logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pogięte piny w sockecie płyty głównej - czy warto uruchamiać i ryzyko zwarcia

1a1l1a1n1 30 Gru 2022 17:10 678 6
REKLAMA
  • #1 20359743
    1a1l1a1n1
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam, wygrzebałem jakąś płytę główną i chciałbym zbudować komputer. Niestety zauważyłem, że niektóre piny są pogięte, a dwóch brakuje. Nie chcę oddawać jej do serwisu. Po prostu jak odpali to ok, a jak nie to trudno. Chciałbym się tylko dowiedzieć, czy warto to uruchamiać i czy nic się nie stanie typu zwarcie. Załączam zdjęcie. Pogięte piny w sockecie płyty głównej - czy warto uruchamiać i ryzyko zwarcia
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20359753
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Zawsze dodatkowo poza płytą możesz kupić drugi procesor - bo pewnie to co tu włożysz może nie przetrwać.
    Płyta warta pewnie ze 100-150zł, jak nie potrafisz tego naprawić - a nie jest łatwo - to gra nie warta przysłowiowej świeczki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20359934
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Oooo, nikt Ci tego nie zagwarantuję, a po podłączeniu tak jak pisałem może się okazać że będzie Ci potrzebny drugi procesor i inna płyta dla
    1a1l1a1n1 napisał:
    jakąś płytę główną i chciałbym zbudować komputer.

bo ten co masz może nie przetrwać.
  • REKLAMA
  • #6 20362269
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    1a1l1a1n1 napisał:
    Chodzi mi tylko

A koledze chodzi o to, że możesz usmażyć procesor który tam włożysz.
    Teraz masz uszkodzoną płytę i sprawny procesor, istnieje prawdopodobieństwo, że po próbie uruchomienia będziesz miał uszkodzoną płytę i uszkodzony procesor.
  • #7 20362353
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Sprawdzasz w dokumentacji, jaką funkcję mają brakujące piny. Jak masa, czy zasilanie - procesor pewnie będzie działał (aczkolwiek bez gwarancji na poprawne działanie). Jak są tam jakieś sygnały - to raczej działać nie będzie.
    (Były już na E. podobne tematy...)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł płytę główną z pogiętymi pinami i brakiem dwóch pinów, zastanawiając się, czy warto ją uruchamiać oraz jakie mogą być konsekwencje, w tym ryzyko zwarcia. Odpowiedzi sugerują, że uruchomienie płyty może prowadzić do uszkodzenia zarówno płyty, jak i procesora. Zaleca się sprawdzenie dokumentacji płyty, aby zrozumieć funkcje brakujących pinów, co może pomóc w ocenie ryzyka. W przypadku, gdy brakujące piny dotyczą masy lub zasilania, procesor może działać, ale bez gwarancji. Użytkownicy ostrzegają przed możliwością uszkodzenia komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA