logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup laptopa z Niemiec - klawiatura i zasilanie z USA

Yell 05 Kwi 2006 09:18 3067 9
REKLAMA
  • #1 2494595
    Yell
    Poziom 10  
    Witam!

Mam szanse kupić laptopa z Niemiec. Jadę tam po prostu... :) Problem tylko w tym, że nie wiem jak to będzie z układem klawiatury. Podobno są jakieś problemy z niemieckimi klawiaturami. Ma ktoś więcej informacji na ten temat.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie laptopów z USA. Jest jakiś problem jeśli chodzi o podłączenie ich do naszej sieci elektrycznej? Można kupić jakąś przejściówkę czy będzie trzeba grzebać w bebechach "potwora"?

Z góry dziękuje za odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2494945
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Problemów nie ma. W Windowsie instalujesz układ klawiatury: polska-programisty i kupujesz naklejki na przyciski, aby zamiast umlautów mieć znane Ci z rodzimych klawiatur znaczki. Wygląda to może ciut mniej estetycznie, ale rozwiązuje skutecznie problem klawiatury.

Co do laptopów z USA to nie jest problem przejściówek, tylko zasilaczy. Ale na 100% możesz w Polsce kupić odpowiedni zasilacz 220V (50-60Hz) na np 20V. Koszt to pewnie koło od 35 do 100zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2494963
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Cytat:
    Co do laptopów z USA to nie jest problem przejściówek, tylko zasilaczy. Ale na 100% możesz w Polsce kupić odpowiedni zasilacz 220V (50-60Hz) na np 20V. Koszt to pewnie koło od 35 do 100zł

Z większością tak:):) Lecz są równiez wersje laptopów np. Compaq z wbudowaną wewnętrzną przetwornicą. Ale tu też nie ma problemu są trafa 230/110V które montujemy w obudowie z gniazdkiem i robimy sobie w ten sposób przejściówkę:)
  • #4 2496023
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Nowe zasilacza sa przewaznie 100-240V, wiec dzialaja wszedzie.
  • REKLAMA
  • #5 2501859
    Yell
    Poziom 10  
    Witam!

A jak się sytucaja ma z kupnem systemu Windows XP np z Niemiec? Można go używać w polskim języku i nadal mieć "oryginalna"?
  • Pomocny post
    #6 2501862
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Jak zmienisz język bez instalacji innej wersji? Więc po wgraniu nowego musisz miec nowa licencje Dbają o to aby miec kase (nie ma mozliwosci wybrania języka przy instalacji)
  • REKLAMA
  • #7 2501933
    Yell
    Poziom 10  
    Wracając do klawiatury niemieckiej... Istnieje możliwośc aby w jakimś serwisie wymienili mi ją na taką, w której nie ma niemickich liter?

Zbych034 -> Faktycznie, nie przemyślałem tego. To by było zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe.
  • #8 2501947
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Laptopy z USA mają zasilacze 110-240V -sam mam takiego.Postawiłem polski system z kluczem który jest na spodzie laptopa ,zrobiłem bezproblemową aktywację systemu więc wszystko chyba jest o.k.
    Laptopy które sprzedawane są w USA pomimo tego że mają wgraną anfgielską wersję systemu nie są aktywowane.
  • #9 2511856
    Yell
    Poziom 10  
    A ile taki sprzęt może kosztować w Polsce?

HP Pavilion dv5059ea

Notebook / Prozessortyp: AMD Turion 64 / Taktfrequenz: 1800 MHz / RAM: 1024 MB / Festplattenspeicher: 100 GB / Display: 15,40 Zoll / Displaytyp: WXGA / Grafikchipsatz: ATI Radeon XPress M200 / Grafikspeicher: 128 MB Shared Memory / Optische Laufwerke: DVD-Brenner / Kommunikation: Modem, LAN 10/100, Wireless LAN / Gewicht: 2,98 kg

............................................................
    ASUS z9207vm

Pentium-M 735 1.70GHz • 1024MB • 100GB • DVD+/-RW DL • NVidia GeForce Go 7300 64MB max.256MB shared memory • USB 2.0/FireWire/Modem/Gb LAN/WLAN 802.11bg • 4in1 Card Reader (SD/MMC/MS/MS Pro) • 15.4" WXGA TFT (1280x800) • Windows XP Home • Li-Ionen-Akku • 2.85kg • 24 Monate Herstellergarantie

No i który z nich wydaje się wam lepszy?

Dodano po 51 [minuty]:

Szukam firmy, która sprowadziłaby dla mnie dwa laptopy z zagranicy.

Proszę o podanie stron, numerów, lub jakiegokolwiek kontaktu.

Dla lepszego kontaktu podaje e-mail: nouveau(_at_)o2.pl

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #10 2512049
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Yell napisał:
    Wracając do klawiatury niemieckiej... Istnieje możliwośc aby w jakimś serwisie wymienili mi ją na taką, w której nie ma niemickich liter?
    .

Oczywiście, że można klawiaturę wymienić na taką z "nornalnym" układem.
    Ale musisz się liczyć z kosztem od 50zł (za klawiaturkę okazyjnie kupioną na allegro pochodzącą z jakiegoś uszkodzonego notebooka) do 300zł (a może więcej, za nówkę z serwisu).

Podsumowanie tematu

✨ Kupując laptopa z Niemiec, problem z niemiecką klawiaturą można rozwiązać poprzez zmianę układu klawiatury w systemie Windows na polski-programisty oraz zastosowanie naklejek na klawisze, co eliminuje niemieckie znaki diakrytyczne. Alternatywnie możliwa jest wymiana klawiatury na model z polskim układem, jednak wiąże się to z kosztem od około 50 do 300 zł. W przypadku laptopów z USA, zasilacze często obsługują zakres napięć 100-240V, co umożliwia ich bezproblemowe użycie w Polsce bez konieczności ingerencji w sprzęt. W niektórych modelach, np. Compaq, stosowane są wewnętrzne przetwornice napięcia, a dla starszych zasilaczy można zastosować zewnętrzne transformatory 230/110V. System operacyjny Windows XP zakupiony w Niemczech nie pozwala na zmianę języka bez reinstalacji i nowej licencji. W dyskusji porównano także dwa modele laptopów: HP Pavilion dv5059ea z procesorem AMD Turion 64 i ASUS z9207vm z procesorem Pentium-M 735, omawiając ich specyfikacje techniczne i pytając o opinie na temat wyboru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA