logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste zawieszanie się sieci Novell z Windows 98 - jak rozwiązać?

lukaala 21 Maj 2003 20:20 1551 6
REKLAMA
  • #1 222152
    lukaala
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Moja sieć to :dwa komputery i serwer pracujący w Novell.Komputery połączone są za pomocą kart sieciowych: jeden PCI a drugi ISA(czy to ma jakieś znaczenie???)Problemem jest częste wieszanie sieci tzn. po włączeniu komputerów rano często nie można zalogować się do sieci.
    System potrafi pracować tydzień bez zarzutu i naraz zwis.Prosze o poradę co mam zrobić może wywalić serwer i połączyc komputery ze sobą .Na kompach jest Windows 98.Jeszcze jedno : w serwerze dysk twardy podłączony jest taśmą do karty wpiętej w PCI (co to za kontroler???),a nie do kontrolera w płycie głównej .Dlaczego?
    Proszę o pomoc bo na dysku w serwerze jest program księgowy i nie można w czasie zwisu nic zrobić w firmie a firma która zajmowała się kiedyś systemem nie istnieje.
    Poradzcie co robić i bardzo proszę o podpowiedzi.
    Z sieciami Nowel nie miałem do tej pory wiele doświadczenia,ale muszę uzupełnić swój zasób informacji.
    PROSZĘ O POMOC>
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 222181
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    lukaala napisał:
    Moja sieć to :dwa komputery i serwer pracujący w Novell.Komputery połączone są za pomocą kart sieciowych: jeden PCI a drugi ISA(czy to ma jakieś znaczenie???)Problemem jest częste wieszanie sieci tzn. po włączeniu komputerów rano często nie można zalogować się do sieci.
    System potrafi pracować tydzień bez zarzutu i naraz zwis.Prosze o poradę co mam zrobić może wywalić serwer i połączyc komputery ze sobą .Na kompach jest Windows 98.Jeszcze jedno : w serwerze dysk twardy podłączony jest taśmą do karty wpiętej w PCI (co to za kontroler???),a nie do kontrolera w płycie głównej .Dlaczego?
    Proszę o pomoc bo na dysku w serwerze jest program księgowy i nie można w czasie zwisu nic zrobić w firmie a firma która zajmowała się kiedyś systemem nie istnieje.
    Najlepiej sprawdzić co się dzieje z siecią, może jest przeciążone (przy 2 kompach i serwerze to raczej nie możliwe ale może jakiś program śmiecić po sieci), może hub/switch się zawiesza. Sprawdź przepustowość karty sieciowej w serwerze może ona ma problemy z przerwaniem wtedy transfer będzie drastycznie niski. Przyczyn może być 100 albo więcej. Co do tego dysku to albo jest on na SCSI (taśma szersza niż IDE) albo to sterownik IDE w postaci karty (może jest szybszy niż ten na płycie). A co pomaga na zwieszke? reset serwera?
  • REKLAMA
  • #3 222206
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam,

ten dysk to pewie SCSI - ta plytka to kontroler do niego :)

niestety nowel nie jest zbytnio popularnym systemem (a szkoda bo podobno wart jest swojej ceny)

z tego co piszesz to widac ze jest to dosc stary system - moim zdaniem najlepiej bylo by ominac ten server - spiac dwa kompy kablem crosowanym (ktos nawet tu na forum rozpiski zamieszczal),

jezeli ten server udostepnia jeszcze neta to mozna przezucic te funkcje na ktorys komputer (ewentulanie zmienic system na serverze na jakis prosty - np freesco)

mozesz tez kupic jakis tani router (np dlink ma za ok 300 zloty z wbudowanym 4 portowym switchem ) - moim zdaniem takie rozwiaznie jest zdecydowanie najlepsze w takiej sieci o ktorej piszesz (nic nie musi chodzic bezprzerwy (pozerac prad) oraz siec bedzie chodzic praktycznie zawsze ...)

oczywiscie mozesz znalezc fachowca od nowela (poszukaj w archiuwm mojego postu o tym systemie - z tego co pamietam ktos proponowal sowja pomoc) ktory zobaczy co jest nie tak w serverze :)

ps. oczywiscie zakladam ze sprawdziles czy cos sie np nie przegrzewa etc.
  • #4 222637
    lukaala
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Wymieniłem w serwerze wszystkie wentylatory: na procu ,wydmuchujący powietrze z wnętrza,w zasilaczu.

DZIEKUJĘ ZA PODPOWIEDZI.
  • REKLAMA
  • #5 223624
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Powiem tak jeśli nie musisz to nie zmieniaj servera. Novell to bardzo dobry system. Należało by pozaglądać w logi. W razie problemów słóże wszelką pomocą.
  • #6 225815
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Jeśli jest to mały dysk (np.1,7 GB) to kont. jaki masz wpięty jest do jego obs.. Sklonuj system na inny sysk, obsługiwany przez płyte główną i zobacz czy to zadziała. Ewentulanie zeskanuj dysk antyvirkiem.
  • REKLAMA
  • #7 226977
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Po pierwsze Novell ma swój system plików. Po drugeie niespotkałem się jak dotąd z wirusem dedykowanym dla NOVELLA :) Oczywiście jako serwer plików mogą być na nim wirusy ale niewpływa to na jego pracę.

Podsumowanie tematu

✨ Sieć oparta na systemie Novell z dwoma komputerami z Windows 98 i serwerem często się zawiesza, co uniemożliwia logowanie i pracę z programem księgowym. Komputery są połączone kartami sieciowymi PCI i ISA, a serwer posiada dysk twardy podłączony do kontrolera na karcie PCI, prawdopodobnie SCSI. Możliwe przyczyny problemów to przeciążenie sieci, awarie kart sieciowych, zawieszanie się huba lub switcha, a także problemy z dyskiem twardym. Zalecane jest sprawdzenie logów systemowych Novell, testowanie przepustowości kart sieciowych oraz ewentualne sklonowanie systemu na inny dysk obsługiwany przez kontroler płyty głównej. Proponowane rozwiązania to pominięcie serwera i połączenie komputerów kablem krosowanym, zastosowanie taniego routera z wbudowanym switchem (np. D-Link), lub zmiana systemu serwera na prostszy (np. Freesco). Wymiana wentylatorów w serwerze została już wykonana. Novell jest uznawany za stabilny system, a wirusy dedykowane dla Novella są rzadkością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA