logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne wskazania miliwoltomierza LED J-76 - jak to naprawić?

terrik 31 Mar 2006 10:34 1037 6
REKLAMA
  • #1 2477503
    terrik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam od dawna ciągnący się problem z miliwoltomierzem LED.
    Wskazania są bardzo niestabilne jakby mierzone napięcie pływało.
    Próbowałem różnych zabiegów takich jak: zasilanie wyświetlacza LED z osobnego zasilacza (zmniejszenie wpływu szarpania napięcia przez stosunkowo. d.pobór przez LEDy), zasialanie miliwoltomierza z innego zasilacza niż mierzonego i.t.p. Trochę pomogło ale dalej jest źle. Może ktoś zna problem ?
  • REKLAMA
  • #2 2478182
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Czy ten miliwoltomierz posiada jakiś układ do stabilizacji napięcia referencyjnego. Czy wyświetlacze są na tej samej płytce co układ miliwoltomierza.
  • REKLAMA
  • #3 2478642
    terrik
    Poziom 11  
    Miliwoltomierz nie posiada dodatkowej stabilizacji napięcia ref. Wyświetlacze są na tej samej płytce.
  • REKLAMA
  • #4 2479227
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf

Na stronie 12 wszystko jest pokazane jak dołożyć układ stabilizujący napięcie wzorcowe - ICL8069 lub LM358-1,2V. W jakim zakresie są te wahania, czym zasilasz ten układ czy masz jakiś stabilizator na 5V.
  • REKLAMA
  • #5 2480220
    terrik
    Poziom 11  
    zasilam go z zasilacza z reg.napięciem stabilizowanego.Wahania są duże czasem nawet do nieskończoności.Dziwi mnie tylko fakt że został wypuszczony do sprzedaży taki kit. Pamiętam że z tym samym problemem borykałem się kilka lat temu, ale wtedy się poddałem.Ktoś mi powiedził że to jest problem szarpania prądem przez LEDy, ale osobne zasilanie do LED, a osobne do układu to chyba wystarczy.
  • #6 2480484
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Ten woltomierz / wg tej aplikacji / trzeba zasilać z oddzielnego zasilacza, masy muszą byc rozdzielone.

Zewnętrzna referencje jest zbędna, jeżeli układ jest dobrze złożonych ze sprawnych elementów - nic niepowinno pływać
  • #7 2482959
    terrik
    Poziom 11  
    Woltomierz pracuje w zasilaczu laboratoryjnym zasilany jest z całkowicie oddzielnego (przeznaczonego tylko dla niego zasilacza) złożony jest z kitu Jabla i pływa.To nie pierwszy przypadek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnych wskazań miliwoltomierza LED typu J-76, gdzie mierzony sygnał napięciowy "pływa". Miliwoltomierz nie posiada wbudowanego układu stabilizacji napięcia referencyjnego, a wyświetlacze LED są zamontowane na tej samej płytce co układ pomiarowy. Próby poprawy stabilności obejmowały zasilanie wyświetlaczy i układu z oddzielnych zasilaczy oraz stosowanie stabilizowanego zasilania 5V, jednak problem nadal występuje. Wskazano możliwość dodania zewnętrznego układu stabilizującego napięcie referencyjne, np. ICL8069 lub LM358 z napięciem odniesienia 1,2 V, co jest opisane w dokumentacji Intersil. Jednak według jednej z opinii, jeśli układ jest poprawnie zmontowany i elementy są sprawne, zewnętrzna referencja nie powinna być konieczna, a masy i zasilanie powinny być rozdzielone. Problem niestabilności jest znany i występuje również w innych egzemplarzach tego kitu, mimo stosowania dedykowanego zasilacza dla miliwoltomierza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA