logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć temperaturę Athlon 4000 64bit s939 z chłodzeniem Pentagram?

RAJUS 14 Lis 2007 11:43 3000 17
REKLAMA
  • #1 4479512
    RAJUS
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.

Postanowilem troche zmodernizowac kompa w tej chwili jest to:

Procesor : Athlon 4000 64bit s939 2.4ghz(_at_)2.7ghz
    Plyta : Asus A8NE-FM/S z biosem do O/C
    Ram : Patriot DDR DUAL-KIT 2x1024MB/400MHz CL3 PSD2G400KH
    Gfx : Galaxy GF 7900GS Zalman 1,2ns 256 MB
    Msx : Creative SB X-Fi Xtreme Gamer-Fatality PRO X-RAM 64MB
    Zasilacz : Corsair CMPSU-550VXEU ATX 550W PFC, EU version
    Chlodzenie procesora to PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu

Pomimo dosc niezlego chlodzenia temperatura na procku dosc wysoka okolo 50 stopni czym to moze byc spowodowane, powiem szczerze ze przy montazu tego chlodzenia powinno ono byc przykrecone na 4 sruby u mnie jest przykrecone na 2 bo niestety w tej plycie Asusa inaczej sie nieda.
    Czy te srubki trzeba dokrecic do konca troszke sie boje zeby nie uszkodzic procesora bo ta podstawka ktora sie przykreca jest juz troche wygieta od dokrecania ??.
    Drugie pytanie jest takie ze i grafika dosc mocno sie grzeje spowodowane to jest tym ze na tej plycie jest tylko 1 slot PCI-E i 3 PCI.
    Chlodzenie od grafiki zajmuje miejsce 1 PCI a w 3PCI mam wpieta karte muzyczna i jest dosc mala szczelina miedzy grafika a karta muzyczna, przypuszczam ze przez to sie grzeje , jak temu zaradzic bo chlodzenie na grafice dobrego producenta, byc moze sa jakies przedluzacze czy moze przejsciowki zeby karte muzyczna mozna bylo dac nizej wtedy grafika takby sie nie nagrzewala bylby wiekszy przeplyw powietrza.

Prosze o jakies porady fachowcow z gory za pomoc dziekuje i prosze o jakies podpowiedzi.

Osobiscie siedze glownie w dziale Telefony Komórkowe GSM taka mam prace :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4479657
    zyzioo
    Poziom 14  
    Witam
    Wg mine temperatura procka jest w normie a przy standardowych ustawieniach proc ma niższą tenperature ??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4479673
    RAJUS
    Poziom 21  
    Niestety niema roznicy co dziwne bo to chlodzenie jest naprawde duze
    Pozdrawiam
  • #4 4479691
    zyzioo
    Poziom 14  
    RAJUS napisał:
    Niestety niema roznicy co dziwne bo to chlodzenie jest naprawde duze
    Pozdrawiam

Wiesz mi kedyś Bios włąśnie na Asusie przekłamywał rzeczywistą temperaturę procka np:procek niby miał 70 stopnic a w rzeczywistości chodził poniżej 50 wg mnie nie powinieneś się niczym martwić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4479699
    RAJUS
    Poziom 21  
    Zyzioo a co poradzilbys na grafike ??
    z tego co czytalem na roznych forach temperature ludzie maja 38 , 44 stopnie u mnie w normalu 48 50stopni w stresie okolo 60
  • REKLAMA
  • #6 4479715
    zyzioo
    Poziom 14  
    RAJUS napisał:
    Zyzioo a co poradzilbys na grafike ??
    z tego co czytalem na roznych forach temperature ludzie maja 38 , 44 stopnie u mnie w normalu 48 50stopni w stresie okolo 60

W stresie wg mnie trochę za dużo ma :( polecam przytuningować jej chłodzenie

Pozdrawiam
  • #7 4479724
    RAJUS
    Poziom 21  
    Chlodzenie Zalman wiec powinno byc ok, ewentualnie zamienic na wodne ale niewiem czy jest sens, chodzi tu miedzy innymi o koszty
  • #8 4479779
    kn4v3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W sprawie procka to bardzo ważne jest miejsce styku procesora z radiatorem , można obniżyć temperaturę procesora o kilka stopni poprzez zastosowanie pasty o podwyższonym stopniu przewodzenia. Osobiście udało mi się obniżyć temperaturę o 9 stopni zmieniając zwykła pastę silikonową na Arctic Silver 5 z dodatkiem srebra. Procesor Pentium 2,4 Ghz.

Mała uwaga procesory AMD generalnie mają wyższą temperaturę podczas pracy nawet do 70 stopni wiec ja bym na twoim miejscu nie przejmował sie zbytnio bo jest wszystko OK

Pasta:
    http://www.4max.pl/default.asp?g=128&produkt=455

Ważne żeby przy zmianie pasty starą dokładnie usunąć są do tego specjalne środki chemiczne.

Cooler Master ma w ofercie pasty z dodatkiem miedzi ponoć są jeszcze lepsze ale ja niestety ich jeszcze nie używałem.

Co do grafy to polecam zainstalować wydajniejszy wentylator zazwyczaj pomaga :) Zawsze też możesz zrobić dodatkowe wyloty w obudowie zainstalować wiatraczki i wymusić większą rotacje powietrza.
  • #9 4479883
    RAJUS
    Poziom 21  
    Co sie tyczy pasty to skorzystalem z tej ktora byla w zestawie z Pentagramem , nie znam sie za bardzo na ty m z czym ona byla, byla koloru szarego jesli to cos ulatwi, a jak sie ma sprawa z tym dokreceniem tego chlodzenia dokrecac sruby do konca ?
    Pozdrawiam
  • #10 4479947
    kn4v3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ważna jest powierzchnia styku procesora z radiatorem, musi być blisko, nie ma sensu dokręcać mocniej śrubek żeby przylegał z większą siła :>
  • #11 4479998
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Mam Athlona 4000 San Diego na s939 na chłodzeniu Frezzer'a Pro. Procesor podczas normalnej pracy osiąga ok 34 stopnie, obciążony dochodzi do 41.
    A i mam taką prośbe, ile u Ciebie wynosi Pr (power rating) w programie Sisoftware Sandra Lite 2007 ?
  • #12 4480056
    RAJUS
    Poziom 21  
    Ja mam identyczny procesor, w tej chwili nie moge tego sprawdzic, w domu sprawdze i napisze co i jak
  • #13 4482823
    RAJUS
    Poziom 21  
    Damnian tak wiec o to wyniki, mam nadzieje ze o to ci chodzilo

Sandra 2007 Lite
    Power Rating(s)
    CPU Core Power 75 (estimated)

Sandra 2008 Lite
    Power Rating(s)
    CPU Core Power 69 (estimated)

Co ciekawe w 2008 jest mniej
    Pozdro
  • #14 4483191
    MrCYr4x
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    co do proca może nie masz przepływu odpowiedniego powietrza LUB po prostu ci szwankuje termometr dotknij radiator proca ( nie wkładaj palców do wentylatorka to boli :P ) i zobacz czy jest taki ciepły jak wskazuje ci termometr . Jak tam to sprawdź system czy ci procesora coś nie obciąża ( wirusy trojany i spamowe programy )
    Karty dźwiękowe możesz chłodzić od wew. Wentylatorem 12 cm z regulatorem szybkości na połowę . Dyski też schłodź bo też się strasznie grzeją .
    Wentylatorem 12 cm też na dyski. I czym sprawdzasz temperaturę w kompie ?
  • #15 4483199
    RAJUS
    Poziom 21  
    Jak narazie sprawdzalem tylko Everestem ale postaram sie miernikiem z sonda.
    Pozdrawiam
  • #16 4483479
    Damnian
    Poziom 34  
    Dokładnie chodziło mi o tą rzecz ;)

• #17 4485255
    RAJUS
    Poziom 21  
    Ok podsylam zrzut z Sandry
    Pozdro
  • #18 4485746
    Damnian
    Poziom 34  
    Na 2.68 Ghz też mam PR 4014, przy standartowym taktowaniu zapewne też masz PR 3617. Ciekawe dlaczego te CPU są tak ''słabe''.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wysokiej temperatury procesora Athlon 4000 64bit na podstawkę s939 chłodzonego Pentagram Freezone HP-120 AlCu, która mimo solidnego chłodzenia utrzymuje się około 50°C. Użytkownik ma problem z montażem chłodzenia, które jest przykręcone tylko na 2 śruby zamiast 4 ze względu na konstrukcję płyty Asus A8NE-FM/S. Poruszono kwestię dokręcania śrub – zaleca się, aby radiator dobrze przylegał do procesora, ale bez nadmiernego dokręcania, które mogłoby uszkodzić podstawkę. Wskazano, że ważna jest jakość i rodzaj pasty termoprzewodzącej – zastosowanie pasty Arctic Silver 5 może obniżyć temperaturę o kilka stopni w porównaniu do standardowej pasty dołączonej do chłodzenia. Temperatura procesora jest uznana za mieszczącą się w normie, biorąc pod uwagę specyfikę procesorów AMD, które mogą pracować nawet do 70°C. W kwestii karty graficznej Galaxy GF 7900GS z chłodzeniem Zalman 1,2ns 256 MB, temperatura w stresie sięga około 60°C, co jest uznane za wysokie. Sugerowano tuning chłodzenia karty, np. wymianę wentylatora lub dodatkowe wentylatory w obudowie dla lepszej cyrkulacji powietrza. Dodatkowo poruszono temat pomiaru temperatury – zalecane jest użycie miernika z sondą zamiast wyłącznie programów typu Everest. W dyskusji pojawiły się także wyniki pomiarów Power Rating procesora w programie Sandra Lite 2007/2008, które wskazują na wartości około 69-75 W przy podkręcaniu do 2,7 GHz. Podsumowując, kluczowe dla obniżenia temperatury są: poprawny montaż chłodzenia z odpowiednią pastą termoprzewodzącą, zapewnienie dobrej wentylacji obudowy oraz ewentualna modernizacja chłodzenia karty graficznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA