logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skoda felicja 1.3- zgasł podczas jazdy i nie chce zapalić

pawel999x 02 Sie 2008 11:49 6058 8
REKLAMA
  • #1 5400900
    pawel999x
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam problem z moją felicją a mianowicie jadąc nagle zgasł i nie da się go zapalić, tak jakby paliwa nie było czy coś. Czy ma ktoś pomysł co może być nie tak??
  • REKLAMA
  • #2 5401114
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Nikt nie jest wróżką, może nie palić z tysiąca powodów. Proszę wykonać podstawowe czynności diagnostyczne, takie jak: sprawdzenie, czy wtryskiwacz podaje paliwo, oraz sprawdzenie iskry.
  • #3 5401145
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2094
    Bezpieczniki całe?
  • REKLAMA
  • #4 5401361
    walker22
    Poziom 11  
    proponowałbym sprawdzić pasek rozrządu
  • #5 5401441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 5403037
    pawel999x
    Poziom 11  
    paliwo dochodzi, iskra jest, łańcuszek rozrządu wporządku, bezpieczniki całe a halla nie ma
  • REKLAMA
  • #7 5410355
    pawel999x
    Poziom 11  
    przypomniałem sobie że kilka dni przed tym jak samochód się popsuł wymieniałem akumulator na nowy i przypadkowo założyłem klemy na odwrót (trwało to może 3 sekundy) a później podłączyłem dobrze i wszystko było wporządku, może dlatego samochód nie chce zapalić????????????
  • #8 5410484
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    A skąd wiesz że paliwo dochodzi ? masz tam wtrysk MPI czy SPI , jak masz SPI to po zdjęciu obudowy przepustnicy powinieneś zobaczyć czy wtryskiwacz podaje paliwo , mówisz że nie masz zapłonu bezstykowego {HALL} no to może coś nie tak z przerywaczem {ale zaś twierdzisz że iskrę masz } pytanie tylko czy we właściwym momencie {czyt: punkt zapłonu } śmiem sądzić że wałek aparatu zapłonowego też się obraca {no bo iskra jest :P} a może został ścięty klin ustalający na wałku aparatu zapłonowego ? hmmmmm zastanawia mnie jeszcze jedno układ wydechowy nie jest przytkany {mógł się posypać któryś z tłumików }. Co do tego błędnego podpięcia AKU to na pewno popłynął prąd przez diody alternatora {czy je uszkodził ? tego ci nie powiem , jeżeli to zrobiłeś na wyłączonej stacyjce , i samochód "gadał " przez 3 dni to wg mnie nie powinno mieć to wpływu na to co dzieje się teraz , nie masz czasem jakiegoś odcięcia zapłonu w tym samochodzie ????
  • #9 5410676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Felicja 1.3 zgasła podczas jazdy i nie chce ponownie zapalić. Sprawdzone zostało, że paliwo dochodzi do silnika, iskra jest obecna, łańcuszek rozrządu i bezpieczniki są w porządku, jednak czujnik Halla (zapłon bezstykowy) nie działa. Możliwe przyczyny to uszkodzony czujnik Halla, problemy z przerywaczem, niewłaściwy punkt zapłonu lub uszkodzenie wałka aparatu zapłonowego (np. ścięty klin ustalający). Autor wspomniał o przypadkowym odwrotnym podłączeniu klem akumulatora na krótki czas, co mogło uszkodzić diody alternatora, choć wpływ tego zdarzenia na obecny problem jest niepewny. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie stanu przewodów pod samochodem oraz drożności układu wydechowego. Wtrysk paliwa może być typu MPI lub SPI, co wpływa na sposób diagnostyki podawania paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA