logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie 2 głośniki niskotonowe do 17 cm do skrzyni do 15 l?

archiebaldi 28 Mar 2006 15:37 1224 4
REKLAMA
  • #1 2467252
    archiebaldi
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuje jakies dwa glosniki niskotonowe do 17 cm zeby zagraly w skrzyni do 15 litrow najlepiej zamknietej i zeby zeszly do 40 hz przy aktywnej korekcji, cena jednego glosnika najlepiej zeby sie miescila w granicach 200 zl, i jakis glosnik subniskotonowy + 2 membrana bierna lub nawet dwie zeby w 13 litrach tez niezle pogral w cenie do 300 glosnik i 500 membrana/y, objetosci niestety nie moga byc wieksze, z gory dzieki za odpowiedz, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2467349
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Koniecznie chcesz membeanę bierną? Lepiej poszukać glośnika z większym Vasem i zastosować BR.

Skoro masz tak nisko Cięte przody nie potrzebny Ci Subwoofer (o ile coś takiego znajdziemy co tak nisko zejdzie. Z korekcją jest to oczywiście bardzo możliwe, ale wszystko kosztem jakości. Sądze że starczyłyby Ci Głośniki, ktore zejda do 50Hz..60Hz reszte wychwyci Korekcja.

Bo subwoofer musiałby byc Cięty bardzo nisko. Powiedzmy 40Hz. Więc musiałby te co najmniej 25Hz dociągnąć.

Myslałbym o GDN 16/50 tonsila (ostatnio była jakas promocja na allegro. Oczywiście BR. (najlepiej kup Sobie kolumny Tannoy M2 mają niezla jakość okolo 16 litrów. A BR mozesz sobie zamknąć. A i tak po korekcji będzie slychać 40Hz.

To ma razem grać czy osobno? Bo jak chcesz w 13 litrach Może wpierw byś przemyślał to racjonalnie moze takie cos nie istnieje lub nie opłaca się lub nie w tej cenie i skutecznosc poszłaby na łeb na szyje. po za tym zwróc uwagę na ceny membran biernych... 350 złotych kosztruje 16 centymetrowa ze scan speaca.

Po kiego Kolumny przednie mają być więjsze od subwoofera?

Na moje oko wydaje się że możesz co najwyżej sprobować jhakiegoś izobaryka z membraną bierną o Fs około 30Hz silnie korygowany. No i w 13 litrach dużej membrany nie zmieścisz. Po za tym będizesz miał małe kolumny ale ukłąd korekcji do tego bedzie wielki jak pol szafy. Potrzebował bedziesz miksera.

A dlaczego kolumny nie moga być większe? To dla głośnika buduje sie obudowe a nie odwrotnie, na moje oko ten post to podpucha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2467517
    archiebaldi
    Poziom 2  
    Nie, nie zadna podpucha, subwoofer ma byc w innym pokoju, ogranicza mnie wystoroj mieszkania i... kobieta;/ takze nic wiekszego nie wchodzi niestety w gre, ja szukalem i znalazlem taki glosnik: Peerless CSC-176, w symulacji w bassbox 6 pro w 16 litrach zamknietej wypada dosc niezle, + korekcja moze to ladnie zagra jak myslisz?
  • REKLAMA
  • #4 2468261
    borysgo2
    Poziom 16  
    Ocena: 147
    Peerless raczej dobra srednica sie nie cieszy. Jak do 200pln/szt to mozna smialo wziac sph165kep badz sph176, bardziej do br ale graja naprawde poprawnie. Jezeli zestaw masz zamiar wspomagac dodatkowo jakims pozadnym basem to zastanow sie nad czyms co ma pozadna srednice (chodzi mi o te do kolumn), srednica to podstawa !!
  • #5 2468774
    archiebaldi
    Poziom 2  
    Do srednicy bedzie inny glosnik, najlepiej z wlasna komora, te dwa niskotonowe maja byc wylacznie do basu dlatego o nie pytam, pozdrawiam.
REKLAMA