logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo 1.4 Problem z praca silnika,instalacja LPG.

micmusz 17 Sie 2006 22:29 7327 8
REKLAMA
  • #1 2926086
    micmusz
    Poziom 2  
    Witam, mam pewien problem.
    Otoz przejechalem blisko 900 km (robiac kilka sporych przerw samochodem), przez 3-4 dni samochod stal. Po tym przejechalem moim Tipo 40 kilometrow i zaczely sie problemy z praca silnika.

Zaczne od tego ze rano przy zapalaniu samochodu na benzynie sa wielkie problemy z praca silnika,pracuje on nieharmonicznie,po przycisnieciu do polowy gazu zaczyna rytmicznie 'skakac' i czuc jakby benzyna sie nie spalala. Po uplywie okolo 4 minut, samochodem mozna juz ruszyc-wczesniej przy zlej pracy silnika jest to dosc trudne. Jednak dalej wyczuwam ze silnik pracuje nie tak jak powinien-dodam ze kable i swiece sa ok.
    Po przelaczeniu samochodu na gaz wszystko pracuje ok.
    Jezdzac po miescie na benzynie wszystko jest rowniez ok - mam na mysli nie gasnie, nie dlawi sie.
    Jednak kolejna sprawa: jadac poza miastem z predkoscia powyzej 80 km/h po uplywie 5-10 minut silnik zaczyna wariowac, tzn. jadac na benzynie nagle czuc natychmiastowe zwalnianie,lekkie szarpniecia i w ten sposob silnik gasnie. Nastepnie zapalenie silnika jest dosc trudne,trzeba dosc dlugo krecic rozrusznikiem, trzymac lekko wcisniety gaz - po mocniejszym nacisnieciu gazu sytuacja powtarza sie tak jak w czasie zapalania silnika rano. Po takim czyms zaczynaja sie dziwne rzeczy, albo silnik nie zapala przez 10 minut krecenia, albo zapala od razu i mozna przejechac 10 minut i wszystko ok, az nagle zaczyna sie dlawic i tak jakby efekt - braku paliwa? Zapalanie na gazie na cieplym silniku nie przynosi efektu, raz przelaczenie na gaz lpg pomaga i silnik przestaje sie dlawic i pracuje w miare harmonicznie, a raz przelaczenie na gaz lpg powoduje natychmiastowe zgasniecie silnika.
    Moje tipo to 1.4 silnik, monowtrysk, rok produkcji 92., instalacje gazowa zalozylem rok temu.

Za wszelka pomoc dziekuje z gory, jestem teraz w Niemczech i mam lekki problem z powrotem do domu :/
    Pozdrawiam, Michal
  • REKLAMA
  • #2 2926474
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2927213
    micmusz
    Poziom 2  
    Doczytalem rowniez na forum ze moglbym zresetowac komputer w samochodzie - moze mi ktos powiedziec czy mozna to zrobic samemu?
    Czy przyczyna mojej usterki moze byc sonda lambda??
  • #4 2933811
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Zła symulacja sądy lambda w tych autkach trzeba ustawić sąde na mase i będzie ok. Reset możesz wykonać ściągając kleme na kilka minut.
  • REKLAMA
  • #5 7272373
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Odświeżę temat.
    W moim przypadku problem tkwił w zasilaniu wtrysku. Iskra OK, podejrzana była słaba wydajność pompy paliwa. Silnik przestawał całkiem pracować, mimo że paliwa jeszcze coś tam na wskaźniku pokazywało. Oczywiście objawy również jak wyżej napisano. Zużyte okazały się styki przekaźnika pompy paliwa i zasilania wtrysku, napięcie zasilania na wtrysk zanikało znacząco. Zrobić można też profilaktycznie wszystkie masy czyli komp, kolektor itd oraz obwody wtrysku czyli rezystor złącza bezpieczniki i przekaźniki tutaj przy grodzi kabiny.Masy ze względu na korozję należy zrobić bez zastanawiania się i jako pierwszą czynność
  • #6 7273249
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Kolego spróbuj zawęzić lokalizację przyczyny kłopotów w podany przeze mnie sposób w temacie z poniższym linkem.

Link
  • REKLAMA
  • #7 7274138
    lukaszopo2
    Poziom 2  
    Sprawdź pompę paliwa, może byc tak że działa ona na ostatkach swoich sił. Spodowane to może byc tym ,że jeździłeś kiedyś na "prawie"pustym zbiorniku z benzyną co bardzo źle na nią wpłynęło, ponieważ działa wtedy "na sucho", przez co mogła się zatrzec.
  • #8 7292771
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Zgadza się pomkę wyciągnąłem jeszcze przed naprawą, ciśnienie było mizerne, naprawa pompki nie wchodzi w grę ze względu bezpieczeństwa rzecz jasna. Założyłem spowrotem, paliwo jest a w przewodach sucho. Nie wiem być może przyczyną zużycia pompki było to, że przekaźnik świrował. Auto wcale nie paliło i strzelało w filtr powietrza,rozerwało obudowę. Teraz jest OK, ale chodzi dopóki jest paliwo w układzie. Dzięki za zainteresowanie. W tym obwodzie siedzi jeszcze czujnik tlenu.
    Dorzucam zrzutu ekranu z eTecha:

Fiat Tipo 1.4 Problem z praca silnika,instalacja LPG. Fiat Tipo 1.4 Problem z praca silnika,instalacja LPG. Fiat Tipo 1.4 Problem z praca silnika,instalacja LPG.

PS. w związku z poprzednim postem z linku na temat czujnika temperatury, to w oplach jest tak że kiedy silnik zimny, to pompka wytwarza ciśnienie uruchamiając się od 1 do 5 sekund zależnie od pojemności silnika bezpośrednio po przekręceniu kluczyka. Przynajmniej ja tak mam w swojej astrze. Czasem na ciepłym silniku muszę kilka razy włączyć i wyłączyć zapłon a w szczególności wtedy, kiedy auto stoi kilka dni nie jeżdżone. Inaczej trzeba chełtać i chełtać.
  • #9 7323183
    fazji 277
    Poziom 11  
    ja miałem podobny problem z fiatem tipo 1.4 . Wymieniłem wtryskiwacz i auto pracuje. Wtryskiwacz pasuje od golfa 3 1.6,1.8 l.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika Fiata Tipo 1.4 z instalacją LPG, który po dłuższym postoju i przejechaniu około 40 km na benzynie wykazuje nieprawidłową pracę, szczególnie przy rozruchu i jeździe z prędkościami powyżej 80 km/h. Objawy to nierówna praca silnika, rytmiczne "skakanie" przy połowie gazu, szarpania i spadki mocy. Na gazie silnik pracuje poprawnie, a w mieście na benzynie problem jest mniej odczuwalny. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzony emulator wtryskiwaczy, błędna symulacja sondy lambda, problemy z zasilaniem wtrysku, zużyte styki przekaźnika pompy paliwa, korozja mas oraz słaba wydajność pompy paliwa, która mogła ulec uszkodzeniu przez jazdę na prawie pustym zbiorniku. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana pompy paliwa, przekaźników, mas oraz wtryskiwaczy. W jednym przypadku wymiana wtryskiwacza na pasujący z Golfa 3 (1.6, 1.8 l) rozwiązała problem. Reset komputera można wykonać przez odłączenie klemy akumulatora na kilka minut.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA