logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja: Pentium III 800EB czy 256MB SDRAM w komputerze z Celeron 500?

tico97 01 Kwi 2006 07:09 3467 11
REKLAMA
  • #1 2480869
    tico97
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam komputer z monitorem w jednym.[na zdjęciu]
    Procek Celeron 500 i RAMu 128.
    Mam tylko jedno gniazdo na SDRAM.
    Otórz poradźcie co w tym ustrojstwie zmodernizować.
    Kupić lepszy procek.Pasuje maksymalnie PentiumIII 800EB.
    Czy kupić kość RAMu 256 i zamienić z kością 128.
    Płyta wykryje mi maksymalnie 256 ramu.i to tego starszego o strukturze dwustronnej BX.
    Co zrobić?
    Lepszy procek czy więcej RAMU???
    Na dwie rzeczy mnie na razie nie stać.
    Mogę kupić tylko 256RAMu lub lepszego procka.
    [RAM i tak jest droższy od procka]
    Załączniki:
    • Modernizacja: Pentium III 800EB czy 256MB SDRAM w komputerze z Celeron 500? _telewizor.jpg (19.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2480930
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Zdaje mi sie ze tutaj bardziej przyda sie RAM. Aktualnie programy sa bardzo "pamiecozerne" a na takim procku to sobie jeszcze posmigasz ;)
  • REKLAMA
  • #3 2480983
    tico97
    Poziom 14  
    riger napisał:
    Zdaje mi sie ze tutaj bardziej przyda sie RAM. Aktualnie programy sa bardzo "pamiecozerne" a na takim procku to sobie jeszcze posmigasz ;)

Na tej płycie głównej mogę tylko podwoić ilość RAMu ze 128 na 256.
    Więcej moja płyta nie wykryje.
    Czy dużo zyskam na zmianie RAMu ze 128 na 256????
  • #4 2481202
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam sam ram da wiecej niz tylko wymiana proca na o wiele szybszego , win xp bo taki jest na fotce ale nie wiem czy u Ciebie do w miare plynnej pracy potrzebuje minimum 256MB przy 128 strasznie meczy dysk .
    Ja bym wkladal ram .
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2481238
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Słuchaj rad kolegów ,dołóż pamięci z pewnością będzie różnica w wydajności.
  • #6 2481300
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Napisz do czego uzywasz komputera - bo tak to mozna sobie gdybac bez celu.
  • REKLAMA
  • #7 2482017
    tico97
    Poziom 14  
    Platon napisał:
    Napisz do czego uzywasz komputera - bo tak to mozna sobie gdybac bez celu.

Kompa używam głównie do internetu,przeglądania programów na CD.
    W gry nie gram.
    Ale używam Win XP i faktycznie strasznie się muli,choć mam wyłączone zbędne "wodotryski."
    Przy uruchamianiu XP-ka strasznie robi z dysku dyskotekę.
    To aby się mniej mulił przy Win XP to zwiększyć raczej RAM,a nie dać lepszy procek???
  • #8 2482091
    Daedalus
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Uruchom sobie "Maenadżer zadań" i na zakładce "Wydajność" zobacz ile masz razem zadeklarowanej pamięci i porównaj to z fizyczną liczbą, aby system działał płynnie ilość zadeklarowanej pamiaci powinna być mniejsza od ilości posiadanej fizycznie. Windows XP lubi mieć trochę pamięci więc jeśli ci się kończy to inwestuj w pamięć, bo do takich czynności jakie robisz na komputerze to twój procesor powinien ci wystarczyć.
  • #9 2482117
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Tak. W takim razie potrzebujesz wiecej RAM.
  • #10 2482163
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Miałem Celerona 633 i 128 RAMu.Dołożylem 128 RAMu i komputer zrobil sie o wiele szybszy.Czy dołożenie RAMu pomoże można sprawdzić tak ale w Win98.Start-Programy-Akcesoria-Narz. systemowe-Monitor systemu-Menadżer pamięci fizycznej.Jeśli pamięci brakuje to od razu widać na wykresie.Poczekam aż procesory stanieją i dokupię Pentium 1000.
  • Pomocny post
    #11 2487054
    CIUKU
    Poziom 18  
    alt+ctrl+del - uzycie pamięci mniej więcej jak nasz komp zżera pamięć:P
    zdecydowanie więcej ramu, wymiana proca i takza wiele nie da a wymiana ramu pozwoli Ci pracowac płynnnie godzine dwie dłużej...
  • #12 2513671
    michal145
    Poziom 11  
    W końcu to jest 128 RAMu wiecej. Ja mam 1GB i nie ma porównania z 512MB wiec 128 ci dużo da.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji komputera z procesorem Celeron 500 MHz i 128 MB pamięci SDRAM, z jednym gniazdem na pamięć, które obsługuje maksymalnie 256 MB dwustronnej pamięci BX. Użytkownik zastanawia się, czy lepiej zainwestować w wymianę procesora na Pentium III 800EB, czy w zwiększenie pamięci RAM do 256 MB. Większość odpowiedzi wskazuje, że dla systemu Windows XP i typowego użytkowania (internet, przeglądanie programów na CD) większy przyrost wydajności przyniesie dołożenie pamięci RAM, ponieważ system jest pamięciożerny, a przy 128 MB RAM-u dysk intensywnie pracuje, co powoduje spowolnienia. Procesor Celeron 500 MHz jest wystarczający do tych zastosowań, a zwiększenie RAM-u do 256 MB pozwoli na płynniejszą pracę systemu i zmniejszy obciążenie dysku. Zalecane jest monitorowanie wykorzystania pamięci przez Menedżer zadań, aby ocenić zapotrzebowanie na RAM. Wymiana procesora na Pentium III 800EB nie przyniesie tak zauważalnej poprawy wydajności jak dołożenie pamięci RAM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA