logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sieć WLAN dla 8 osób na 1 km z budżetem 500 zł?

UnnamedYesusiq 29 Mar 2006 14:22 1938 22
REKLAMA
  • #1 2470968
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam mam zamiar zbudowac siec bezprzewodowa liczba urzytkownikow nie bedzie przekraczac 8 userow. Odleglosci to okolo 100-800m widocznosc zachowana. Chce podzielic neo 1024 bez koniecznosci stawiania serwera. Wszystko sprzetowo. Cena jaka moge przeznaczyc na ap to okolo 300 zl i raczej nie wiecej, antena ok 100 zl (dookolna) ktora pokryje obszar bezproblemu 1km w promieniu podam jaka mialem na uwadze prosze o sugestie:

http://www.allegro.pl/item94024473_jowisz_17dbi2_4ghz_dookolna_posrebrzany_stozek.html

Karta kliencka do 100zl zastanawialem sie nad D-Link DWL 520+ do tego antena Helicall 15 lub 19 (mysle ze zalezaloby to wowczas od odleglosci kienta). Mialem kiedys D-Linka... co 2h zawieszal sie wiec chcialbym sprzet ktory nie bedzie mi sprawial problemow np z zawieszaniem sie wlasnie. Kabel jaki zastosuje to belden H 1000 na baze oraz H 155 u kientow.Pilnie prosze o sygestie i pomoc w dobraniu odpowiedniego sprzetu z gory dziekuje.

Dodano po 1 [minuty]:

Negatywne zdanie oczywiscie o Ap D-Linka, karty chodza bezproblemu u znajomych.
  • REKLAMA
  • #2 2471294
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Na antenie nie warto oszczędzać, większość tanich anten z allegro to szmelc - działają w miarę dobrze jak są nowe, po kilku miesiącach na maszcie zaczynają się z nimi problemy. Bardzo dobre anteny sprzedaje cyberbajt (www.cyberbajt.pl) i interline (www.interline.pl).
  • #3 2471339
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Pozatym neo 1024 jak podzielisz na trzech ludzi to może zacząć sie problem z zapychaniem łącza bo to jest w końcu adsl a to łatwo zapchać
  • REKLAMA
  • #5 2472143
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Moj problem polega na czym innym aniezeli na ograniczonych mozliwosciach neostrady... Prosze wiec niepisac kolejnych postow jak to szybko wykorzystam limit. W tym nie tkwi problem..
  • #6 2472253
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    apek: http://allegro.pl/item94159020_interepoch_iwe1100_long_range_200mw.html
    antena:
    http://allegro.pl/item94022071_dookolna_17dbi_3_lata_gw_srebny_stozek_.html
    tańszego nadajnika nie polecam montować, no chyba że lubisz problemy ze sprzętem :P

jako karty klienckie zastosowałbym kanciaste ralinki i raczej yagi lub panelówki.

do tego jeszcze jakiś router by się przydał. niestety jeśli chodzi o sprzętowe rozwiązania to musisz spytać kogoś innego :P
  • #7 2472301
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    pisac, pisac chetnie poczytam (-:
  • #9 2472588
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    No tak jeden poleca, drugi odradza... wiec antena ktora podalem w temacie bedzie odpowiednia? nie chcialbym przekroczyc tych 100-120 zl za antene. Prosze o sugestie co do doboru acces pointa tu przypomne zasob finansowy pozwala na zakup do 300 zl.
    pozdrawiam
  • #10 2472610
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Zapewne kolega sojer spojrzał na parametry anteny itp,bo jesli chodzi o to co pisze w reklamie itp to jest nieźła,natomiast naprawde to szmelc.Zaraz znajde cos to zapodam linka

Pierwsze lepsze,co prawda to nie szczelinowa ,ale maja tej samej jakosci wykonanie http://www.wififorum.pl/ftopic5701.html

to samo wasserman http://www.wififorum.pl/ftopic5055.html

Osobiscie przekonałem sie o tej chałturze.

Natomiast tu masz troche sprawdzonych

http://www.wififorum.pl/ftopic5499.html

Lecz sprawdz jeszcze komentarze itp bo ,ze jeden koles napisał ,ze mu działa to jeszcze nie znaczy,jedna na 100 to moze zrobią dobrze :P.

Natomiast jesli chodzi o AP to LINKSYS WAP54G uzywam takich ,po zmianie na alternatywny soft daja duzo mozliwosc jak na ta cene.

Pozdrawiam
  • #11 2473310
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Od firmy tej powyżej zakupiłem trzy sektory. Sieć mam od ponad roku i stwierdzam, że to smelc nieprzeciętny. Te sektory mają słaby sygnał, słabszy od mojej dookulnej 17 db mimo, że są dłuższe. Tak naprawdę to ich zysk ok 10 db. Na dalekim linku karta tych sektorów nie wykrywa, a na dookólnej mam na 3 km link. Helikale odpuść. Ciężko dostać dobrze działający helikal. Te anteny ze srebrnym stożkiem to lipa. Ludzie robią anteny falowodowe na 2,4 nie mając o technice falowodowej bladego pojęcia. Lepiej anteny zrób sobie sam.
  • #12 2473397
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Co do ap to jestem juz prawie zdecydowany jest to TONZE AW-2100R (ATMEL) 160mW. Co do anten kienckich to takze helicall ( sa to naprawe niewielkie odleglosci a sadzac po opinii nie sa zle). Rzecz sie ma jeszcze co do wyboru dookolnej. Karty kienckie to D-Link dwl 520+ lub RALINK 100mW NWH-3012 (KANCIASTY) . Prosze o sugestie
  • #13 2473503
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Miałem okazję trafić na helical 16dB z alledrogo, który działał gorzej niż mały panel 8dB...
  • REKLAMA
  • #14 2473596
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    zuhjk napisał:
    Te anteny ze srebrnym stożkiem to lipa.

Jesli chodz CI konkretnie o "Te" anteny to masz racje,natomiast ogolnie porzadnie wykonana antena szczelinowa ze srebrnym stozkiem jest naprawde dobra.
  • #15 2474187
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    a ja jeszcze zapytam, wlasciciela tematu,
    czy ma pozwolenie od tpsa na dzielenie lacza... :>
    jakby kolega doczytal umowe to wiedzialby ze poza granice lokalu na ktory wykupiona jest neo, dzielic jej nie wolno..:)

ale to tak, tylko czysto teoretycznie..
    jjestem przekonany ze kolega o tym wie,
    i ze liczy sie z pozniejszymi konsekwecjami..

pozdrawiam..:)
  • #16 2474190
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ja miałem podzielone neo 2mb po radiówce przej jakis czas,panowie z tepsy sa leniwi wiec widocznie niechce im sie spr:D
  • REKLAMA
  • #17 2474198
    shivo
    Poziom 20  
    generalnie to panowie z neo, nie chodza po domach, i nie sprawdzaja czy aby ktos ma podzielone lacze..

najgorszy okazuje sie zyczliwy sasiad.. wtedy tepsa zaczyna sie interesowac..

pozdrawiam;
  • #18 2474204
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Wiem,mam znajomego teoretycznie moga sprawdzic od siebie,nie pamietam jak ale mowił mi ze da sie w 100% to zniwelowac,moge go spytac jak.
  • #19 2474208
    shivo
    Poziom 20  
    hmm, wg mojej wiedzy, to dobry admin zawsze dojdzie do tego gdzie/na ile/jak podzielone jest lacze..

pozostaje pytanie czy tepsa ma 'dobrych adminow' ?:)
  • #20 2474233
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Mysle ze odpowiedz na to pytanie jest adekwatna do ilości postów o dzieleniu neo :D
  • #21 2474332
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Luckskywalker napisał:
    Ta antena to szmelc..Pan "andreo21pl" jest przedstawicielem "sieci21pl" sa oni na wielu czarnych lista jesli chodzi o anteny.NIE POLECAM TEJ ANTENY!

A o to pierwszy cytat jaki znalazłem z podanej przez ciebie czarnej listy:
    Cytat:
    Ja mam antene doololna 22 dBi od: andreo21pl
    narazie nie mialem z nia problemow,

mam tez promiennik od: boguslawt
    rowniez sprawuje sie dobrze, nie bylo z nim wiekszych problemow,

Wiadomo nie są to rewelacyjne anteny, ale jeżeli ktoś chce najtańszym kosztem, to od tych dwóch panów można brać antenki. Robione może mało profesjonalnie i mają zawyżone parametry, ale za tą cenę nie można narzekać.
  • #22 2474341
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Uwierz,jest na co narzekac,napisałem tez ,ze jedna antena na 100 to napewno bedzie działała poprawnie,zawsze sie im "uda"(chyba niechcacy)zrobic cos dobrze.Oni znajduja sie nie wielu czarnych listach,poszukaj,pozatym kolega zuhjk tez zadowolny z tych anten nie jest.Ogólnie nie polecam tego sprzetu,lecz jest to moja opinia,jak zrobi autor postu to juz jego sprawa
  • #23 2474783
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam. Polaczenie modem----->router------>switch------>acces point------>antena. Mam pytanie dotyczace tego routera. Jaki bedzie koszt NAJTANSZEGO routera z dwoma portami rj 45 zeby podlaczyc jednego kienta w tym samym budynku co ap bez koniecznosci laczenia go wlan.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy sieci WLAN dla 8 użytkowników na odległość 100-800 m z budżetem około 500 zł, w tym 300 zł na punkt dostępowy (AP) i 100-120 zł na antenę dookólną. Zalecenia wskazują, że nie warto oszczędzać na antenach, gdyż tanie modele z Allegro często są niskiej jakości i zawodzą po kilku miesiącach. Polecane są anteny od firm Cyberbajt i Interline, natomiast antena Jowisz 17 dBi dookólna ze srebrnym stożkiem budzi kontrowersje – część użytkowników uważa ją za szmelc, inni za przeciętną, a lepszym rozwiązaniem są anteny szczelinowe lub samodzielnie wykonane. Co do punktów dostępowych, rekomendowany jest Linksys WAP54G z alternatywnym oprogramowaniem lub TONZE AW-2100R (ATMEL) 160mW. Karty klienckie powinny być stabilne, z propozycji wymieniono D-Link DWL-520+ oraz Ralink NWH-3012 (kanciaste). Helikalne anteny klienckie są krytykowane za słabą jakość i trudności w uzyskaniu dobrego działania. Wskazano także na konieczność rozważenia routera z dwoma portami RJ-45 do podłączenia klienta w tym samym budynku bez łączenia przez WLAN. Poruszono również kwestie prawne dotyczące dzielenia łącza Neo 1024 bez serwera, z uwagą na możliwe ograniczenia operatora TPSA. Wskazano, że podział łącza ADSL na kilku użytkowników może powodować zapychanie łącza, jednak autor nie jest tym zainteresowany. Kabel Belden H1000 i H155 planowany jest do połączeń bazowych i klienckich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA