logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć pamięć 1,44MB podłączaną do kontrolera FDD?

Gloomwing 31 Mar 2006 13:48 1344 4
REKLAMA
  • #1 2478103
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam!

posiadam komputer którego system odpala się z FDD.
    nie chcę go ładować na dysk czy na płytkę gdyż taki sprzęt mi jest nie potrzebny, a poza tym hałasuje. nie ważne.

chodzi mi o to czy da się np. przerobić stację dyskietek tak by miała wbudowaną pamięć i nie potrzebowała dyskietki?

inaczej:
    chodzi o pamięć 1,44mb którą podłączy się do kontrolera fdd, a komputer będzie 'myśłał' że to zwyczajna dyskietka.

da się coś takiego (tanio) zrobić?

Pizdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2478252
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Pewnie, że można coś takiego zrobić, ale jakim kosztem... Trzeba by przeczytać bardzo dużo o przesyłaniu danych na szynie Floppy-PC, odczycie/zapisie takich dyskietek i w ogóle wymyślić pamięć zastępczą. Myślę, że lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie boot romu z karty sieciowej. Warto by się tym zainteresować. Sposób tani i chyba by cię satysfakcjonował.
  • REKLAMA
  • #3 2478292
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    pewnie masz rację.
    lecz nie bardzo mnie satysfakcjnuje podłączanie tego komputera do sieci.
    może jakiś inny pomysł w tej kwestii?

jednakże chętnie się dowiem tego jak to wszystko działa. w sieci są różne opisy, ale jakieś takie mdłe.

gdzie wgrywa się program od BootRom'u?
    na kartę sieciową, tak? jak?
    iz kąd komputer ma wiedzieć że ma odpalać system z sieci?
  • REKLAMA
  • #4 2479300
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Karty sieciowe mają najczęsciej pustą podstawkę DIP32. służy ona do włożenia pamięci Eprom z programem do bootowania z sieci. Mają ona małą pojemność 32-256kb. trzeba sobie taką pamięć kupić (grosze).
    Ale nie wiem skąd program i jaki.
  • #5 2480309
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4238
    Pamięci EPROM o dużej pojemności (pewnie 2Mb, a może i 4Mb da się kupić - potrzebujesz ze 12Mb,
    to będzie 1.5MB) trochę kosztują, więc za tanio to nie wyjdzie... w kartę sieciową możesz włożyć tylko jedną
    pamięć, więc za dużo w ten sposób nie uzyskasz, nie wykorzystując sieci. Zajrzałem do Semiconductors
    Bank http://www.semiconductors.com.pl/ mają pamięci 8Mb=1MB po 31.40 - jakby wystarczyła taka dyskietka
    (można zrobić tak, że ma 440kB w złych sektorach, i do wykorzystania jest ten 1MB, który fizycznie masz).
    Mniejsze pamięci są tańsze, ale wtedy będzie dyskietka np. 720k i 220kB w złych sektorach...

Ograniczenie jest takie, że to nie do końca udaje dyskietkę, i nie z każdym biosem będzie działać.
    A w każdym razie z niektórymi trzeba się nieźle nagimnastykować z ustawieniami.

A jak potrzebny program do bootowania z sieci, to coś powinno być na mojej stronie - kiedyś napisałem.
REKLAMA