logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proview 768M - Jak przywrócić ustawienia fabryczne po instalacji sterowników?

dee jay G 03 Kwi 2006 14:50 1199 4
REKLAMA
  • #1 2488623
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Witam serdecznie.

Mam monitor "Proview 768M" i niezły problem.
    Kiedyś wpadł do mnie kolega i oznajmił, że ma najnowsze sterowniki. Zainstalowałem i... Szlag mi trafił monitor.
    Obraz rozciągnął się na boki i "zwichrował", co najgorsze, że funkcje MENU odpowiedzialne za te ustawienia są zablokowane, podczas gdy pozostałe funkcje działają jak należy.
    Czy da się to jakoś naprawić?
    Może da się przywrócić ustawienia fabryczne w tym monitorze, jeśli tak, to jak to zrobić?

Przepraszam za moje „lamerstwo”, ale to nie moja dziedzina, a chciałbym uniknąć wizyty w serwisie.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    Łukasz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2488851
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    W jakimś proviewie naprawiałem taka usterkę, tam w centralnej części monitora na radiatorze stały dwa tranzystory - jeden z nich padł i efekt był taki, że nie działała korekcja H-size i beczka jak sie nie mylę. Zobacz czy jest tam taki układ, jeśli nie to szukaj tranzystora końcowego od korekcji H-size może być w okolicach Hota nawet na tym samym radiatorze, ewentualnie jak jest tam modulator diodowy w C Hota to sprawdz czy nie poleciała jedna z diod.
    Tyle na początek. Pozdro.
    A jeszcze jedno do wyjaśnienia: napisałeś, że w menu te funkcje są zablokowane tzn. Pasek postępu sie zmienia ale brak reakcji ekranu na te regulację, czy nawet w osd nic sie nie dzieje?
  • REKLAMA
  • #3 2488959
    dee jay G
    Poziom 26  
    Tak, pasek postępu zmienia się, ale nic się nie dzieje. Monitor nie reaguje na te zmiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2489006
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    czyli stawiam na to, co napisałem wyżej - poleciał układ wykonawczy H-size ( tranzystor) albo modulator diodowy - jak jest tam wstawiony. Posprawdzaj.
  • #5 2490229
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ok, dzięki, napewno sprawdzę.

Zerknij na to:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic383424.html

i powiedz mi jedną rzecz.
    Jak to się dzieje, że oprogramowanie ma wpływ na uszkodzenie elementów w monitorze?
    To jest dla mnie nie zrozumiałe. Poważnie.
REKLAMA