logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo - gaśnie na gazie, działa tylko na benzynie, co sprawdzić?

djpietrekbest 14 Mar 2008 00:41 1769 4
REKLAMA
  • #1 4906872
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    część wszystkim, posiadam fiata tipo i od paru dni coś mu sie tak poszwankowało najpierw zaczoł chodzić tylko na benzynie następnie przestawiło mu sie coś i działał tylko na gazie po czym znowu chodził i na benzynie i na gazie a teraz chodzi tylko na benzynie a na gazie niema mowy ponieważ, po przełączeniu na gaz gaśnie. Czy ktoś sie spotkał z podobnym przypadkiem? Dodam jeszcze że wysiadł mi silnik krokowy regulujący przepływ powietrza na biegu jałowym ale on chyba niema nic wspolnego z pracą na gazie, sprawdzałem również czy dochodzą sygnały do cewki i elektrozaworu od gazu i impulsy sie pojawiają, wiec może coś w tym kierunku? proszę o poradę, z góry dzięki, pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4916104
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    właśnie mi sie wydaje że powinno być stałe napięcie ale może jestem w błędzie a na przewodach pojawiają się impulsy, tzn stała masa a na drugim kablu pojawia sie plus po przełączeniu na gaz po czym po chwili znika, czy to może mieć jakiś wpływ???
  • REKLAMA
  • #4 4916276
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    proponuję sprawdzic ,czy podczas kręcenia silnikiem jest napięcie ,jeżeli nie to centralkka uszkodzona lub coś innego odpowiedzialnego za napięcie na zaworach .
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #5 4921449
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    witam, problem rozwiązany, bynajmniej narazie, tak sobie wymyśliłem wyczyszczę ten elektrozawór przy filtrze i butli i cewkę i może to coś pomorze, a więc rozebrałem wszystko wyczyściłem okazało sie że jest zasyfiałe trochę filterek też nie był w znakomitym stanie, i niby pomogło, dzisiaj dla pewności byłem u gazownika trochę tam poregulował śrubkami i musiałem dotankować gazu choć niby było 3/4 butli gazownik mi powiedział że może nie być!!!! i jak ręką odjoł, wychodzi na to że wystarczyło przeczyścić, temat uważam za rozwiązany :-)
REKLAMA