logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować MAC adres w tanim routerze <120 PLN?

done 27 Mar 2006 20:39 5728 6
REKLAMA
  • #1 2464433
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam

Przecztałem wiele postów niestety w żadnym nie znalazłem odp. na moje pytanie. Odwiedziłem kilka sklepów komputerowych w poszukiwaniu taniego routera <120PLN (WAN, z 4portowym switchem). Zadawałem sprzedawcom pytanie co z adresem MAC, oni odpowiadali, że przy konfigurowaniu routera wpisuje MAC adres karty sieciowej (adres który jest w bazie firmy udostępniającej internet) inni zaś mówili, że odczytuje MAC'a z routera i podaje administratorowi sieci. Może ktoś wie kto miał racje. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2464457
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Oboje mieli racje, wszystko zależy od routera. Jeśli ma on funkcje zmiany adresu MAC to wystaczy zmienić na taki jak ma karta sieciowa, jeśli natomiast nie ma trzeba podać nowy adminowi sieci
  • REKLAMA
  • #3 2466274
    West5
    Poziom 15  
    Zazwyczaj zmiana MAC w ruterki nie jest taka prosta najlepiej podać adminowi tego MAC i mieć problem z głowy
  • #4 2466348
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Prawie każdy ruter ma możliwość zmiany mac adresu. Najczęściej jest tak że nawet nie musisz nic kombinować, podłączyć do wyjscia lan rutera kompa z kartą działającą w sieci i kliknąc odpowiedni link na stronie wygenerowanej przez ruter w celu skopiowania maca do rutera. Lepiej samemu zapisać swoje ważne maki i nie zawracać głowy adminowi takimi drobiazgami. Zreszta w czasie różnych testów często trzeba zmieniać urz adzenia. W zakresie ceny jaki podałeś to przychodzi mi na myśl ruter np. Asmax BR 604.
  • REKLAMA
  • #5 2468117
    mpralat2
    Poziom 17  
    mcz1 ma racje. Adres mac to najmniejszy problem ,ktory wlasciwie nie jest problemem. Mozesz ustwic jaki chcesz. Za 180zl mozesz kupic nowego d-linka 514 i moze w przyszlosci wykorzystac komunikacje bezprzewodowa. Co prawda tylko standard b ,ale jesli ma byc tylko do dzielenia netu to w zupelnosci wystarczy.
  • REKLAMA
  • #6 2469316
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Narazie nie mam routera więc stworzyłem połączenie mostkowe i próbowałem udostępnić internet w ten sposób, z mizernym skutkiem :( Połaczenie mostkowe dostało nowego MAC'a więc musiałbym zawracać głowe administratorowi. Zastanwaiam się czy po przeinstalowaniu systemu (nie zmieniając kart sieciowych) MAC adres dla połaczenia mostkowego będzie taki sam?

Pozdrawiam.
  • #7 2473418
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Mac nie zmieni się, jest sprzętowo powiązany z kartą. Jednakże jeśli wcześniej zmieniałeś maka w windowsie to po reinstalacji powróci do standartowego. Lepiej więc tak "na wszelki wypadek" zapisac sobie maki kart.

Podsumowanie tematu

✨ Konfiguracja adresu MAC w tanim routerze do 120 PLN zależy od modelu urządzenia. Niektóre routery umożliwiają zmianę adresu MAC na taki, jaki posiada karta sieciowa, co pozwala uniknąć konieczności kontaktu z administratorem sieci. W innych przypadkach adres MAC routera jest odczytywany i przekazywany administratorowi. Zmiana MAC w routerach nie zawsze jest prosta, ale większość urządzeń oferuje funkcję kopiowania MAC karty sieciowej poprzez interfejs webowy. Warto zapisać adresy MAC kart sieciowych, ponieważ są one sprzętowo powiązane i nie zmieniają się po reinstalacji systemu, chyba że były wcześniej modyfikowane programowo. W kontekście tanich routerów do 120 PLN wspomniano model Asmax BR 604, a także droższy D-Link 514 z funkcją Wi-Fi w standardzie b, który może być alternatywą przy nieco wyższym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA