logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Athlona 2200+ na Asus A7V600 z chłodzeniem Pentagram - porady

nexsus 30 Mar 2006 17:03 1859 25
REKLAMA
  • #1 2475346
    nexsus
    Poziom 2  
    czy ktos mi powie ile mozna wycisnac z athlon 2200+ pentagram coler asus a7v600
    ram 400 mhz standart 1024
    jak to podkrecic :cry:[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2475367
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    myśle że gdzieś tak około, zastanawiam się jak ty napisałeś ten post skoro nie potrafisz czytać. na pierwszej stronie tego forum jest wszystko czego potrzebujesz
  • #3 2475454
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Nic nie wycisniesz. Procesor to w gownej mierze krzem i troche elementow metalowych. Nie wazne jak scisniesz, nic nie wyleci.
    We jak scisniesz bardzo mocno, to procesor zamieni sie w plazme.
    Do reszty masz watek przyklejoy "nie pytaj ile podkrecisz".
  • #4 2475512
    giereq
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    zapewne masz t-berda 0.13 to zalezy jaki masz chipset ! i czy masz odblokowane mnozniki i mozliwosc regulacji napiecia, ja ze swojego 2400 wyciagnolem ok 2250 ale na dość starej płycie (soltek 75drv5 bez C ) niestety mam zablokowany mnoznik, pamietaj ze najwiecej się liczy szybkość magistrali! mysle ze ze swojego wyciagniesz ok tego mojego wyniku, ps jesli masz zasilacz codegen nie wazne jakiej mocy nawet nie eksperymentuj...........
  • REKLAMA
  • #6 2475595
    giereq
    Poziom 11  
    hmm wiec płyte masz niezłą do oc moze nie do ekstremalnego oc jednak zasilacz to prawie to samo co codegen i feel moze ciut lepszy, poprostu czesto jest tak ze proc sie kreci dobze i dostaje za mało napiecia i jest reset a tanie zasilacze maja kiepskie filtry przeciazeniowe i poprostu sie przepalaja jednak tani nie zawsze znaczy zly musisz obserwowac napięcia zwłaszcza 3.3v i 5v jak bardzo skacza przy uruchamianiu jakiej kolwiek aplikacji to mozesz dac sobie spokój, dróga zecz procek chodzi domyslnie na napieciu 1.65 v daj mu jakieś 1.70 volta i dawaj po 5 mhz w gore odpal program prime95 niech policzy jakies 30 min jeslie wyswietli błędu dawaj kolejne mhz w gore napisz ejszcze jakie masz chłodzenie jaka paste ?
    jest to darmowy program http://www.computerbase.de/downloads/software/systemueberwachung/prime95/ :)
  • #7 2475689
    nexsus
    Poziom 2  
    coler jest pentagrama caly alu a pasta hmmmmmmm niema bo jest przekladka termiczna obecnie pracuje procek z predkoscia 1800 mhz a co do filtra sieciowego ma dwa dotego dwa wentyle w obudowie dodatkowe temperatura wacha sie w granicach 30-35 stopni a i jeszcze jedno ram jest w dualu 2x512 na 400 mhz grafa rade 9550
  • #8 2475840
    deboo
    Poziom 18  
    .....mam dokładnie ten sam procesor ale na płcie Asus K7N8X-E Deluxe(nForce 2 Ultra 400).....i powiem tylko zmieniłęm pewnego dnia fsb ze 133 na 200 oczywiście zmniejszająć mnoznik do 9,5 oczywiście dałem większe napięcie 1,625.....i co się stało ??....komputer się nieodpalił mało tego niezle mnie przestraszył bo komputer nawet po resecie zworką niechciał wstac......dobra po którymś tam resecie wstał....ale czujka od temp mi zwariowała (bo mam taki wyśiwtlacz w obudowie) pokazywała coś koło 120 stopni co niejest możliwe bo czujka nawet nie było pod radiatorem tylko między żeberkami.........jednym słowem jestem zawiedziony.....pozatym programik mój probe od asusa ciągle świruje czasami pokazuje mi że się wiatraczek nie kręci od procka albo że wogule napięć niema i mi alarmy sypie.......

P.S zwiększając napiecie na 1,625 i fsb na 166 przy obniżeniu mnoznika do 11,5 otrzymałem ok 1909Mhz...
  • #9 2475974
    giereq
    Poziom 11  
    deboo nie obraź się ale źle się zabrałeś do tematu :( ponieważ napięcie tego procka to 1.65 chyba ze masz wersje mobilną ale one maja cos ok 1.40v, napięcia się zwiększa do przetaktowywania a nie zmniejsza, 3 zecz 120 stopni nie pzezył by procek ich temperatura to 85-95 w zaleznosci od serji, 3 zecz za duzy sok jak na raz bo nie napisales nic czy sprawdziłes jakie masz pamięci czy obsługują fsb 400 jakie masz obecnie ustawione timingi, warto dac wieksze napiecie na pamiec i chipset... pozatym napięcia....

nexus więc od początku radiarot zapewne masz ok paiętaj ze w racie problemów zmienic trzeba pastę swobodnie wyciagniesz z niego 2600+ (2088mhz) ustaw mu 12,5 * 166 ( o ile masz odblokowany mnożnik) jesli nie to ustaw mu 15,5 * 133 i napięcie w obu przypadkach ustaw na conajmniej 1.675v pozdrawiam napsz o rezulatach
  • #10 2476389
    deboo
    Poziom 18  
    ....wybacz qierek ale robisz ze mnie głupka a ja myslałem że dodając gazu w samochodzie to obroty spadają wiesz.......moja standardowe napięcie to 1,6 a zmieniłem na coś koło 1,625 lub 1,5 już niepamiętam....poza tym nie brałbym się za fsb 200 jeżeli niebyłbym peny ze moje pamięci obsługują fsb 200(Pc 3200).....

P.S...NIEWIEM O JAKIM TY PROCKU MÓWISZ ALE MóJ W BIOSE MA USTAWIONE STANDARDOWO 1,6......
  • #11 2476546
    giereq
    Poziom 11  
    Debo zwracam chonor :) tu jest link ze masz rację ale tylko pod warunkiem ze masz t-berda bo thortony maja 1.65 ale to nie istotne :) http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/white_papers_and_tech_docs/27375.pdf ale złoscic się nie musisz... poprostu tak to napisałes ze nic nie było wiadomo, pozatym nie wieze zebys na tej płycie i procku uzyskał max 1909.... na asusie kt133 z proca 2000+(bez jego obslugi w biosie) wyciagnołem 2150 coprawda juz wiecej sie nie dało bo kontroler nie wyrabiał i były błedy na hdd.... pozatym źle mnie odebrałeś nie mam zamiaru z nikogo głupka robić :) spokojnie jak widac ja tez jestem omylny :P
  • REKLAMA
  • #12 2476571
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja was nie rozumie ja przetaktowałem mojego starego durona 800 na 1050 i działał stabilnie (7,5*140 - 1,75v z Limitowaną serią płyty głównej K7 Turbo2 v1.0 ) a wyciągał nawet 1200 mhz więc z tego typu procesora po odblokowaniu powinno dać się uzyskać bez problemu 2600+. Z mojego Athlona XP 2000+ wyciąga się 2400+ (53°C - standardowe chłodzenie) na starej płycie gółwej K7 Turbo2 V1.3
  • #13 2476642
    giereq
    Poziom 11  
    ojj miałem taką płytę taka z czerwonym laminatem :))))) tak tak świetne oc.... szkoda ze wniej jest problem z antkami0.13, a na asusie a7v 133 duren 700@980 wiec nexus nie bój się przetaktowywac dawaj odwaznie, tylko zwracaj uwage na zasilacz :)))) bo pozatym to raczej nic nie popsujesz :D (chyba ze rdzen ukruszysz procka przy ew zmianie pasty termoprzeowdzacej)
  • #14 2477970
    penia
    Poziom 11  
    WItam.
    Też ma tekiego proca, na ASUSie A7V8X-X i 512MB ramu. Ustawionego go mam na 166x12,5, bez podnoszenia napięcia(1,650V), zgłasza mi się jako XP2800 i działa bez zastrzeżeń. Jestem bardzo zadowoliny z jago pracy. Myślę, że jak by powoli podnosić parametry to poszedł by i wyżej.
  • #15 2478018
    deboo
    Poziom 18  
    ...tak ale uważaj bo wydaje sie że system dobrze chodzi ja na takim samym napięciu tylko na 166 11,5x i standardowym napięciu niby było dobrze ale powoli się sypałsystem tak niewidocznie aż pewnego dnia pzykkk i windows sie całkiem posypał....
  • #16 2480036
    giereq
    Poziom 11  
    deboo no to sobie sprawdz dałem link do programu :) to ze system sie uruchamia to nie znaczy ze wszystko jest ok trzeba zmiezyc stabilnosc przy podwyzszonej temp a jak wiesz wszystk się nagrzewa jakis czas... pobaw sie primem jesli nie bedzie stabilny to dawaj wyzej napiecie swobodnie do 1.75 :) pozdro
  • #17 2480055
    deboo
    Poziom 18  
    ...problem w tym że prime nic nie wykazywał......
  • #18 2480065
    giereq
    Poziom 11  
    spróbuj super Pi i mem testem z pod konsoli :)
  • #19 2480686
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    To cos panowie cienko z podkrecaniem zalacze wam raport z cpu-z
    przed zabawa byl to athlonXP 2000+ na jadrze tortona po paru zabiegach na samym procku i malych modyfikacjach plyty mam takie efekt , ale to jeszcze nie koniec bo plyta otrzyma nowa sekcje zasilania .
    zasilacz neotec 380W plyta jak widac pamiatki tez .
    napiecie na rdzeniu 1,952 chlodzenie to TT Tower 112CU

CPU-Z Report
    CPU-Z version 1.32.1.

CPU(s)	 
    Number of CPUs	1
    Name	AMD Athlon XP
    Code Name	Barton
    Specification	AMD Athlon(tm) XP
    Family / Model / Stepping	6 A 0
    Extended Family / Model	7 A
    Package	Socket A
    Technology	0.13 um
    Supported Instructions Sets	MMX, Extended MMX, 3DNow!, Extended 3DNow!, SSE
    CPU Clock Speed	2461.0 MHz
    Clock multiplier	x 12.5
    Front Side Bus Frequency	196.9 MHz
    Bus Speed	393.8 MHz
    L1 Data Cache	64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
    L1 Instruction Cache	64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
    L2 Cache	512 KBytes, 16-way set associative, 64 Bytes line size
    L2 Speed	2461.0 MHz (Full)
    L2 Location	On Chip
    L2 Data Prefetch Logic	yes
    L2 Bus Width	64 bits

Mainboard and chipset	 
    Motherboard manufacturer	ASUSTeK Computer INC.
    Motherboard model	A7N8X-XE, Rev 1.xx
    BIOS vendor	American Megatrends Inc.
    BIOS revision	080012
    BIOS release date	09/09/2005
    Chipset	nVidia nForce2 Ultra 400 rev. C1
    Southbridge	nVidia nForce2 MCP rev. A3
    Sensor chip	Winbond W83627HF
    Graphic Interface	AGP
    AGP Status	enabled, rev. 3.0
    AGP Data Transfer Rate	8x
    AGP Max Rate	8x
    AGP Side Band Addressing	supported, enabled

Memory	 
    DRAM Type	DDR-SDRAM
    DRAM Size	1024 MBytes
    DRAM Frequency	196.9 MHz
    FSB:DRAM	1:1
    CAS# Latency	2.0 clocks
    RAS# to CAS#	3 clocks
    RAS# Precharge	3 clocks
    Cycle Time (TRAS)	7 clocks
    # of memory modules	2
    Module 0	Nanya Technology DDR-SDRAM PC3200 - 512 MBytes
    Module 1	Nanya Technology DDR-SDRAM PC3200 - 512 MBytes

Software	 
    Windows version	Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 2 (Build 2600)
    DirectX version	9.0c

• #20 2480797
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    na twoim miejscu obniżyłbym mnożnik a zwiększył FSB, nawet jeśli częstotliwość będzie niższa, wydajność wzrośnie
  • #21 2480854
    giereq
    Poziom 11  
    słaby wynik ????? przciez to jest rewelacyjny wynik :) zwłaszcza jak na to jądro pozatym nie myslaleś ze masz za wysokie fsb pci ? nie dziw się jak walna ci dyski bo masz bodajze 196 ? to jest jeszcze dzielnik 1/5 ? zmniejsz mnoznik i zacznij jechac od 200 mhz to przełaczysz na mnoznik 1/6 i ładnie powinno smigac :) i nie rozumiem czemu móisz ze to slaby wynik
  • REKLAMA
  • #22 2481199
    lukiifaz
    Poziom 17  
    giereq napisał:
    słaby wynik ????? przciez to jest rewelacyjny wynik :) zwłaszcza jak na to jądro pozatym nie myslaleś ze masz za wysokie fsb pci ? nie dziw się jak walna ci dyski bo masz bodajze 196 ? to jest jeszcze dzielnik 1/5 ? zmniejsz mnoznik i zacznij jechac od 200 mhz to przełaczysz na mnoznik 1/6 i ładnie powinno smigac :) i nie rozumiem czemu móisz ze to slaby wynik

Jak bys przeczytal raport to bys wiedzial
    ze ta plyta jest na nf2 a tutaj pci/agp jest zblokowane na sztywno niezaleznie od predkosci magistrali .
    Hyde911 niestety mnoznik u mnie jest zablokowany (drut mod na NF2 nie dziala jesli chodzi o mnoznik a zabawa z mostkami zabiera zbyt wiele czasu chociaz ten moztek od L2 zostal zlutowany na stale) sam procek pobiera obecnie 111W wiec wiecej nie wycisne z tego zasilania na mobo dlatego bede je modyfikowal a mnoznik zostawie tylko magistralke podbije do mam nadzieje 210 i to powinno juz wystarczyc a co do samej wydajnosci to na nowej Sandrze procek ogolnie ma wynik taki jak AMD ATHLON FX53 2,4GHz 1MB L2 a Bartonki 3200 sa o jakies 12% mniej wydajne .
    Przypominam ze to byl 2000+ 1,67GHz L2=256k 133(266)MHz pozatym "fachowcy" od prockow twierdzili uparcie ze 2,0GHz to juz bedzie max tego proca .
    Ten post mial na celu uzmyslowic ze tutaj nie ma reguly i praktycznie wszystko zalezy od naszej ingerecji w sprzet bo na seryjnych plytach jeszcze nikt rekordow nie pobil , wszystko ma wplyw na mozliwosci oc naszego proca nawet to z jakij parti pochodzi plyta .
    J obecnie czekam na czesci do mojej plytki wydolnosc ukladu zasilania ze 120W(max) wzrosnie do okolo 150W co powinno dac te pare mega wiecej na magistrali .
    POzdrawiam
  • #23 2481659
    giereq
    Poziom 11  
    no tak nf2 ma niezaleznie, załuż sobie chłodzenie na mofsety jesli jescze nie masz bo moga się zdeka przegrzewać to jest klucz do sukcesu :) spraw tez chłodzenie na mostek południowy ja mam radiatorek i zastanwiam sie jak go zamontowac na vt8233b :/ nie zmienia to faktu ze czekamy na Twoje wyniki !
  • #24 2482131
    lukiifaz
    Poziom 17  
    mosfety sa chlodzone ale pradowo wiecej nie wyrobia wiec czeka ta plyte mala modyfikacja , wczoraj tak z ciekawosci testowalem proca na sandrze i nie wiem dlaczego athlony 64 3200+ sa takie drogie skoro i tak ten procek w takim configu ma wyzsza wydajnosc :D
  • #25 2482236
    giereq
    Poziom 11  
    ja też się dziwię i uwazam ze nie ma sensu się pchać w najnowsze zabawki teraz bo i tak juz zmiana podstawki jest tuż tuż :)) jak będziesz prądowo modyfikował slyszałem ze dobze jest dolutować pod mofsety bodajze złączke od zasilania tego P4 :)))) na jakim zasilaczu ciagniesz taki swietny wynik ? nie myslałęś o kupnie athlona xp m tego o napieciu 1,45 ? podobno wyniki w granicach ~~2700 sa na pozadku dziennym :) Pozdrawiam
  • #26 2482367
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Mosfety beda wymieniane na nowe inne o wiekszej mocy zmiana dlawikow i kondensatorow reszty nie trzeba ruszac .
    Zasilacz to Neotec X3800 moc urzyteczna na tym zasilaczu wynosi 360W
    i jak narazie dysponuje dosc spora rezerwa .
    A co do prockow M to szkoda mi kasy skoro tego mialem za free .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora AMD Athlon 2200+ na płycie głównej Asus A7V600 z chłodzeniem Pentagram. Użytkownicy wskazują, że kluczowa jest szybkość magistrali (FSB) oraz możliwość regulacji mnożnika i napięcia procesora. Standardowe napięcie Athlona XP 2200+ wynosi około 1,65 V, a podnoszenie napięcia do około 1,7 V może pomóc w stabilnym podkręcaniu. Zaleca się stopniowe zwiększanie FSB (np. do 166 MHz lub wyżej) przy jednoczesnym obniżeniu mnożnika, aby uzyskać wyższą wydajność. Stabilność należy testować programami takimi jak Prime95, Super Pi czy MemTest. Chłodzenie Pentagram aluminiowe, ale brak pasty termoprzewodzącej może ograniczać efektywność chłodzenia. Ważne jest także dobre chłodzenie sekcji zasilania (mosfetów) i stabilny zasilacz – zalecane są modele o dobrej jakości, np. Neotec 380W. Użytkownicy osiągali stabilne taktowania procesora w granicach 1900-2460 MHz, przy czym ograniczeniem bywały zasilanie i płyta główna. Modyfikacje sekcji zasilania płyty oraz poprawa chłodzenia mogą pozwolić na dalsze podkręcanie. Warto zwracać uwagę na kompatybilność pamięci RAM z wyższym FSB oraz na stabilność napięć 3.3V i 5V. Podsumowując, z Athlona 2200+ na Asus A7V600 z chłodzeniem Pentagram można uzyskać stabilne taktowanie powyżej 2 GHz, pod warunkiem odpowiedniej regulacji mnożnika, FSB, napięcia oraz zapewnienia skutecznego chłodzenia i stabilnego zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA