logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6216 - przegrzewanie lampy i słaba jakość kopii graficznych

buli -konrad 03 Kwi 2006 18:34 1548 6
REKLAMA
  • #1 2489317
    buli -konrad
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    witam. canon 6212 na początku palił bezpiecznik przy lampie ostatnim razem pękła nawet szyba. gdzieś wyczytałem żeby wymienić płytkę sterującą lampą itd. tak wiec uczyniłem. bezpieczni ka juz nie pali, ale lampa nadal sie grzeje. nie wiem juz czego sie czepić.
    i jeszcze jedno nie robi zbyt dokładnych czarnych kopi tzn. jak jest tekst jest ok a jak jest grafika to nie jest czarne tylko szare. jakieś sugestie? z góry dzięki pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2489516
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A chłodzenie lampy (wentylator) działa?
  • REKLAMA
  • #3 2489527
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    lampa się grzeje i grzać się będzie bo to przecież zwykły halogen czyli żaówka a w niej o ile pamiętam to ze szkoły to ponad 90 procent energi zamienia się w ciepło a reszta to promieniowanie widzialne ( światło )
    a co do czerni - to jest tylko analogowy stary canon i ten typ tak ma.
    Z praktyki wiem że dobrą czwrń można uzyskać na kopiarkach developerowych a canon w analogach uparcie tkwił w wywoływaczkach jednoskładnikowych
  • REKLAMA
  • #4 2489678
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Przyczyną palenia bezpieczników lampy ekspozycji jest brak chłodzenia czyli niedrożny przewód wentylacyjny lub uszkodzony ( zatarty, obraca się wolniej niż powinien ) wiatrak.
    Co do braku wyczernienia pomaga mycie wałka magnetycznego acetonem.

machina
  • REKLAMA
  • #5 2490083
    AD2005
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A jakie napięcie jest na lampie. Widziałem kopiarki z podkręconym napięciem na ponad 185V żeby tło nie brudziło, to i lampa grzała dużo mocniej. O ile pamiętam powinno być do 170 V rzeczywiście mierzone, ajak jest za ciemno to inne rzeczy trzeba sprawdzić np szkła obiektywu. Oczywiście jak przedmówcy ja tez uważam ze po I primo to wentylator i filtr na nim.
  • #6 2490490
    Tankman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witaj.
    A czy szanowny kolega sprawdzał czujnik temperatury? Ta "gąbeczka" z drucikami przy teflonie. Co do braku czerni, proponuję zacząć od wymiany drutów elektrod. To podstawa w analogowych Canonach. A jak to nie pomoże to wywalić toner z wywoływaczki, umyć wałek magnetyczny acetonem i zasypać ORYGINALNYM tonerem. Kwestia ile kopii ma zrobiony bęben i jaki to bębęn? Oryginał czy zastępczy? No i pożądnie skalibrować bęben pokrętłem pod klapką przy utrwalaniu. Kod C0.
  • #7 2494590
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Fakt - czujniki w utrwalaniu można wyczyścić, ale gdyby termistor był uszkodzony to by wyskoczył bład E 000 itd. Mówimy o lampie skanera a nie o grzałce w utrwalaniu. Zakładamy, że maszyna była konserwowana i strojona.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej kopiarki Canon NP 6216 (wspomniany także model 6212) poruszono problem przegrzewania lampy ekspozycyjnej oraz słabej jakości czarnych kopii graficznych. Przyczyną przegrzewania jest najczęściej niewłaściwe chłodzenie lampy halogenowej, co może wynikać z uszkodzonego lub zatkanego wentylatora bądź przewodu wentylacyjnego. Zaleca się sprawdzenie działania wentylatora oraz czystości filtrów. Napięcie zasilające lampę nie powinno przekraczać około 170 V, gdyż wyższe wartości powodują silniejsze nagrzewanie. W kwestii słabej czerni na grafikach, problem wynika z technologii analogowej stosowanej w tych modelach Canon, gdzie stosowane są wywoływaczki jednoskładnikowe zamiast developerowych. Poprawę jakości można uzyskać przez mycie wałka magnetycznego acetonem, wymianę drutów elektrod, użycie oryginalnego tonera oraz kalibrację bębna (kod C0). Czujnik temperatury lampy (termistor) zwykle sygnalizuje błąd w przypadku uszkodzenia, więc jeśli brak jest błędów, można założyć jego poprawne działanie. Konserwacja i strojenie maszyny są kluczowe dla prawidłowej pracy lampy i jakości kopii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA