logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo 1.4 z LPG - problemy z jazdą na benzynie po montażu gazu

kermitp 01 Kwi 2006 16:26 2304 9
REKLAMA
  • #1 2482443
    kermitp
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam mam fiata tipo z gazem i ciągłe kłopoty, dopuki nie miałem gazu auto chodziło super po załozeniu gazu auto na gazie jeździ ale na benzynie nie. Zapali na benzynie ale nie wchodzi nz obroty dusi się czasami uda mi sie nim pojechać na benzynie ale w tedy zre jak głupi potrafi spalić nawet 15l/100km i jest mulny.Facet co mi zakładał instalacje umywa rence i zwala wszystko na samochód kombinował mi też coś z odcieciem pamieci jak ja odcioł to auto na benzynie było żwawe ale za to wolne obroty strasznie mi skakały w przedziale od 1000 do 2500 a czasami były dobre. Nie raz wystarczyło zgasić samochud i go zapalic i było dobrze na jakiś czas. Poradźcie mi co można z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2482657
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Jak nie może sobie s boschem poradzić to cieniutko .Jak jest komp gazowy to podaj nazwę .
  • #3 2485812
    kermitp
    Poziom 13  
    komputera od gazu tam nie widze jedynie sterownik sondy lambda i ta centralka z przełoncznikiem gaz benzyna
  • REKLAMA
  • #4 2485895
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    napisz jaki jest ten sterownik -nazwa
  • REKLAMA
  • #5 2486272
    kermitp
    Poziom 13  
    Pokopałem troche i wynalazłem 2 puszeczki jedna z nich ma oznaczenie
    PD-20 a druga to sterownik sondy lambda STAG 2 L na mikserze nie mogłem znaleźć żadnych oznaczeń.
  • REKLAMA
  • #6 2486343
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    stag 2-l to pseudo sterownik regulowany recznie za pomoca mikrostykow pewnie jest zle ustawiona emulacja i dlatego takie szopki jedz do dobrego fachowca co sie na tym zna albo zaloz badziej zaawansowana elektronike
  • #7 2486477
    kermitp
    Poziom 13  
    To ten sterownik może mieć wpływ na prace silnika na benzynie?
  • #8 2486512
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Pod gumką od dołu jest przełącznik z czteroma stykami .Zobacz które są ustawione w pozycję on .Powinien być załączony 1,2,4.Sprawdź i napisz.
  • #9 2486630
    kermitp
    Poziom 13  
    Dzisiaj już jest za ciemno ale jutro sprawdze i napisze dzięki wszystkim za pomoc.
  • #10 2510063
    kermitp
    Poziom 13  
    Pojechałem z autem do fachowca ten zmienił mi emulacje podłonczył komputer który wykazał bład czujnika położenia przepustnicy i zwarcie czujnika temperatury który jest z tyłu w kolektorze dolotowym. Wymieniłem całą tę cześć z potencjometrem ale auto dalej fiksowało zamówiłem ten czujnik i wymieniłem ale to też nie było to óbroty były dużo za wysokie dopiero rególacja śróbki w przepustnicy koło silnika krorowego dała efekt i teraz jest ok!! Sumując wszystko przyczyną problemu była źle ustawiona emulacja,czujnik położenia przepustnicy i później zła regulacja tego elementu. Dzieki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Tipo 1.4 z instalacją LPG miał problemy z jazdą na benzynie po montażu gazu – silnik zapalał, ale nie wchodził na obroty, dusił się i miał wysokie zużycie paliwa. Instalacja gazowa zawierała sterownik sondy lambda STAG 2 L oraz emulację PD-20, która była ręcznie regulowana mikrostykami. Problemy wynikały z nieprawidłowo ustawionej emulacji, uszkodzonego czujnika położenia przepustnicy oraz zwarcia czujnika temperatury w kolektorze dolotowym. Po wymianie czujników i regulacji śrubki przepustnicy obroty ustabilizowały się, a silnik na benzynie zaczął pracować prawidłowo. Zalecane było skorzystanie z usług fachowca oraz ewentualna wymiana na bardziej zaawansowany sterownik LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA