logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 TE - Lewy kanał gra ciszej na różnych źródłach audio

Helmans 24 Maj 2007 16:49 2295 22
REKLAMA
  • #1 3917058
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam mam Radmora 5102 TE i mam taki problem kana lewy gra o wiele ciszej lecz po przełączeniu na radio to lewy gra głośniej. Nie wiem w czym może być problem. Na elektronice sie znam i zamieniałem płytki przy końcówkach i nie robi różnicy (czyli znaczy że są dobre). Nie wiem w czym może być problem i chciałbym to zdiagnozować. Z góry dziękuje o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3917250
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Zacząłbym od wyczyszczenia przełącznika wejść,potencjometrów,i połączeń między płytkami,może też występować gdzieś tzw.zimny lut (bardzo trudne do znalezienia)
  • #3 3917330
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Było na forum. Poszukaj
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 3917659
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Wiesz co mialem ostatnio zdziwny problem z radmorem gral ciszej lewy kanal tylko ze przy tunerze jak i sygnale zewnetrznym i okazalo sie ze przebicia dostal kondensator 3,3n przy regulacji tonow wysokich.Sciszenie bylo slychac wiecej jesli tony wysokie byly na minimum.Sprawdz moze masz podobny problem.
  • #5 3917849
    Helmans
    Poziom 20  
    Będe sie musiał z tym trochę pobawić niedługo pomierze potencjometr od głośności. Masz jeszcze jedno pytanie słyszałem że na końcówki mocy wchodzi 22,4 Volta i że mogą one wytrzymać większe napięcie rzędu 40 volt i można podnieść napięcie na końcówki poprzez dodanie napięcia z zasilania wyświetlaczy. I jak to by wyglądało w praktyce i czy sie opłaca podnosić napięcie (moc z tego co wyczytałem rzędu 40-45watt) czy może lepiej dać sobie z tym spokój (czy będzie zauważalna różnica)
  • REKLAMA
  • #6 3917876
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie oplaca sie tam nic dodawac!Zostaw orginal.
  • REKLAMA
  • #7 3917978
    Helmans
    Poziom 20  
    W sumie też tak myślę. Zakupiłem go za 20zł (coś z lewym kanałem brak 4 pokręteł od strojenia, grzebane w środku, zamalowane napisy 25watt oraz 15 watt na tylnej ściance, przepalona żarówka) ale obecnie jest w 100% kompletny tylko ten kanał (kurde załapałem bakcyla na taki sprzęt, od pierwszego razu kiedy go zobaczyłem) jeszcze jest jakby przestrojony (coś łapie tylko są szumy i nie da sie niczego dobrze wyszukac)jak zrobić do niego antenę?
  • #8 3917998
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Dobrze przestrojony odbiera super na 30cm kawalku drutu.
  • #9 3943520
    Helmans
    Poziom 20  
    Mam problem która płytka to płytka przedwzmacniacza.
    Czy to płytka na której jest balans,tony niskie, tony wysokie. Bo wyczytałem że tam może być rozwiązanie mego problemu. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 3944138
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    rozwiązanie oczywiście może tam byc... ale przedwzmacniacz to ta płytka z regulacją głośnisci...
  • Pomocny post
    #11 3946711
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    To nie preamp ale przełącznik selektora wejść. Przeczyść mu styki i będzie grało równo.
  • #12 3948694
    Helmans
    Poziom 20  
    Dobra zobacze to i przeczyszcze wszytko jak będe miał czas.
  • REKLAMA
  • #13 3950168
    Helmans
    Poziom 20  
    dobra już mam o jeden krok do przodu podczas lekkiego pukania w gałkę Przód-0-Przód i Tył słychać zmiane głośności przedniej kolumny (co prawda niewielka ale jest) Prosiłbym o poradę ponieważ podłączyłem płytki od końcówek na odwrót i nie było różnicy (czyli płytki ok) Miałem pomysł by zamienić wtyczki ale mają za krótkie kabelki. Słyszałem że to sie robi zamieniając ze sobą 2 kabelki (tzn ten co był w prawej idzie to lewej a ten co w lewej idzie do prawej) i jakie to są kabelki. ponieważ taka zamiana
    wyeliminuje padnięta końcówki mocy i zawęży krąg do płytki przedwzmacniacza. Chciałbym go naprawić ponieważ od początku jako cel wybrałem sobie doprowadzenie go do 100% oryginału zarówno w budowie jak i w działaniu.Za odpowiedzi z góry dziękuje.
  • #14 3986774
    chaka
    Nie musisz tego robić. Z twojego opisu wynika jednoznacznie ze problem nie leży po stronie końcówek ale przedwzmacniacza. Ja obstawiam przełącznik selektora wejść. Przełącznik tył-przód nie ma wpływu na głośność przodu a jedynie selektor przód/tył+przód oraz potencjometry głośności, balansu, barwy i selektor źródła. Trzeba je przeczyścić.
  • #15 3990883
    Helmans
    Poziom 20  
    Czym to byłoby najlepiej wyczyścić (jakiś spirytus albo coś czy lepiej kupic kontakt w sprayu?
  • Pomocny post
    #16 3991001
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Ja kiedyś używałem przy tych sprzętach kontakt spray Philip'sa w takich biało-czerwonych puszkach , był rewelacyjny , nie wiem czy teraz jest dostępny , może być od biedy czysty spirytus ( tylko nie denaturat - zostawia osad) broń boże żadne WD 40 czy jakieś tego typu specyfiki .
  • #17 4022280
    Helmans
    Poziom 20  
    Witam zakupiłem taki środek do czyszczenia tego rodzaju styków ale to i tak nie robi różnicy już nie wiem co robić. Napięcie sprawdzane (wszystko zgodne jak na schematach z elektrody) tylko niekiedy jest troche większe ale występuje dla obu kanałów. I jest to pewnie związane z innym napięciem jakie zasila amplituner. Sprawdzałem płytki: Przedwzmacniacza (ten z włąćznikiem sieć) Ten z regulacją tonów (płytka z 3 potencjometrami) oraz zamieniłem wtyczki idące do końcówek (efekt ten co grał głośniej gra ciszej i na odwrót ale to i tak nie dało mi rozwiązania) Już nie wiem co z nim zrobić wezme jeszcze raz przeczysze te styki. Prosiłbym o podpowiedź co może być nie tak.

Jest jeszcze 1 sprawa z głośników słychać przydźwięk sieciowy oraz regulując na wzmacniaczu tony niskie ten przydźwiek robi sie głośniejszy a basy sie nie zmieniają (gdy puszczam taki utwór)

Aha jest jeszcze jedna rzecz. Mam podłączone do radmora korektor 5470
    i mając głośniki podłaczone pod tylne wyjścia na korektorze reguluje tylko
    dla toru lewego (prawy nie reaguje) a mając podłączony pod przedni lewy reguluje dla lewego (normalne tylko że jak już wspominałem jest cichy)
    a mając podłączony pod prawy (na korektorze też reguluje dla kanału lewego co jest troche dziwne) Niestety nie wiem co już robić czy wina jest po stronie wzmacniacz czy korektora. Niestety nie mam żadnego znajomego który by posiadał któryś ze sprzętów. Lecz wina leży raczej po stronie wzmacniacza gdyż wcześniej miałem korektor diory (FS042) i też tak było. Już kliknąłem dla panów "Pomógł" ponieważ starali się lecz prosze o dalszą pomoc

P.S troche długi post ale staram sie wytłumaczyć jak najdokladniej usterke. Pozdrawiam
  • #18 4022730
    chaka
    A bez podłączanego korektora?
  • #19 4023009
    Helmans
    Poziom 20  
    Niestety nie mam takiego kabla. Posiadam takie kable: din (ten z 5 bolcami) i wychodzą z niego 4 chinche(biały, żółty, czerwony i czarny) Oraz kabel z jackiem z którego wychodzą 2 chinche (czarny czerwony) po wyłączeniu korektora nie słychać zmian. Może ktoś by miał pomysł jak podłączyć te dwa kable by sygnał szedł bezpośrednio z komputera na amplituner. Dobra dałem zworke włączyłem radio i gra na odwrót tj ten co grał głośniej gra ciszej a ten co ciszej głośniej.
  • #20 4023058
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Wyczysc przelacznik sygnalow,potencjometry, a bardziej sie przyjrzyj przedwzmacniaczowi i ukladami(filtry itp) przed koncowka mocy. Sparwdz tez przewodu i gniazda. Sprawdz czy nie ma luzow na plytkach tzw zimnych lutow. A wiecej Ci nie moge pomoc skoro nie znasz sie na elektronice-to ciezko bedzie Ci poeksperymentowac z innymi sprawami-jesli twierdzisz ze koncowki mocy(plytki) zamienialem to wczesniej gdzies jest problem ;-)
  • #21 4028391
    Helmans
    Poziom 20  
    Dobra wykombinowałem takie coś aby podłączyć tak by ominąć płytkę z regulacją tonów niskich wysokich itp (ta z trzema potencjometrami). Ma ktoś pomysł jak to podłączyć potem chciałbym ominąć tą z konturem w znaleźć tą właściwą potem najwyżej wymienię wszystko jak leci Tranzystorów to jest tam najwyżej 4 na płytkę kondesatorów niewiele więcej. Po prostu zrobić swego rodzaju zworke w tej wtyczce od tych tonów (pewnie jednymi dźwięk wchodzi normalny a drugimi wychodzi po korekcji) i właśnie które piny zewrzeć ze sobą?
  • #22 4111002
    salida
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    Opis objawów jest klasyczny.
    Zwróć uwagę i sprawdź, że siła głosu / tego niby uszkodzonego kanału/ jest inna na zakresie fal długich /AM/ niż dźwięk na UKF.

Przyczyna i gdzie szukać?

Wymontuj płytkę dekodera. Popraw wszystkie luty przy cewkach w dekoderze. / w wielu przypadkach widoczny jest zimny lut przy którejś z cewek filtru wyjściowego w dekoderze /

Ten rodzaj usterki jest standartem w modelu OR51xx.
  • #23 4113189
    Helmans
    Poziom 20  
    Ok już zrozumiałem co i jak. Niestety okazało sie że to jest problem z korektorem, ponieważ zależy jak podłącze DIN-y raz to gra lewy a raz prawy. Nigdy oba nie grają równo. Teraz pominąłem korektor. I gra tak: oba równo lecz w jednej kolumnie jest słabszy bass (wina wzmacniacza ponieważ po zamianie kolumn nadal prawy kanał ma "słabszy bass") Objawia to sie tym że jakby tam nie było niskich tonów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy amplitunera Radmor 5102 TE, w którym lewy kanał gra ciszej na różnych źródłach audio, natomiast przy przełączeniu na radio lewy kanał jest głośniejszy. Wymieniono płytki końcówek mocy bez poprawy, co wskazuje na sprawność tych modułów. Sugerowano czyszczenie przełącznika selektora wejść, potencjometrów, połączeń między płytkami oraz sprawdzenie zimnych lutów, które mogą powodować nierównomierne działanie kanałów. Jeden z użytkowników wskazał na możliwe uszkodzenie kondensatora 3,3n przy regulacji tonów wysokich, co wpływa na głośność lewego kanału. Problem może leżeć w przedwzmacniaczu, zwłaszcza na płytce z regulacją głośności i balansu, a nie w końcówkach mocy. Zalecane jest użycie specjalistycznego kontaktu do czyszczenia styków, np. sprayu Philip’s, unikając środków typu WD-40. Dodatkowo zauważono, że podłączony korektor Radmor 5470 może powodować nierówną pracę kanałów, a po jego odłączeniu lewy i prawy kanał grają równo, choć w jednej kolumnie występuje słabszy bas, co może wskazywać na problem we wzmacniaczu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia lutów przy cewkach w dekoderze, gdzie często występują zimne luty powodujące takie usterki w modelach serii OR51xx. Próby zamiany wtyczek i kabli potwierdziły, że problem nie leży w końcówkach mocy. Podsumowując, główne działania naprawcze to czyszczenie i kontrola przełączników, potencjometrów, lutów, a także eliminacja korektora z toru sygnału w celu diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA