logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcja 15 pinu w złączu VGA - czy brak połączenia jest problemem?

mmv 28 Mar 2006 12:40 1586 6
REKLAMA
  • #1 2466671
    mmv
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    rozsypał sie przewód łączący monitor z grafiką. kupiłem Przewód z firmowymi wtyczkami,uciąłem jedną i zacząłem lutować. Okazało sie że 15 pin nie ma w zakupionym kablu połączenia. do czego służy ten pin?? Czy przewód powędruje do kosza??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2466761
    Ted7
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    15 pin to:ID3 albo SCL. Bez niego monitor też będzie pracował.
  • REKLAMA
  • #3 2466791
    mmv
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    dzieki . ide podłaczac dalej:)

Ok działa. jeszcze raz dzieki !
  • REKLAMA
  • #4 2469812
    MalyPL
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    A do czego służy to ID3 ? Czy to jest po to aby po włączeniu komputera monitor się włączył? Według TEGO są jeszcze ID0 i ID1 i jeżeli można też chciałbym wiedzieć do czego są potrzebne, lub też za co odpowiadają. Chodzi o to że chciałbym podłączyć Playstation2. pod monitor komputera. Znalazłem na stronie podłączenie XBOX`a360 właśnie do monitora. Wszystko pasuje tylko nie wiem jak wzbudzić monitor. Nie wiem co to jest ten DC Clock i gdzie go podłączyć. W gnieździe od PS2 jest wyjście i ma 5V, czy to tym należy wzbudzić monitor? Jeżeli tak to do którego pinu VGA mam to podłączyć?
    Im dłużej szukam w necie odpowiedzi tym bardziej się gubię. Znalazłem jeszcze taką stronę tyle że nie zbyt czytam po angielsku.
  • REKLAMA
  • #5 2470486
    Ted7
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Monitor włączy się po otrzymaniu sygnałów synchronizacji ViH,występują one na pinie 13i14.
    Nie znam gniazda PS2,ale jeśli jest takie jak w PS1
    to impulsy synchronizacji występują tam w postaci
    Composite syns - pin 6. Bezpośrednio raczej nieda się podłączyć.
  • #6 2477153
    MalyPL
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Tak już czysto teoretycznie czy jest możliwe rozdzielenie Composite syns na V i H ?
  • #7 2477984
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    telewizory sobie jakoś z tym radzą...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono funkcję 15 pinu w złączu VGA, który pełni rolę linii ID3 lub SCL, wykorzystywanej do komunikacji identyfikacyjnej monitora. Brak połączenia na tym pinie nie uniemożliwia pracy monitora, co potwierdzono praktycznym testem. Poruszono również temat sygnałów synchronizacji poziomej i pionowej (ViH) na pinach 13 i 14, które są kluczowe do włączenia monitora. W kontekście podłączania konsoli PlayStation 2 do monitora komputerowego wskazano, że sygnały synchronizacji w PS2 występują jako Composite sync na pinie 6, co utrudnia bezpośrednie podłączenie do VGA. Dyskutowano także o możliwości rozdzielenia sygnału Composite sync na sygnały synchronizacji poziomej i pionowej, co jest stosowane w telewizorach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA