logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 obok Windows XP na osobnej partycji - jak to zrobić?

mmzajcu 13 Gru 2005 15:50 1836 8
REKLAMA
  • #1 2079992
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Witam nie jestem wtajemniczony ale mam poważny problem potrzebuje zainstalować na drugiej czystej partycji Win98. Na dysku c mam obecnie win XP. Czy istnieje taka możliwość jeżeli tak to jak sie za to zabrać.
  • REKLAMA
  • #2 2080044
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    To masz problem:) Wydaje mi się że 98 nie chcialo sie instalowac nigdzie indziej poza partycja podstawowa pierwszego dysku, gdzie jak rozumiem masz teraz XP (choć nie powiem tego na 100%)

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze kilka wygooglanych adresow. Bez problemu znajdziesz wiecej info na grupach - bo moze ktos Winde jakos oszukal:):
    http://groups.google.pl/group/pl.comp.os.linu...?lnk=st&q=xp+98&rnum=5&hl=pl#da0881a92ba3859d
    http://groups.google.pl/group/ms-news.pl.wind...?lnk=st&q=xp+98&rnum=1&hl=pl#8e84fb6c0992e7b2
  • REKLAMA
  • #3 2080087
    pawd
    Poziom 11  
    Witam.Ja to zrobiłem poprostu przy pomocy dyskietki startowej win 98.Robi się to tak samo jak instalowanie "98" na part."c",tylko trzeba pamiętać żeby wskazać odpowiednią partycje, wszystkie "c" zamienić na tą na której ma być zainstalowany w98 np:"format d:" a nie "format c:" (mimo że partycja jest czysta trzeba ją sformatować przy pomocy dyskietki startowej.)
  • #4 2081445
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego pawd, przed napisaniem czegokolwiek na forum należy przeczytać CAŁY post a nie tylko jego tytuł!
  • REKLAMA
  • #5 2081493
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Jeśli na drugiej partycji masz system plików NFST ,to nie pójdzie .Jeśli masz FAT32 to skorzystaj z programu np. Paragon Partition Manager 6.0.Poprzez menu startowe.Procedura dość skomplikowana ,ale działa.
    Lepiej jest skorzystać z dwóch dysków. I wybierać bothowanie przy starcie komputera. :idea:
  • #7 2082172
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Fikszyn - taaa, a moze lepiej dwa komputery??
  • REKLAMA
  • #8 2083138
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Platon-taaa czemu nie ?Jeśli komputer służy do zabawy to fakt bez sensu. Ale jeżeli poważny klient lub firma chce dwa systemy w jednym, każdy obsługujący inny system plików i chce mieć 100% bezpieczeństwa.To nie będę tego robił na jednym dysku. Ale to tylko moja sugestia. Kolega Ilubek wskazał dobre rozwiązanie dla kompa do zabawy. :D
  • #9 2089112
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Dzieki za podpowiedzi udało się. Użyłem BOOT DISC MANAGERA bo to laptop i nie ma on wogóle stacji dyskietek ale spoko oba systemy chodzą jak trzeba. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja systemu Windows 98 obok Windows XP na osobnej partycji jest możliwa, jednak wymaga spełnienia kilku warunków i odpowiedniej procedury. Windows 98 zazwyczaj instaluje się tylko na partycji podstawowej pierwszego dysku, co może stanowić ograniczenie. Ważne jest, aby partycja przeznaczona pod Windows 98 była sformatowana w systemie plików FAT32, gdyż NTFS nie jest obsługiwany przez Win98. Instalację można przeprowadzić z dyskietki startowej Windows 98, pamiętając o wskazaniu właściwej partycji (np. formatowanie "d:" zamiast "c:"). Alternatywnie, można użyć programów do zarządzania partycjami, takich jak Paragon Partition Manager 6.0, które umożliwiają przygotowanie partycji i konfigurację bootowania. W przypadku laptopów bez stacji dyskietek skutecznym rozwiązaniem jest użycie narzędzi do zarządzania bootowaniem, np. BOOT DISC MANAGER. Dla większego bezpieczeństwa i stabilności zaleca się stosowanie dwóch dysków fizycznych z wyborem systemu przy starcie komputera. Po zastosowaniu tych metod oba systemy mogą działać poprawnie na jednym komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA