logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani wzmacniacz samochodowy do domu. Czy warto kupić?

Empirq 26 Kwi 2006 17:44 2355 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2567362
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    nieznam sie na wzmacniaczach samochodowych ... ale on napewno niema 400 watt RMS za takie pieniądze ( jeśli ma to przepraszam ) ale to mnie śmieszy bo po co ludzie składają TDa7294 zeby mieć niecałe 70 watt RMS za większe pieniądze to na moje oko ma ze 2* 50 watt , pozatym jeśli chcesz słyszeć ze coś gra to bierz , duzo zależy od przetworników (głośników) ps. 400 watt RMS w samochodzie to masohizm ... chcesz mieć aparaty słuchowe ?
  • REKLAMA
  • #4 2567504
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    niewiem sądze że za takie pieniądze to te 50 watt do samochodu napędzi Ci dobre tylnie głośniki ... pozatym jeżeli to naprawde to jest na mosfetach to powinno jakotako zagrac... nieznam sie zbytnio na carraudio , możesz gdzieś się przejść i posłuchać takiego "odpowiednika" tego wzmacniacza w jakimś sklepie np.
  • #5 2567939
    Thor1987
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    szczerze to ma max 50 W ale ja nie polecam tego do domu bo to bedzie kijowo grac na kolumnach wiem bo sam kiedys cos takigo mialem ...... za 60 zl mozesz sobie zrobic cos innego..........dodasz wiecej kasy i masz juz super koncowke mocy :D:D

Dodano po 2 [minuty]:

a jak chcesz cos kupic do domu jak juz z wzmakow od samochodow to nie za 59 zl tylko za 500 to bedzie jakos gralo lepiej ale nie za 59 zl ........ ale tez moge sie mylic .............jak tak to przepraszam ....... ale takie moje zdanie
  • REKLAMA
  • #6 2568062
    Empirq
    Poziom 11  
    A co byś polecał zrobić? Do końcówki chyba trzeba jeszcze jakiś zasilacz i ew. przedwzmacniacz.
  • #7 2568077
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    W żadnym wypadku tego nie kupuj ani temu podobnych , wyrzucisz pieniądze w błoto , nie ma nawet 50W , jest zbudowany prawdopodobnie na scalonych wzmacniaczach , moc jego max 20W/kanał przy dobrym wietrze , do domu nie kupuj wzmacniacza samochodowego , lepiej dozbieraj trochę kasy bo za 60zł nic dobrego nie kupisz.
    Pozdrawiam
  • #8 2568084
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Thor napisał "a jak chcesz cos kupic do domu jak juz z wzmakow od samochodow to nie za 59 zl tylko za 500 to bedzie jakos gralo lepiej ale nie za 59 zl ........ ale tez moge sie mylic .............jak tak to przepraszam ....... ale takie moje zdanie " nie.... za 500 zł można kupić już porządny wzmacniacz stereo domowy a nie samochodowy badziew (ja za 350 trafiłem na wolumenie Technics SU-V570 klasa AA , a jeżeli ktoś sie troche zna to za takie pieniądze można złożyć bardzo porządny wzmacniacz , Przepraszam ale niedoczytałem i teraz wyczytałem że to ma być do domu , ehh Nieradze , niewarto :/ lepiej uzbierać pieniądze i kupić coś naprawde sensownego lub jeśli umiesz posługiwac się lutownica i podstawy podstaw sie zna to bez problemu złożysz wzmacniacz lepszy o wiele parametrami niż ten samochodowy np. http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al29z&sid=121b0cc1 LM3886 bardzo dobry scalak lepszy od Tda7294 , (to jest jeden kanał więc x 2 ) tylko dochodzi jeszcze zasilacz i przedswzmacniacz koszt ok . 150 zł razem w 250 sie zmiescisz albo kupic cos gotowego :)
  • #10 2568114
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    jeżeli bawić sie w kostki TDa jest dobry do subbwoofera , LM 3886 o wiele lepiej nadaje sie do kolumn , Wysokie i średnie miód ... polecam Ci LM , jest gdzieś w necie wzmacniacz Jeff Rowland za 35 k Pln na tych kostkach , albo to NA tda jak chcesz http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al38z&sid=121b0cc1 juz masz stereo na jednej płytce i zasilacz , tylko trafo i przedwzm. pozatym kostki TDa i LM maja taką samą moc TDa ma 70 watt lm 68 wiec jeden pic :) LM - tranzystory bipolarne tda - końce na tranzystorach MOSFet oba mają zabezpieczenia są to podobne kostki tyle ze LM bardziej sie chwali dla Kolumn
  • REKLAMA
  • #11 2568654
    Thor1987
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tez polecam Lm jest super ale wiesz ze taki wzmaka na lm i na super czesciach wyjdzie ciebie z 300 zl same czesci i zasilanie ........ na LM3886TF jes super

Dodano po 2 [minuty]:

ale ja i tak sadze ze te 56 W wystarczy tobie a nie 400W i tak tego nie wykorzystasz chyba ze do dicoteki ;p;p;p

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu taniego wzmacniacza samochodowego do użytku domowego, na przykład modelu Voice Kraft 2 kanały 400W MOSFET. Uczestnicy podkreślają, że deklarowana moc 400W RMS jest nierealistyczna, a rzeczywista moc wynosi około 50W RMS lub mniej, często nawet około 20W na kanał. Wzmacniacze samochodowe w niskiej cenie są zazwyczaj oparte na scalonych układach, które nie zapewnią dobrej jakości dźwięku na kolumnach domowych. Zaleca się unikanie takich tanich modeli do domu i raczej dozbieranie większej kwoty na porządny wzmacniacz stereo. Alternatywnie można złożyć własny wzmacniacz na scalakach LM3886 lub TDA7294, które oferują lepsze parametry i jakość dźwięku. Wzmacniacze na LM3886 są szczególnie polecane do kolumn, zapewniając czyste wysokie i średnie tony, natomiast TDA7294 nadaje się dobrze do subwoofera. Do końcówek mocy konieczne jest także odpowiednie zasilanie i ewentualny przedwzmacniacz. Warto rozważyć zakup używanego wzmacniacza domowego, np. Technics SU-V570, zamiast taniego wzmacniacza samochodowego do domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA