logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt zestawu KD - monitory do kolumn na STX 150W

Mis_Audio 03 Kwi 2006 18:10 1225 10
REKLAMA
  • #1 2489233
    Mis_Audio
    Poziom 12  
    Witam!!!
    Jak już na innym temaciku jest zrobiłem sobie kolumny na STX 150 watt i mam dużo bassu i teraz potrzebuje jakieś monitorki. A wy napewno mi doradzicie jak z czego co i jak. Chciałem sobie sam policzyć w programie WinSP tylko nie za bardzo umiem się nim posługiwać więc też bym prosił o podstawy jego i skąd wogóle można go ściągnąć. Moje kolumny to ten temacik: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic484524.html i bardzo proszę doradźcie mi i powiedzcie skąd ściągnąć WinSP. Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Mis_Audio
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2489272
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Ale w zasadzie po co ci monitorki, masz tam średniak i kopułkę, no chyba że robisz kino domowe
  • #4 2489276
    Mis_Audio
    Poziom 12  
    No właśnie chciałbym zrobić coś w stylu kina domowego tylko bez subwoofera bo bassu mam wystarczająco...
    pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

A skróciłbyś mi jeszcze obsługę tego programiku... Bardzo proszę
    pzdr
  • REKLAMA
  • #5 2489322
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=19 to widze ze próby odsłuchowe wyszły bardo dobrze. To powiedz mi jak ty zrobiłes te swoje kolumienki. Na oko obliczyłes objetosc obudowy. Co prawda to nie ten program jaki cie interesuje ale polecam lektórke :)
  • #6 2489385
    Mis_Audio
    Poziom 12  
    Liczył mi to Mi3tki i wydaje mi się, że bardzo dobrze policzył i za to mu jestem bardzo wdzięczny... A z tymi monitorkami jak na jakich głośnikach najlepiej robić??
    pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

A ten programik liczy nam tylko jeden głośnik w obudowie ja chce policzyć monitorki to co mam dać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2489423
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Jest tam funkcja ilosci głosników itd.
  • #8 2489448
    Mis_Audio
    Poziom 12  
    Powiedz mi masz może gg bardzo proszę podaj plz
    pozdro
    Mój numer to 4126174 pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

Ale w końcu mi nikt nie odpowiedzal na jakich głośnikach najlepiej robić monitorki na STX czy TVmach czy coś takiego czy jeszcze jakieś inne
    pozdro
  • #9 2489493
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ja mysle ze jak masz na stx to juz wszystko :)
  • #10 2495506
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przenioslem, blagam - czytajta opisy forow!
  • #11 2495755
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    GDN 18-120 STXa w obudowie do 15L strojonej na 50-60Hz w sam raz uzupelniajac jaks dobra mocna kopulecza (w sumie wystarczy ARV tesli albo GDWK10/80 tonsila z oszczednosci mozna urzyc jakiegos stxa) zapewnia duzo radosci

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu zestawu kolumn głośnikowych na głośnikach STX 150W oraz doboru monitorów do uzupełnienia basu. Autor posiada kolumny z dużą ilością basu i szuka porad dotyczących konstrukcji monitorów, preferując konfigurację do kina domowego bez subwoofera. Poruszono temat programu WinSP do obliczeń obudów głośnikowych, udostępniono link do pobrania oraz wskazówki dotyczące jego obsługi, w tym funkcję ustawiania liczby głośników w obudowie. Wskazano, że do monitorów można użyć głośników STX, TVM lub innych, a także podano przykładową konfigurację: głośnik GDN 18-120 STX w obudowie o pojemności do 15 litrów, strojonej na 50-60 Hz, uzupełniony mocną kopułką, np. ARV Tesli lub GDWK10/80 Tonsila. Zwrócono uwagę, że posiadanie głośników STX jest wystarczające do budowy monitorów. Porady obejmują także metodę obliczania objętości obudowy oraz praktyczne doświadczenia z odsłuchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA