logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak iskry w Skoda Felicja 1.3 - co sprawdzić? Szukam schematu elektrycznego

mario_uno 06 Kwi 2006 11:49 3571 11
REKLAMA
  • #1 2498841
    mario_uno
    Poziom 11  
    Witam serdecznie
    Zakupiłem felicje 1.3 i wszycho cacy do wczoraj!!W czasie jazdy zgasła i koniec.Stwierdziłem brak iskry.Sprawdziłem bezpieczniki,napięcia na cewce (tylko na jednym przewodzie 12v) nie mam schematu i nie bardzo wiem gdzie co sprawdzić.
    Bardzo proszę o pomoc albo schemat elektryczny
  • REKLAMA
  • #2 2498900
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Nie calkiem rozumiem? Masz napiecie na cewce czy nie? Na jednym zacisku cewki powinno byc po wlaczeniu zaplonu 12 V, drugie idzie na element zaplonowy (kiedys przerywacz, teraz raczej modul zaplonowy).
    Sprawdz rezystancje cewki - czy nie padla.
    Jesli napiecie na cewce jest, zlokalizuj gdzie tracisz iskre. Najpierw kable wysokiego - wloz swiece po kolei w kazdy, przyloz do silnika obudowa i zakrec (przyda sie druga osoba) - sprawdz czy masz iskre. Jesli na zadnym nie bedzie - sprawdz to samo na kablu z cewki.
    Jesli nie ma iskry na kablu z cewki, to zapewne albo cewka padla, albo modul zaplonowy.

Dodano po 1 [minuty]:

iscie przy tych operacjach na swiecach dobrze jest to trzymac przez izolator (np kombinerki z izolacja ) - zeby nie kopnal prad.
  • #3 2498981
    mario_uno
    Poziom 11  
    Na jednym z przewodów cewki po przekręceniu kluczyka pojawia sie 12v ale tylko na jednym.
    Iskry nie ma na zadnym przewodzie ani tym z cewki ani z rozdzielacza.
  • REKLAMA
  • #4 2499001
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Odlacz ten zacisk cewki na ktorym nie pojawia sie napiecie i wtedy zobacz czy nadal sie nie pojawi.
    A najlepiej odlacz cewke wogole i zmierz rezystancje uzwojenia pierwotnego (miedzy oboma zaciskami, powinna byc rzedu kawalka ohma prawdopodobnie) i wtornego (miedzy zaciskiem idacym na modol (tym na ktorym nie masz teraz napiecia) i wyjsciem kabla wysokiego napiecia). Moze cewka padla.
  • #5 2499032
    mario_uno
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki
    Zaraz to sprawdze.A i rozmawiałem z byłym właścicielem i powiedział mi że kiedyś brakło mu iskry ale po kilku minutach nagle sie samo naprawiło ?!?!? Podobno poczekał troche i auto odpaliło ale mnie jakoś nie odpala od wczoraj?!?! kanał normalnie!!
  • REKLAMA
  • #6 2499049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2499052
    robi43
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie padł moduł zapłonowy albo czujnik halla w aparacie zapłonowym Proponuję sprawdzić czujnik
  • #8 2499088
    mario_uno
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić ten czujnik??zwykłym miernikjem??powinien mjeć jaką rezystancje??
  • #9 2499144
    robi43
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    omomierzem a rezystancja powinna się zmieniać wraz z obrotami silnika
  • #10 2499163
    mario_uno
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki!!Ide kombinować Dam znać o efektach
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2499221
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2905736
    mario_uno
    Poziom 11  
    Uszkodzona była cewka teraz jest ok.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Felicja 1.3 pojawił się problem z brakiem iskry podczas jazdy, mimo obecności napięcia 12 V na jednym z przewodów cewki zapłonowej. Zalecane jest sprawdzenie rezystancji cewki zapłonowej (uzwojenia pierwotnego i wtórnego) oraz testowanie iskry na przewodach wysokiego napięcia poprzez podłączenie świec zapłonowych i obserwację iskrzenia przy obudowie silnika. Możliwe przyczyny to uszkodzona cewka zapłonowa lub moduł zapłonowy. Dodatkowo wskazano na potencjalną awarię czujnika Halla (hallotronu) w aparacie zapłonowym lub uszkodzony nadajnik impulsów przy kole wieńcowym. Czujnik Halla można próbować testować omomierzem, jednak jego rezystancja powinna zmieniać się wraz z obrotami silnika, co budzi wątpliwości co do skuteczności takiego pomiaru. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonej cewki zapłonowej. Poszukiwano również schematu elektrycznego do pojazdu w celu dokładniejszej diagnostyki.
REKLAMA