logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESF 4126 + jakich środków używać

draywer 30 Mar 2006 00:55 6624 2
REKLAMA
  • #1 2473565
    draywer
    Poziom 1  
    Witam wszystkich serdecznie. Jestem rad że mogę dołączyć do tak szacownego grona i znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. A mam kilka dotyczących w/w zmywarki lub też ogólnie mówiąc korzystania z nich, ponieważ zostaliśmy właścicielami takowej i zupełnie nie wiemy jak zabrać się do zmywania w niej. Już mówię co mnie interesuje.
    Po pierwsze: Jakich środków używać do zmywania: renomowanych firm - Calgonit, Somat czy temu podobnych, czy też innych które są tak samo dobre ale nie płaci się za markę.
    Po drugie: Czy używać wszystkich trzech środków osobno, czyli tabletek /proszku/, soli i nabłyszczacza /mam tu na myśli tabletki Calgonit 3w1 Classic/ czy jak mnie poinformowano wystarczą same tabletki / inne niż Classic/ i sól.
    Po trzecie: na jak długo /ile zmywań/ wystarcza 1.5 kg paczka soli, a na ile litrowa butelka nabłyszczacza /zmywarka mieści 9 kompletów naczyń a my jak narazie jesteśmy 3 osobową rodziną/.
    Po czwarte: czy jeśli w ciągu dnia nie uzbieram "całej" zmywarki, praktykuje się przecinanie na pół tabletek myjących /dla oszczędności/.
    Jeśli są jeszcze jakieś rzeczy o które was nie zapytałem, a stwierdzicie że są ważne dla bezawaryjnego funkjonowania zmywarki, to bardzo proszę podpowiedzcie. Jeśli dany temat był już poruszany na owym forum, a ja go nie odnalazłem, to bardzo proszę nie gniewajcie się na mnie a poprostu pokierujcie, wskażcie link lub coś podobnego, a nie odrazu rugajcie. Gorąco pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony. Adam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2474158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2948482
    Jurek2805
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    W LIDL-u są dobre środki do zmywarek o nazwie W5, produkcji niemieckiej.
    Tabletki (30 szt. ok. 7 zł), gruboziarnista sól (paczka 2 kg - ok. 7 zł) nabłyszczacz (1 litr ok. 5 zł).
    Używam od ok. 2 lat i do codziennego zmywania i są zupełnie OK. W porównaniu do Calgonitu i Somatu to znaczna oszczędność.
    Nabłyszczacza wystarcza na rok, a soli na 3 miesiące przy zmywaniu raz na 2 dni, przy systematycznym uzupełnianiu.
    Należy tylko pamiętać, że tabletek należy używać jak proszku jednocześnie z solą i nabłyszczaczem, bo to nie jest żadne cudo w rodzaju "dziesięć w jednym".
    Oprócz tego nie zapominać o przeczyszczeniu co jakiś czas specjalnym preparatem.
REKLAMA