logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wypadł pin ( obłamał sie ) z płyty głównej co zrobić ?

Emil-Pelzak 03 Kwi 2006 21:24 1958 7
REKLAMA
  • #1 2490069
    Emil-Pelzak
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam mam problem z płytą główną mojego komputera wypadł mi 1 pin od stacij dyskietek na płycie głównej i czy da rade go jakoś wlutowac ale niewiem czy się wyłamał i czy tylko wypadł boje ise tego plastiku ściągnąć i niewiem co mam robic bo stacja mi potrzebna czytac czyta ale wgrac nie wgram i czasem podczas czytanie pisze że brak dyskietki w stacji ( stacje pomieniałem wszystkie tak samo ) Prosze o pomoc i z góry dzięki !! Pozdrawiam !
    TJT
  • REKLAMA
  • #2 2490114
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    spokojnie możez ten plastik ściągnąć. Pin przelutuj. Pamiętaj że gdy będziesz wyciągał ten złamany to musisz go dobrze rozgrzać żeby nie wyciągnąc przypadkiem metalizacji z płyty. musisz mieć dobrą lutownice. Pozrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2490478
    Emil-Pelzak
    Poziom 17  
    Mi powiedziano tez że ta płyta główna albo wszystki sa 5 warstwowe i że to może być lipa żenic sie nie zrobi bo luty pod pozostałymi warstwami się zgrzeją i potopią i zwarcie będzie czy jakoś tak i będzie trzeb kupić nowa płyta główna to ECS K7S5A ver. 3,1 Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2490847
    arnie
    Poziom 17  
    :>:> hmmm.... dziwnie ci powiedzieli....
    Powiem że osobiście lutowałem nie jedną nie dwie lecz kilkanaście płyt i zawsze rezultat był pomyślny. Nie wiem kto ci takich rzeczy naopowiadał.
    Ostatnio przelutowałem złacze AGP na jednej płycie i DIMM na drugiej. Obydwie firmy ECS. Śmigają jak nowe.
    Pozdrawiam.
    PS. No chyba że bedziesz lutował lutownicą 100W... to może, a nawet i napewno coś upalisz.:)
  • #5 2490853
    Emil-Pelzak
    Poziom 17  
    ok zobaczymy co z tego wyjdzie jak narazie pomogłeś:):):)
  • REKLAMA
  • #6 2490868
    arnie
    Poziom 17  
    No spoko.... tylko pamiętaj.... delikatnie... bo to delikatny sprzęt i łatwo można coś złamać albo przypadkiem odlutować jak ci gorąca lutownica przejedzie po rezystorze SMD :)
  • #7 2491311
    wojtirz
    Poziom 11  
    pin nie jest znowu taki wazny mozna go zastapic obojetnie czym byle by nie zrobic zwarcia z czyms albo wlasnie zalutowac do kupy.
  • #8 2491638
    Emil-Pelzak
    Poziom 17  
    Sprawdziłem u kolegi jak u niego jest i u niego brakuje tez tego 1 pina więc to nie pin z tego co widze spprawdziłem u 2 kolegi to samo !
    Brakuje trzeciego pina na dole

. . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . .

wygląda to podobnie u kumpli czyta normalnie umnie nie !

kurde nie patrzcie na te kropki bo sie połończyły poprostu w tej dolniej części brakuje trzeciego pinu od lewej(czerwona kropka)
    Poprawiłem (TJT)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wypadnięcia lub złamania jednego pinu od złącza stacji dyskietek na płycie głównej. Użytkownik zastanawia się, czy pin można przelutować oraz obawia się uszkodzenia plastiku i metalizacji płyty podczas naprawy. W odpowiedziach zaleca się ostrożne zdjęcie plastiku i precyzyjne przelutowanie pinu, zwracając uwagę na odpowiednią temperaturę lutownicy, aby nie uszkodzić metalizacji ani innych elementów SMD. Pojawiły się obawy dotyczące wielowarstwowej konstrukcji płyty głównej, która mogłaby utrudnić lutowanie i spowodować zwarcia, jednak doświadczenia innych użytkowników wskazują na skuteczność takiej naprawy przy odpowiedniej technice. Dodatkowo zauważono, że brak jednego pinu w tym miejscu może być normalny, gdyż u innych płyt głównych tego samego typu również brakowało tego pinu, a stacja dyskietek działała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA