logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr dolnoprzepustowy - rola potencjometru 220K i parametry odcięcia

mlody_elektronik 28 Mar 2006 18:02 1997 2
REKLAMA
  • #1 2467836
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam !!

W zalaczniku schemat filtru dolnoprzepustowego znalezionego na elektrodzie. Niestety bez zadnych danych.

Prosze powiedziec do czego sluzy potencjometr 220K.

Jakiej stromosci jest ten filtr??
    W jakim zakresie odcina ?? (tzn gorna czestotliwosc odciecia)
    Jaka powinna być wartość *R (tego przy wejsciu) jak bedzie ten filtr podlaczony pod wyjscie mixera....

Z góry dziekuje i pozdrawiam.

PS: JEzeli ten potencjometr to wzmocnienie to prosze o podanie gdzie umiescic potencjometr regulujacy pasmo odciecia. Chciałbym aby ten filtr odcinal tak w sakresie 80-200Hz jak bedzie troche odchylu to nic sie nie stanie.
    Załączniki:
    • Filtr dolnoprzepustowy - rola potencjometru 220K i parametry odcięcia filtr.jpg (42.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2469820
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    U1A to wzmacniacz odwracający fazę o wzmocnieniu reg220k/R*, typowa wartość R* to 22k, jeśli napędzać będziesz wprost z mixera - ten stopień możesz opuścić - porządny mikser daje odpowiednio mocny i z niskiej impedancji sygnał
    potem jest dwójnik RC dolnoprzepustowy 6dB/okt, częstotliwość cięcia liczysz f=1/2piRC
    potem filtr aktywny 2biegunowej transmitancji z biegunami zespolonymi - 2g0 rzędu 12dB/okt, nieregulowany
    potem układ qasi-symetrycznego wyjścia, pewnie nie będzie Ci potrzebne, wtedy możesz opuścić połówkę - U1C, a jeśli Ci nie wadzi odwrócenie fazy sybnału o 180 st - to na odwrót - wysiudać U1D a U1C zostawić
    Razem daje teoretycznie 18dB/okt , ale dopiero daleko od częstotliwości cięcia, kolano charakterystyki zostaje takie jak w 12dB/okt, więc ponieważ to do suba to człon rc 1k/1uF też możesz wywalić - jego działanie wyraźnie uwidacznia się dopiero po ok 2ch oktawach od częstotliwości cięcia.
    Na ten "patent" z dwójnikiem RC przed filtrem wpada co najmniej po kilku "geniuszy" w każdym roczniku, plus całe stada kilkunastolatków rocznie. Tylko, że w tym zastosowaniu niczego istotnego ten człon nie wnosi.

też kiedyś byłem taki geniusz. I byłem z siebie strasznie dumny :D
    A potem kazali mi elegancko policzyć i wymakreślić char-ki cz/faz, a wtedy nie było arkuszy kalkulacyjnych ani w ogóle kompa z drukarką

je sobie chcesz pomodyfikować - no to omega=1/rc i kalkulator, jak chcesz wiedzieć więcej - wystarczy w google wklepać "filtry aktywne"
  • #3 2474557
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    OK dzieki za pomoc. Rozumiem ze odrazu wylicza sie w/g wzorów. Potrzeba mi raczej czegos regulowanego wiec znalazlem takie cos https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305460.html
    Prosil bym o ocene oraz odpowiedz jaka dalem w tamtym temacie...
REKLAMA