logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VK 7/2XE - Częste włączanie i wyłączanie pieca, czujnik temperatury?

hibner 27 Mar 2006 23:15 2768 1
  • #1 2465323
    hibner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam piec Vaillant vk 7/2xe (gazowy 2 stopniowy) z dodatkowym zbiornikiem i regulatorem vrc-uwb. Od jakiegos czasu piec bez opamietania wlaczal sie i wylaczal. Załozylem programator pokojowy euroster2000 i podlaczylem go pod styki 3 i 4. niestety teraz jak styki niesa zwarte to podgrzewanie wody nieche sie wlaczyc. rozwiazalem to troche niekonwencjonalnie bo pod te styki podpiolem tez drugi programatorna ktorym ustawilem zwieranie stykow 3 i 4 na czas podgrzeania wody w zasobniku. Teraz niestety kiedy zwarte sa 3i4 to piec nagrzewa sie do 80st i gdy temmp spada do 75 to ponownie sie zalacza i tak caly czas. dioda podgrzeawnia wody niegasnie chociaz w zasobniku tem jest wyrzsza niz ustawiona na regulatorze vrc. Wydaje mi sie ze wina lezy po stronie czujnika temp w kotle bo po jego odlaczeniu wylacza sie podgrzewanie wody.

Serwis powiedzial ze winny jest caly regulator vrc i trzeba go wymienic ( jedyne 2000zł) :)

Czy ktos moze mi wytlumaczyc jak dziala taki czujnik i jak rozwiazac ten problem z niewylaczaniem sie pieca ewentualnie z wlaczeniem podgrzeania wody przy rozwartych stykach 3i4

dziekuje za wszystkie odpowidzi
  • #2 2468206
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Witam.
    Dziwnie to wygląda.
    Wiem, że serwis był, tak wnioskuję sprawdź czy kocioł nie pracuje na sterowaniu ręcznym, bo tak to wygląda.
    Po odłączeniu czujnika kocioł wykrywa usterkę więc to nie to.
    Napisz na jaką temperaturę ustawiony jest termostat kotła.
    Czy jesteś użytkownikiem od początku, czy kocioł jest u kogoś innego?
    Instrukcje posiadasz?
REKLAMA