłki do 25% od wartości nominalnej. Polaryzacja kondensatorów jest oznaczona na obudowie: w kondensatorach elektrolitycznych dłuższa nóżka zwykle oznacza biegun dodatni, a na obudowie jest zaznaczony minus; w kondensatorach tantalowych kreska na obudowie wskazuje biegun dodatni, a wyprowadzenia często są równej długości. Wymiana kondensatora elektrolitycznego na tantalowy jest możliwa i często korzystna, pod warunkiem zachowania tych samych parametrów pojemności i napięcia, natomiast zamiana tantalowego na elektrolityczny może nie być odpowiednia ze względu na gorsze parametry elektrolitów. W projektach filtracji napięcia dla mikrokontrolerów zastosowanie kondensatorów tantalowych może poprawić stabilność i niezawodność układu. Dla szczegółowych informacji i zdjęć zaleca się korzystanie z katalogów producentów części elektronicznych, np. firmy Elfa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA