logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptopy z USA na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?

kloncd 28 Sty 2008 15:29 9809 11
  • #1 4744916
    kloncd
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam do was pytanko. Chciałem zakupić laptopa albo nawet pare laptopów w USA i chciałem zapytać an co zwrucić szczególną uwage przy zakupie. Wiem ze wazne zeby byla klawiatura qwerty chciałem zapytac jak jest z zasilaniem (czy do kazdego mozna dokupic zasilke dzilajaca na 230v) czy jeszcze na cos zwrucic uwage (prosze o info). a moze ktos wie jak wyglada sprawa z podatkiem VAT u nas za to (bo jesli ktos mi kupi taki sprzed w usa zaplaci za nieg np 11%) i czy mozna jakos zakombinowac zeby nei placic w polsceporaz kolejny VATU bo cło wiem ze wynosi 0%
  • #2 4744934
    MicSas
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Często zdarza się tak, że wystarczy zmienić tylko wtyczkę (albo kupić odpowienią przejściówkę), gdzyż zasilacz obsługuje zarówno 220 jak i 110V. Tak jest w przypadku mojego Acera i wiem również, że w Dellach też tak było. Jak jest teraz nie wiem, ale myślę, że nic się nie zmieniło.
  • #3 4745003
    Tymon Bulkowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Należałoby też zwrócić uwagę na kartę wifi. W Polsce jest 13 kanałów i maksymalna moc to 100mW. Nie wiem jak sprawa wygląda z czestotliwościami. Następnie region w napędzie DVD, ale to można łatwo obejść. Nie wiem co z Bluetooth. No i wersja językowa systemu operacyjnego.
  • #4 4745129
    kloncd
    Poziom 11  
    najwiecej chcialbym sie dowiedziec co do zasilania zeby nie kupic sprzetu ktory bedzie malo uzyteczny ;) wiec musi byc zasilacz na 230V a czy ktos zna jakie firmy daja takie zasilacze ablo do kotrych mozna je bez probmlemu dokupic ?? odprocz wymienionych(bo koledzy kupili w USA Toshiby i HPki i uzywaja w polsce) bez problemu
  • #5 4745273
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Powiem inaczej - nie spotkałem zasilacza laptopowego dedykowanego tylko pod 110V...
    Jako, że układ polski programisty to w rzeczywistości en-us, więc klawiatura na pewno będzie dobra.
    System na pewno będzie w angielskiej wersji językowej... licencja OEM nie umożliwia zmiany wersji językowej więc albo pogodzić się z systemem en, albo kupić bez systemu a system w Polsce.
    WiFi - w USA popularny jest standard 802.11a, w Europie stosuje się go tylko do radiolinii, więc trzeba patrzyć czy karta obsługuje standardy b/g/n.

Na koniec napisz 100 razy na kartce "zwrócić".
  • #6 4745316
    jurek201
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    kupiłem z USA dwa laptopy IBM. Jeden z systemem drugi bez. Oba miały zasilacze dostosowane do 230V - wystarczyło tylko zmienić kabel. IBM pomyślał i kabel sieciowy jest do zasilacza wkładany na wtyczkę, taką samą jak w sprzęcie europejskim. (W Toshibach jest nietypowa wtyczka do zasilacza)
    W obu IBM-ach działa wszystko bez żadnego problemu - Wifi, Irda, Bluetooth.
  • #7 4745369
    kloncd
    Poziom 11  
    Zwrócić;) wiem wiem nie dbam o pisownie;):)

Chciałem zapytać jaki model tego IBM którego ściągałeś i czy wysyłałeś go pocztą lotniczą czy czymś innym. Kurde będzie ciężko sprawdzić to WIFI bo w opisach nie piszą jaki to standard ale poszperam;) czy jeszcze coś wam się nasuwa ??:)

PS Dziękuję za zwrócenie uwagi co do pisowni ;):P Będę starał się pisać ;) poprawniej;D

A i jak jest z gwarancją w tym IBMie dokupiłeś międzynarodową czy nie?? A może ktoś wie jakie firmy u nas honorują gwarancje międzynarodowe??
  • #8 4745531
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Co do gwarancji, to można wykupić jako opcję w LG, HP ma chyba w standardzie międzynarodową, ale musisz to sprawdzić.
  • #9 4745689
    kloncd
    Poziom 11  
    A teraz jeszcze jedno co waszym zdaniem będzie bardziej korzystne laptop z USA wysylka standardowa czy z UK (mam mozliwosc tanszego transportu TiRem) nie wiem jak sie kształtuja ceny w UK wiec moze wy wiecie (do cen USA nalezy doliczyc podatek 22% i ich podatek 11% bo ceny nie zawieraja najczesciej go) i transport jakies 60$
  • #10 4745709
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Oficjalnie to tego sprzętu nie sprowadzisz bo różnica w cenie wynika z tego że nie może być sprzedawany w UE, chyba że ktoś załatwi homologację i będzie miał na to certyfikat oraz musi być znaczek CE na widocznym miejscu nie przykrytym np. licencją WIN bo grożą wysokie kary. Różnica w cenie wynika z tego że kto dokładnie ten sam model sprowadził do UE zapłacił za to że ma znaczek CE i ma na to papiery. Teoretycznie możesz przywieść jedną sztukę z poza UE pod warunkiem że nie jest zapakowany w oryginalne opakowanie i musi sprawiać wrażenie że jest używany.
  • #11 4746106
    jurek201
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeden z laptopów (Z60M) był kupiony nowy na amerykańskim Ebayu, drugi używany (T30) też na Ebayu. Oba przyleciały - przez znajomych. W tym nowym była niby jakaś gwarancja ale kto by chciał wysyłać laptopa do USA. Po około 5 tygodniach padła w nim bateria. Chodził sobie na zasilaczu, aż zacząłem szukać na stronie IBM możliwości jej wymiany. Okazało się, że prowadzili akcję wymiany wadliwych baterii (do wymiany około 250 000 baterii). Trzeba było wpisać numer seryjny baterii i automatycznie była kwalifikowana, jako do wymiany lub nie. Okazało się, że ta akurat bateria podlega wymianie. I tu byłem w szoku! Wadliwą baterię na stronie IBM USA zgłosiłem w środę po południu a już w piątek rano do drzwi zadzwonił kurier z pięknie zapakowana nowa baterią - przyjechała z Niemiec. To chyba jest ze strony IBM bardzo poważne traktowanie użytkowników.
  • #12 4747293
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Czy wiesz że specjaliści którzy znalezli wadę tych baterii a IBM nie zareagował to groziło dużymi odszkodowaniami po sprawach sądowych które wnoszący pozew miał by wygrane. Wadliwa bateria może wybuchnąć, spowodować pożar np w samolocie przez co IBM stracił by na odszkodowaniach, swojej reputacji oraz został by odebrany mu certyfikat CE jeżeli na ten model z tym typem baterii ma i po takiej kalkulacji postąpił tak że to kolegę zdziwiło. Być może że to zdecydowało że IBM już na notebookach nie umieszcza swojego logo tylko producenta ich w Chinach f-my Lenovo.

Podsumowanie tematu

✨ Przy zakupie laptopów z USA należy zwrócić szczególną uwagę na kompatybilność zasilacza z napięciem 230V – większość zasilaczy obsługuje zakres 110-220V i wystarczy wymienić wtyczkę lub użyć przejściówki. Warto sprawdzić model i dostępność zasilaczy dedykowanych do danego laptopa, gdyż niektóre marki, jak IBM, stosują zasilacze z łatwo wymienialnym kablem sieciowym. Należy także uwzględnić różnice w standardach WiFi (w USA popularny 802.11a, w Europie głównie b/g/n) oraz ograniczenia kanałów i mocy nadawania w Polsce. Region DVD i wersja językowa systemu operacyjnego (zazwyczaj angielska, OEM bez możliwości zmiany) to kolejne aspekty do rozważenia. Gwarancja międzynarodowa jest dostępna u niektórych producentów (np. HP, LG), ale warto ją potwierdzić przed zakupem. Import laptopów z USA do UE wiąże się z koniecznością spełnienia wymogów homologacyjnych i oznaczenia CE; przywóz pojedynczych sztuk używanych jest możliwy bez oryginalnego opakowania. Podatek VAT w Polsce naliczany jest przy imporcie, a cło na laptopy wynosi 0%. Przykłady modeli z USA to IBM Z60M i T30, gdzie IBM oferuje wsparcie serwisowe, w tym wymianę wadliwych baterii, co świadczy o poważnym podejściu do użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA