logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z opcją filtrowania po adresie MAC - jak skonfigurować?

maciorek 23 Gru 2005 12:07 1076 6
  • #1 2108963
    maciorek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    pytanie pewnie było milion razy ale mi chodzi..
    a o to zeby ruter miałopcje w której podaje się mac adres??
    dzięki
    pozdr

Wesołych Świąt
    :)))
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • #2 2109206
    c4
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Sam kiedyś pisałem takiego posta "potrzebny router" Tam jest kilka modeli podanych. Ja kupiłem tego firmy Planet i wszystko jest OK. Ani razu nie miał zawieszki a działa już od kilku miesięcy non stop. Łatwa konfiguracja.
  • #3 2109314
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    http://1klik.pl/sklep/Routery/Router_DIGITUS_DN_11004_N_router_switch/c105/p376207/
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78433274
    Szukam tego samego i ten właśnie ma w opisie czerwonymi literami "klonuje MacAdres karty do której jest podpięty".Może ktoś wie więcej co to oznacza?I czy byłby dobry gdybym swój LAN w domu chciał podłączyć do sieci osiedlowej w której mam filtrowanie po MAC?Ma przy okazji switch i print serwer ,kosztuje tylko ok.130zł.
  • #4 2109677
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Przeglądnij oferty firmy Asmax.
  • #5 2110093
    c4
    Poziom 16  
    No ten Digitus byłby chyba dobry do tego. Ten text oznacza że ten router może mieć przypisany adres MAC karty która jest do niego podpięta czyli pewnie tej spod której będziesz go konfigurował. Kable z sieci osiedlowej wpinasz w gniazdo WAN i w konfiguracji przypisujesz routerowi w kategorii WAN adres MAC tej karty do której teraz masz podpiety kabel od sieci osiedlowej. Pod LAN podpinasz inne komputery i wszystko smiga bez problemu. Osobiście mam coś takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76620735

i sprawdza się super. Nie ma printservera ale mi to raczej nie było potrzebne.
  • #6 2110265
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    To jest tak jak zrozumiałem ,czyli dobrze.Myślę że maciorek może być zadowolony z tego routera.Znalazłem też na Allegro router firmy Planet ale jest droższy i ma te same funkcje.Kosztuje 180zł. i myślę że jest tak samo zrobiony.Są też bez print servera ale dodatkowa funkcja to fajny bonus przy tej cenie tym bardziej że ja potrzebuję dzielenia drukarki niezależnie od tego ile mam komputerów włączonych (chodzi mi o ten do którego jest podłączona drukarka udostępniona w sieci).
  • #7 2110272
    c4
    Poziom 16  
    Wiesz różnica w cenie może być od czegoś uzależniona. Radzę poszukać opinii uzytkowników tego routera czy czasem nie jest z nim tak że bardzo często się zawiesza lub są z nim inne szopki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji routera z funkcją filtrowania po adresie MAC. Wskazano, że wiele routerów umożliwia przypisanie adresu MAC karty sieciowej do portu WAN, co pozwala na podłączenie do sieci z filtrowaniem MAC, np. osiedlowej. Routery z funkcją klonowania MAC adresu umożliwiają przypisanie adresu MAC komputera, do którego są podłączone, co ułatwia konfigurację i dostęp do sieci. Wśród polecanych modeli wymieniono routery firm Planet, Digitus oraz Asmax. Router Digitus DN-11004N posiada funkcję klonowania MAC, switch oraz print serwer, co jest dodatkowym atutem. Router Planet jest droższy, ale oferuje podobne funkcje, w tym udostępnianie drukarki w sieci. Zaleca się sprawdzenie opinii użytkowników pod kątem stabilności działania urządzenia, aby uniknąć problemów z zawieszaniem się routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA