Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki kupic amplituner yamaha,denon,pioneer,onkyo

waldi198 28 Mar 2006 22:48 5716 4
    waldi198
    Level 10  
    witam
    zastanawiam sie nad kupnem amplitunera i nie wiem ktory mam kupic podam moje propozycje
    denon AVR-1306
    onkyo TX-SR 303
    pioneer VSX-515
    yamaha RX-V 457
    ktory amplituner byscie wy wybrali i ktory najlepiej zagra z zestawem kody AV 707 z subem sw 1000
    prosze o propozycje
    waldi198
    Level 10  
    witam ponownie
    zastanawialem sie zeby kupic tego pioneera vsx-515ale bylem dzisiaj u kumpla ktory posiade taki amplituner i kode av-707 i nie wiem czemu ale jak podkreci dzlosnosc powyzej 3/4 w stereo to zaczynaja charczec kolumny przednie czemu tak sie dzieje czy pioneer nie wyrabia czy kolumny teraz dalo mi to duzo do myslenia czy aby warto kupic ten amplituner
    poradzcie mi jakis bo juz sam nie wiem zaduzo tego jest
    vili
    Level 15  
    Cześć
    Raczej to wina kolumn, większa moc wzmacniacza niż kolumn.
    A czy regulacja sopranów i basów była na "0".
    Bo może wzmacniacz był przesterowany i kolumny tak sie
    zachowywały.
    waldi198
    Level 10  
    witam
    to byla wina regulacji za duzo basu bylo ustawione i dlatego kolumny charczaly
    i chyba wezme tego pioneera vsx 515 bo chyba nic nie kupie lepszego w tej cenie
    Trabi
    Level 36  
    Posiadam VSX-515 i sobie go chwalę. Charczenie to zapewne nie wina Pioneera a kolumn. U mnie nic takiego nie występuje... nawet przu ustawieniu na max - 0dB.
    Przy -24cB włącza się wentylator schładający końcówki mocy - n ie wiem czy inne też coś takiego mają. Praktycznie go nie słychać (bo za wielki jazgot wydobywa się już z kolumn ;) ), ale możesz zrobić próbę: siła głosu na -18dB, ucho przyłuż do kratek wentylacyjnych VSX'a, potrzymaj siłę tak ze 4 sekundy, gałą nagle skręć głos do cichego i słuchaj. Przez jakieś pół sekundy będzie słychać wentylator :) po czym sam się wyłączy.
    VSX-515 posiada unikalny sposób dostrajania kolumn: MCACC - mikrofonem dołaczonym do zestawu! Amplituner wydaje z siebie serię (dość długą) szumów testowych z poszczególnych kolumn, mierząc jednocześnie mikrofonem odbicia pomieszczenia, tłumienie ścian, jakość kolumn, ich charakterystykę i licho wie co jeszcze. Trwa to kilka minut, ale kolumny sa wyregulowane idealnie; jest wbudowany 5-cio punktowy korektor który MCACC sam ustawia po testach i ręczne regulacje są zbędne. Właściwie można zapomnieć o kłopotach związanych z ręcznym ustawianiem głośniej-ciszej-więcej-mniej-brzmienie. Wybierasz funkcję i czekasz. Warunek - w pokoju musi być cicho! Bo korekcja Ci źle wyreguluje kolumny! Gdzieś nawet czytałem bardzo pochwalne opinie o tym systemie. I faktycznie, spisuje się znakomicie.
    Nawet Ci napisze na wyświetlaczu np. "SUB LOW!", żebyś ściszył subwoofer :D bo się wybija nad wszystko :)

Ogólnie jestem zadowolony i szczerze polecam.