logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić ułamany pin DMA w dysku twardym? Koszty i możliwości naprawy

adammus 10 Lip 2007 14:07 8044 18
REKLAMA
  • #1 4068136
    adammus
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Prosze o pomoc.
    W dysku twardym ułamał mi się jeden bolec tam gdzie podłącza się pasek DMA.
    Tak więc dysk przestał być widoczny w systemie.

Jak to naprawić, jaki może być koszt naprawy ?
  • REKLAMA
  • #2 4068172
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Przelutować złącze, poszukaj takiego dysku z uszkodzoną elektroniką i przelutuj, chyba, że trafi się z sprawną elektroniką to podstawisz całą elektronikę. Czasami dorabiałem pojedyncze piny, ale to zależy jaki jest układ pinów.
  • #3 4068291
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Lutować całe złącze? Ja bym wylutował tylko ten połamany pin, wyjął go, podgrzewając (jeżeli jest wtopiony), z plastiku złącza i wstawił "nowy". Można go pozyskać ze starego dysku (najgorsze rozwiązanie) lub wylutować zwykły zworkowy konektor ze starej płyty głownej (lub innego sprzętu), ukształtować pin, wlutować, zalać klejem od strony elektroniki miejsce przechodzenia pinu przez plastik, aby pin się nie cofał przy wkładaniu taśmy. Przed wlutowaniem pinu trzeba oczywiście sprawdzić jego średnicę. Zmiana elektroniki w tym przypadku to wychodzenie z armatą na wróbla.
  • #4 4209939
    damszn
    Poziom 2  
    Witam

Chciałem naprawić dysk kuzynowi, niechcący złamał pin od dysku, teraz twardziel wcale nie chodzi. Poszukałem w necie że mogę go zlutować, niestety nie mogę nawet odkręcić elektroniki! Sam nie wiem jakiego mam użyć klucza żeby odkręcić, tam jest gwiazdka (albo się mówi tocjent) ale jest za mała. Mam T10 i jest za duży. Próbowałem też normalnym śrubokrętem i też nie mogę, jakoś mocno jest przykręcone. Dysk nie jest duży Segate 15GB ale służył do przenoszenia danych. Proszę o pomoc!!!
  • #5 4209953
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Prawdopodobnie musisz sie zaopatrzyc we wkretaki typu "torx".
  • #6 4211936
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A jaki to dysk dokladnie i ktory to pin sie ułamał.
    Możesz przedstawić nam dokładne zdjęcie ?

Jeśli to samsung to nie trzeba odkrecac elektroniki żeby wymienić pin.
  • REKLAMA
  • #7 4221760
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Też miałem problem z ułamanym pinem od dysku - Barracudy.

Wziąłem lutownicę, nadtopiłem plastik okalający piny i po prostu przylutowałem. Było z tym dużo zabawy ze względu na małą ilość miejsca ale udało się. Trochę ucierpiał co prawda wgląd zewnętrzny wtyczki ale co tam - ważne, że działa! Dysk jest teraz podpięty na stałe do kieszonki i hula.

Jeśli masz lutownicę do lutowania precyzyjnego i czujesz się na siłach, to spróbuj.
  • #8 4226306
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    damszn napisał:
    Witam

Chciałem naprawić dysk kuzynowi, niechcący złamał pin od dysku, teraz twardziel wcale nie chodzi. Poszukałem w necie że mogę go zlutować, niestety nie mogę nawet odkręcić elektroniki! Sam nie wiem jakiego mam użyć klucza żeby odkręcić, tam jest gwiazdka (albo się mówi tocjent) ale jest za mała. Mam T10 i jest za duży. Próbowałem też normalnym śrubokrętem i też nie mogę, jakoś mocno jest przykręcone. Dysk nie jest duży Segate 15GB ale służył do przenoszenia danych. Proszę o pomoc!!!

Pinu nie lutuj bo to sie zwykle zle konczy gdy amator sie za to zabiera. Jest mozliwosc alternatywna. Po drugiej stronie gniazdka IDE jest 39 metalowych drucikow to plyty z elektronika. Zrob mostek z dolutowanego drucika wpiety przed gniazdkiem ide do tasmy IDE. Musisz znalezc dokladnie ten sam pin jakims miernikiem. Tasme obskrob z pancerza w odpowiednim miejscu. Obejscie musi miec taka sama dlugosc jak ubity oryginalny tor sygnalu. Wiem ze to mega amatorka ale ja juz 2 dyski tak "naprawilem".
  • #9 4226438
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    damszn napisał:
    Dysk nie jest duży Segate 15GB

Stingerek napisał:
    A jaki to dysk dokladnie i ktory to pin sie ułamał.
    Możesz przedstawić nam dokładne zdjęcie ?
    Jeśli to samsung to nie trzeba odkrecac elektroniki żeby wymienić pin.

:?:
    A jaką to stwarza różnice który pin się ułamał ? skoro dysk nie działa bez niego ?
    A w jakim to dokładnie samsungu ?
    Kolego damszn, wymiana złącza tzn sygnałowego, wybór pracy dysku + molex to jakieś 20 minut dla wprawionego lutowniczego, nie polecam żadnych metod pośrednich typu klejenie topienie plastiku itp na allegro uszkodzoną elektronikę kupisz za parę złotych. Wymiany takie wykonuję nacodzień, także nic strasznego i koszta minimalne. Każdy elektronik Ci to zrobi.
    Pozdrawiam
    artur
  • #10 4226726
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6509
    Bez hot air to trochę masakryczna robota, ale jak ktoś się uprze to da radę... czas 20min jest realny ale raz robiłem pożyczonym hot air'em to nawet 5 minut nie zajęło ;)
  • #11 4226775
    tzok
    Wymiana pojedynczego pinu w dysku to nie taka prosta sprawa, pół biedy jeśli to "dolny" (z poziomu płytki) pin, bo z górnym to nie da rady... owszem można go wymienić ale i tak trzeba wylutować całe złącze.
  • REKLAMA
  • #12 4226880
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Temat jest stary, to po pierwsze ;)
    Po drugie, zależy wszystko od sposobu montażu złącza. Ty mówisz o takim (praktycznie niemożliwe bez wylutu):

Ale mogą być też takie złącza, gdzie wylutowanie jednego pinu jest łatwiejsze:

A tutaj połowa pinów na górze, a druga połowa na dole:

Zatem jak widać z tych zdjęć, nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania ;)
    Pozdrawiam.
  • #13 4226901
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Cytat:

podłącza się pasek DMA.

Co to jest pasek DMA ?
  • #14 4226902
    ginio77
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    spoko nie raz lutowałem złamane piny dość często to się zdarza nie doświadczonym ludziom spoko zgadzam się z kolegą że najprostszym rozwiązaniem będzie przelutowanie pinu z innego dysku IDE
    da się nie taki diabeł straszny jak go malują choć to ważny pin skoro nie widzi dysku przecież nie wszystkie są wykorzystywane tak naprawde
  • #15 4227076
    WildHunter
    Poziom 17  
    artur00 napisał:
    na allegro uszkodzoną elektronikę kupisz za parę złotych. Wymiany takie wykonuję nacodzień, także nic strasznego i koszta minimalne. Każdy elektronik Ci to zrobi.

Czasami po takim zabiegu nie wstaje. A moja metoda jest najmniej inwazyjna.
  • #16 4227669
    tzok
    msthhk napisał:
    Ale mogą być też takie złącza, gdzie wylutowanie jednego pinu jest łatwiejsze:
    Te z poziomu PCB da radę ale te powyginane - nie, nie da się ich odgiąć bo pękają, lutować pękniętego nie ma sensu, bo po 2-3 podpięciach taśmy znów pęknie, a nowego, bez odginanie nie da rady włożyć, bo przeszkadza PCB.
  • #17 4229976
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Robiłem kilka razy i takie i te powyginane nie było większego problemu.
    Zresztą jak się ktoś obawia można zdemontować całe złącze i uzupełnić i dopiero ponownie wlutować złącze. Lecz tak się opłaca gdy jest potrzeba wymiany kilku sztuk, a nie jednego...
  • REKLAMA
  • #18 4235434
    marco2000v
    Poziom 11  
    Witam

Mam taki sam problem z dyskiem seagate 20gb ułamał sie 10 pin z górnego rzędu.

Znalazłem na allegro dwa takie same dyski czy wymiana elektroniki coś pomoże?

link 1- http://allegro.pl/item230064515_seagate_20_gb_st320413a_stan_bardzo_dobry_.html
    link 2- http://allegro.pl/item229742941_seagate_u_series_5_20gb_elektronika_100_sprawna.html

jedyna różnica jaka jest miedzy moim dyskiem a tymi z allegro to firmware:
    mój to 3.54
    a te z allegro to 3.39

pozdrawiam

marco2000v

P.S. mam pytanie czy znajdzie sie czlowiek z wroclawia co by byl chetny naprawy tego pinu ?
  • #19 4235451
    tzok
    Nie opłaca się i nie pomoże - firmware musi się zgadzać... taniej wyjdzie wymienić sam pin lub całe złącze.

Podsumowanie tematu

✨ Ułamanie pinu w złączu IDE (pasek DMA) dysku twardego powoduje, że dysk przestaje być wykrywany przez system. Naprawa polega głównie na precyzyjnym przelutowaniu uszkodzonego pinu lub całego złącza. Można pozyskać nowy pin z innego dysku lub złącza, a następnie wlutować go na miejsce uszkodzonego, zabezpieczając klejem miejsce przejścia pinu przez plastik, aby zapobiec jego cofnięciu się. Wymiana całej elektroniki dysku jest możliwa, ale wymaga zgodności firmware i modelu, co często jest nieopłacalne. Do demontażu elektroniki potrzebne są odpowiednie śrubokręty typu torx. Metody alternatywne, takie jak wykonanie mostka drucianego na płytce, są mniej zalecane i bardziej amatorskie. Czas naprawy dla doświadczonego elektronika to około 20 minut, a użycie hot air może skrócić ten czas do kilku minut. Wymiana pojedynczego pinu jest trudniejsza, gdy pin jest z górnej strony płytki, często wymaga wylutowania całego złącza. Koszty naprawy są niskie, zwłaszcza jeśli dysponuje się lutownicą precyzyjną i odpowiednimi narzędziami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA