logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6010 padla komunikacja z kompem moze COM.Dla fachowcow.

no__name 04 Kwi 2006 21:03 2502 9
REKLAMA
  • #1 2493345
    no__name
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam tak jak w temacie ale podam szczegoly mam tego filipka od kilku dni ludzie od lakiego pomogli go rozjasnic :) i wczoraj znalazlem o nowej wloskiej promocji trza bylo zmienic config w adresie 10000-11FFF wykasowalem sector i wgralem i ok.Potem gosc ktory mnie przez GG prowadzil kazal mi wykasowac sector 15FFF i tak zrobilem,napisal ze sie pomylil a ja juz wykasowalem i cos mi wpadlo do glowy zeby wylaczyc flashera bez zapisu tego sectora.Odziwo tunek odpalil wszystko lecialo ale liste musialem uaktualnic, wlaczam edita a tu nie widzi tunka,flasher tez kabel dobry com w kompie rowniez.Moje pytanie czy soft mogl uwalic komunikacje z kompem?Zdjalem z nieba oryginalny soft C+ myslalem ze pomoze ale nic dalej brak komunikacji.Co wy na to?
  • REKLAMA
  • #3 2494104
    lopko
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wyłącz tuner na około 10 minut. Potem ponownie podłącz. Sprawdź na innym urzadzeniu (na tym samam kablu) czy działa port w kompie. Jeśli działa to próbuj ponownie.
  • REKLAMA
  • #4 2496990
    tomid
    Poziom 12  
    Mam ten tuner i i uważam że ktoś spowodował uwalenie softu uruchamiającego tuner. Jeśli udało Ci się ściągnąć z nieba soft 5.02 to teraz powinienes wgrać mini emu uruchamiające listę kanałów i spróbój tak::
    - poszukaj na www.upload.dvhk.pl program DSX Edit
    - włacz DSX Edit, wciśnij opcję połącz i dopiero włącz tuner do sieci. Musi polecieć pasek postępu i wgrać się loader,
    - w menu wciśnij opcję "otwórz" i wgraj aktualną listę kanałów dla tego tunera (najlepiej z forum.dvhk.pl),
    - po ukazaniu się listy, z menu DSX Edita wybierz opcję "odczytaj/zapisz eeprom" i ponownie wybierz tą samą listę kanałów i czekaj aż się wgra.
    Musi zadziałać

W razie wątpliwośći kontakt na GG 6850271
  • #5 2497234
    no__name
    Poziom 15  
    Witam dzieki za zainteresowanie i pokolei.Loader wedlug krasnali jest w kosci jednorazowego programowania tak mi sie dzis przypomnialo wiec sost raczej odpada i chyba to beda maxy lub cos obok.Co do drugiego postu to dsx edit laczy sie rowniez przez rs i loadera a jak opisalem wyzej nie dziala zadna komunikacja po rsie przestawialem w edit na serwis menu i tez nic nie dalo.Kabel sprawny na 100% com w komputerze rowniez.
  • REKLAMA
  • #6 2499028
    mariusz_misiek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Prawdopodobnie padł max232 ale radzę najpierw wymienić tego bliżej portu. W trzech ostatnich moich przypadkach wystarczyło wymienić tylko jeden.

Powodzenia
  • #7 2499947
    coolfoot
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam
    Spróbuj w DSXEdit lub DSXFlasher zmniejszyć prędkość połączenia ze 115kb/s na 38,8kb/s(jeśli dobrze pamiętam) albo jeszcze niżej.
    W 6010 rzadko padały MAX232, prędzej w 3010.
    Pozdrawiam
  • #8 2501189
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie ma zasady w jakich tunerach czesciej padaja maxy czy 3010 albo 6010 w 90% to jest wina uzytkownika podlacza kabel na wlaczonym kompie i tuneze w ten sopsob jest wieksze prawdopodobienstwo uszkodzenia portu wytwarza sie prad elektrostatyczny ktury pali maxa 232 a do poprawnego dzialania portu wystarczy wumienic tylko jednego maxa tak jak opisal kolega @mariusz_misiek
    Pozdrawia
  • REKLAMA
  • #9 2501473
    tomid
    Poziom 12  
    Spróbój po kolei:

- odpal DSX Flash v.0.6, w dolnej części lewej tablicy ustaw na DSX 6010,
    -wciśnij przycisk z napisem "połącz" (tuner nie może do tej chwili być podłączony do prądu, a jedynie z komputerem kablem przez port RS 232)
    -dopiero po wykonaniu powyższych czynnośći - włącz tuner do prądu i powinien w dolnej część tabeli pokazać się pasek postępu,
    -jeśli ruszy pasek postępu i pokaże się komunikat o marce procesora - znaczy to że port RS 232 jest sprawny!!
    Jeśli nie pokaże się powyższy - to port jest uwalony!
  • #10 2506383
    no__name
    Poziom 15  
    Sorki ale jesli nie czytasz np tomid moich postow wyzej to nie pisz mi bzdur jak odpalic flashowanie w 6010 pisze w pierwszym poscie ze flashuje kasuje sectory itd czy to tylko nabijanie postow???Sprawdze maxa po niedzieli a poza tym coma w kompie chyba uwalilem bo nie dziala mi z ferkiem :((.

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Ma ktos moze schemat usb-rs232 bo mam tylko 1 com w kompie i uwalil sie :((

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komunikacją tunera DSX 6010 z komputerem po modyfikacji oprogramowania i kasowaniu sektorów pamięci flash, co mogło spowodować uszkodzenie softu lub sprzętu. W dyskusji wskazano, że przyczyną braku komunikacji może być uszkodzony układ MAX232, szczególnie jeśli kabel RS232 był odłączany przy włączonym tunerze i zasilaniu, co może powodować przepięcia elektrostatyczne. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana układu MAX232, zwłaszcza ten bliżej portu RS232. Podkreślono, że loader jest w kości jednorazowego programowania, więc jego uszkodzenie jest mało prawdopodobne. Proponowano użycie oprogramowania DSX Edit lub DSX Flasher do próby ponownego wgrania listy kanałów i eepromu, zmieniając prędkość transmisji na niższą (np. 38,8 kb/s). Wskazano także procedurę podłączania tunera do komputera i zasilania, aby umożliwić poprawną komunikację i wgranie loadera. Użytkownik zgłasza również możliwe uszkodzenie portu COM w komputerze i prosi o schemat konwertera USB-RS232 jako alternatywę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA