logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz samochodowy do subwoofera w domu - czy warto?

Pogromca 04 Kwi 2006 22:55 1459 8
REKLAMA
  • #1 2493863
    Pogromca
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam mam problem mianowicie chce zakupic wzmacniacz samochodowy tani podlacze go w domu pod zasilacz komputerowy potrzebuje wzmacniacz z filtrem do suba a samochodowy jest w miare tani i wszystko ma ju w sobie :)
    wienc podaje linka :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=94953431
    Czy oplaca się go kupic chce wykorzystac wzmak do suba bez soprana itp Prosze o szybkie informacje lub propozycje innego wzmacniacza który ma większom moc za małe pieniąszki :)
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

TJT
    Załączniki:
    • Wzmacniacz samochodowy do subwoofera w domu - czy warto? 238_1[1].jpg (70.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2497124
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Wzmacniacz samochodowy nie nadaje się do domu pod różnymi względami. Między innymi bardzo ciężko zdobyc odpowiednie zasilanie do takiego.
  • #4 2501320
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    ALTON napisał:
    Wzmacniacz samochodowy nie nadaje się do domu pod różnymi względami. Między innymi bardzo ciężko zdobyc odpowiednie zasilanie do takiego.

Przecięż autor wspomniał, że podepnie go pod zasilacz komputerowy.
    Pozatym nie widzę żadnych problemów bo trafa do halogenów ogólnie dostępne w sklepach elektrycznych są bardzo tanie w porównaniu do transformatorów o innych napęciach. Więc zdanie że ciężko zdobyć do nich odpowiednie zasilanie jest bezsensowne, o wiele trudniej jesr zdobyć zasilacz do np. TDA7294!
  • REKLAMA
  • #5 2502894
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    to juz prosciej kupic sobie akumulator albo odrazu prostownik na 12V 10A i mysle ze spokojnie powinien starczyc. a co do voice krafta, podobno te wzmacniacze maja uklad w srodku ledwo 70W przy 4ohmach, stad pisze na nim 2x200W czyli 2x100W RMS ale przy 2ch omach. a pozatym niewiadomo czy mają przetwornice, bo jesli nie to nie licz na wiecej niz 2x50W
  • REKLAMA
  • #6 2502972
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Układy elektroniczne - pomysły i problemy
  • #7 2502976
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    poeta5 masz mnie za idiotę ?
    Zasilacz komputerowy nie poradzi sobie z takimi obciążeniami.
  • #8 2523776
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    ALTON napisał:
    poeta5 masz mnie za idiotę ?
    Zasilacz komputerowy nie poradzi sobie z takimi obciążeniami.

Moja odpowiedż: MAM
    Przecież wszyscy wiemy(co mądżejsi oczywiście), że ten wzmacniacz nie ma więcej jak 20W na kanał więc jest oczywiste że nawet 200W zasilacz komputerowy sobie z tym poradzi!!!!!!!
    Wymieniałem w takim wzmacniaczu końcówkę kiedyś była to TA8210AH, czyli 2*20 w mostku oczywiście!
  • #9 2768743
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Voive Kraft to takie małe g***o!!!!:cry::cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności użycia taniego wzmacniacza samochodowego Voice Kraft do zasilania subwoofera w warunkach domowych, podłączonego do zasilacza komputerowego. Uczestnicy wskazują, że wzmacniacze samochodowe mają ograniczenia, zwłaszcza w kwestii zasilania i mocy wyjściowej. Voice Kraft jest krytykowany za niską jakość i zawyżone parametry mocy (rzeczywista moc około 20-70W na kanał, a nie deklarowane 2x200W). Problemy z zasilaniem wynikają z dużych wymagań prądowych, które zasilacz komputerowy może nie spełnić, choć niektórzy twierdzą, że przy niskiej mocy subwoofera może to być wystarczające. Alternatywnie proponowane są transformatory do halogenów lub prostowniki 12V 10A jako źródła zasilania. Wzmacniacze oparte na układzie TA8210AH (około 2x20W) są wymieniane jako przykład prostych konstrukcji samochodowych. Ogólnie zaleca się unikanie tanich wzmacniaczy Voice Kraft i rozważenie droższych, lepszych modeli dedykowanych do subwooferów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA