logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy niemiecka klawiatura to calkowita porażka ?Prosze o rade

Dax6 22 Cze 2006 23:37 8571 12
REKLAMA
  • #1 2755073
    Dax6
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Zastanawiam sie czy kupic laptopa w Niemczech. Ceny maja super , ale inna klawiature.

Czy moze ktos podpowiedziec jak rozwiazac ten problem ? Czy nalepki na niektore klawisze rozwiaża sprawe ? Czy czekaja mnie jakies inne klopoty zwiazane z ta klawiaturą. Czego nie da sie rozwiazac kupujac niemieckiego laptopa ?

I jeszcze jedno. Czy mozna bez problemu zamienic miejscami klawisze ,,Z,, i ,,Y,, Jest techniczny problem , a jak nie , to jak to zrobic aby nie zniszczyc ?

Mysle o Sony Vaio FE 21M lub FE 21H
  • REKLAMA
  • #2 2755132
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    witam klawisze da sie poprzekładać , tylko wymaga to trochę cierpliwości , przeważnie wystarczy lekko pociągnąć od góry lub od dołu klawisza , zależy od laptopa. naklejki w pełni rozwiązują ten problem , tylko klawiatura wygląda jak wygląda , pozatym komp jak komp nie ma różnicy . ludzie częśto kupują laptopy z niemieska klawiaturą , bo uczą sie tego języka i taka klawiatura się bezwzględnie przydaje , choćby do pisania . poadrawiam adam .
  • #3 2755179
    kosmitta
    Poziom 12  
    czesc

nie przejmuj sie:)nabylem jakies dwa lata temu,poprzekaldalem klawisze i jestem zadowolony.smiga jak dziki.szczeze polecam,w moim przypadku byl to compaq armada m700.sluzy do dzis:)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2755192
    Dax6
    Poziom 13  
    moze i faktycznie jest w tym jakas mądrość...
    Znam j.niemiecki i codziennie pisze w tym jezyku. Musze przyznac , ze troche ,,koslawie,, bez umlautów.

Nie wiem czy nie bedzie problemow ze znakami , nawiasami itd..
    Czy ktos uzywa takiej klawiatury i moze mi podpowiedziec jak to wychodzi w praktyce ?
  • #5 2755197
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Jeżeli myślisz o Sony Vaio to wiedz że w Polsce nie ma serwisu do tego sprzętu. Najbliższy jest w Niemczech a i tak wysyłają to do USA.
    Co do niemieckiej klawiatury to naklejki zupełnie wystarczą.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #7 2755211
    Dax6
    Poziom 13  
    kosmitta napisał:
    czesc

nie przejmuj sie:)nabylem jakies dwa lata temu,poprzekaldalem klawisze i jestem zadowolony.smiga jak dziki.szczeze polecam,w moim przypadku byl to compaq armada m700.sluzy do dzis:)

pozdrawiam

Czy mozesz mi podpowiedziec , ktore klawisze przekladales poza ,,Z,, i ,,Y,,

Co mozna jeszcze przełożyc ?
    Załączniki:
    • Czy niemiecka klawiatura to calkowita porażka ?Prosze o rade 56_1_b.jpg (17.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2755248
    Dax6
    Poziom 13  
    Ja mieszkam na samej granicy ( 50 km do Niemiec ) wiec chyba sie zdecyduje na zakup w Niemczech. Szukalem w Holandii , ale nie mieli takiego jak chcialem z Core Duo. No i Vat maja wyzszy niz Niemcy.

Jeszcze fotka klawiatury niemieckiej w jakims laptopie innego Sony
    Co tu mozna przelozyc ?Czy niemiecka klawiatura to calkowita porażka ?Prosze o rade

Dodano po 11 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie

ktora karta graficzna jest lepsza lub , ktory komputer z tych dwóch ?

http://vaio.sony-europe.com/view/ShowProduct....de_DE&pageType=Overview&category=VN+FE+Series

i

http://vaio.sony-europe.com/view/ShowProduct....de_DE&pageType=Overview&category=VN+FE+Series

bardzo prosze o rade , ktory wybrac
  • REKLAMA
  • #9 2762177
    Dax6
    Poziom 13  
    witam,

wybralem FE 21M . Z tego co mi powiedzieli sprzedawcy, to ten model ma poza wiekszym dyskiem , duzo lepsza karte graficzna. Juz pracuje na tym kompie i musze przyznac , ze to jest prawdziwa kosa.
    Chcialem przelozyc klawisze ,,Y,, i ,,Z,, , ale klawiatura jest tak plaska ,ze nie mam pojecia jak to bezbolesnie zrobic. Moze ktos juz robil to w Sony ?

Jeszcze jedno pytanie. Czy ktores z panstw niemieckojezycznych ma zamienione Y i Z miejscami ?
  • #10 2763983
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    żadne z państ niemiecko języcznych nie ma przestawione z y . Dodam tylko do siebie że ucze się angielskiego i mam klawiaturę w układzie angielskim :))
  • REKLAMA
  • #11 2764286
    Dax6
    Poziom 13  
    a czy jest mozliwosc przeprogramowania klawiszy? Reszta moze pozostac. Txlko y i z
  • #12 2764632
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jak ustawisz w systemie układ Polski (programisty) to będziesz miał tak jak na klawiaturze QWERTY.
  • #13 2764652
    Dax6
    Poziom 13  
    to to wiem, ale zmieni mi sie calkowicie uklad klawiatry. Chce zostawic niemiecki uklad , a zmienic tylko te dwie litery.

jesccze pytanie dodatkowe. Czy w laptopie podlaczonym w domu przez zasilacz powinna byc wyciagnieta bateria , czy jest to obojetne ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu laptopa z niemiecką klawiaturą, głównie modeli Sony Vaio FE 21M i FE 21H, oraz problemów związanych z układem klawiszy, zwłaszcza zamianą miejscami klawiszy „Z” i „Y”. Użytkownicy potwierdzają, że fizyczna zamiana klawiszy jest możliwa, choć wymaga ostrożności i cierpliwości, a naklejki na klawisze skutecznie rozwiązują problem różnic w oznaczeniach. Niemiecka klawiatura przydaje się osobom uczącym się języka niemieckiego, mimo pewnych niedogodności, takich jak brak umlautów lub inny układ znaków specjalnych. Nie ma technicznych przeszkód, by przeprogramować klawisze w systemie operacyjnym, jednak zmiana układu klawiatury na polski (programisty) zmienia cały układ, co nie jest pożądane. Żadne niemieckojęzyczne państwo nie stosuje zamiany klawiszy „Y” i „Z”. Dodatkowo poruszono kwestie serwisu Sony Vaio w Polsce (brak, serwis w Niemczech lub USA) oraz pytanie o użytkowanie baterii podczas pracy na zasilaczu, bez jednoznacznej odpowiedzi. Model FE 21M jest polecany ze względu na lepszą kartę graficzną i większy dysk w porównaniu do FE 21H.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA