logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WS 304 po podłączeniu dwóch kanałów do przedwzmacniacza jeden gra ciszej

Tischner 28 Mar 2006 15:16 1209 3
REKLAMA
  • #1 2467181
    Tischner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Wpadł mi w ręce ten wzmacnicz. Wymieniłem w nim wszystkie elektrolity - także w przedwzmacniaczu. I mam problem..po podłączeniu dwóch kanałów do przedwzmacniacza jeden gra ciszej i ma lepsze tony wysokie, a drugi głośniej i ma lepsze basy. Po odłączeniu płytki z regulacją barwy oba kanały grają tak samo - czyli OK. Sprawdziłem tranzystory w regulacji barwy tego cichego kanału i są OK ? ma ktoś pomysł co to może być ?
    I jeszcze jedno - "z regulacją" szumi mi bardziej i trzeszczy jeden kanał. Teraz mam podpięte bez regulacji - nie ma szumów, ale gra płytko.
    Mam dostac korektor 10 pasmowy Radmora. Czy wiec dac sobie spokój z tą płytką barwy ? i wystarczy podpiąć tylko korektor ? czy tak bedzie lepszy dźwiek ? Pozdrawiam i prosze o odpowiedz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2468119
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Sprawdz potencjometry od regulacji barwy dzwieku!
  • REKLAMA
  • #3 2469481
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    korektor skoryguje ci dźwięk wzmacniacza czyli jeżeli wzmacniacz poda do korektora dźwiek z trzaskami lub bez basu to ten dźwięk bedziesz mugł sobie korygować i korektor ci nic nie pomoże !! sprawdz czy napewno nie pomieszałeś kondensatorów i czy masz dobrze je zamocowane mam na myśli czy nie pomyliłeś nigdzie plusa z minusem od tego zacznij wzmacniacz ogulnie gra więc nie jest źle końcówka jest raczej napewno sprawna pozdrawiam :)
  • #4 2496494
    Tischner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No i mam korektor Radmor 5471..ale i tak brakuje tych tonów bez podłączonej płytki regulatora barwy..
    Wymieniłem w niej potencjometry na stare i już nie ma szumów i trzasków ale jeden kanał wciąż ciszej gra przy równo ustawionym balansie
    Nie wiem o co chodzi..
    Dobrze że tą płytkę można wyciągnąć i podpiąć pod co innego, albo wstawic jakiś inny regulator barwy. Ktoś z Was może ma schemat na jakiś prosty regulator barwy ?
    No no..wzmacniacz i korektor to już coś hm..fajnie sobie można basik i sopranik ustawic do konkretnego utworu co by fajnie na uszy pioseneczka leciała:)
    Nie wiem - co jest nie tak na tej płytce.Niby wszystko jest spoko - a ciszej gra...macie jeszcze jakieś pomysły ? Pozdrawiam.
REKLAMA