kupa tam
ja sprowadzam samochody, kilka rejestrowałem, najlepiej jak kupisz auto od kogoś sprawdzonego to ci na umowie napisze z 200 i zapłacisz akcyzy grosze, od 15 tego miesiąca ksiażka pojazdu będzie kosztować 74zł, ale nic za darmo wprowadzili coś ze środowiskiem związane i to kosztuje 500zł tyle co ksiązka do 15 więc oni tak wykombinowali że zamiast mniej to 74zł więcej wychodzi...ale dobra mniejsza z tym, jako że ta opłata środowiskowa weszła w tym roku samochody wymeldowane do końca grudnia ubiegłego roku są zwolnione z tej opłaty, jest dopiero początek kwietnia więc bez problemu powinnes znales taki samochód zagranicą,
bądź co bądź co kraj to obyczaj, jeżdże i widze że tylko u nas taka h..jnia z tymi samochodami, w niemczech, włoszech, francji itp, nie ma samowolki jak tutaj tam samochody nie stoją na ulicach z kartkami SPRZEDAM, tam nie ma giełd samochodowych, oni chcą sprzedać samochód to go wymeldowywują i wstawiają do komisu, komisy płacą za zamochód od ręki więc niektóre stoją tam baaardzo długo, a komis sobie dolicza małą prowizje, lub poprostu wyciągnie radio zdejmnie alufelgi sprzeda osobno i to ich zarobek jest, chyba że w jakiejś dzielnicy polskiej bo polak potrafi i nawet nie u siebie burdel zrobi

,
to co kolega wyżej napisał że jakieś 65% od pojemności bla bla bla, to w tamtym roku to podbijali i nie przeszło i ich szczęście bo bym wszytkich tam wykosił chyba bo oni sobie zaliczyli 2,45 za 1ccm podatku środowiskowego co wychodzi ponad 4tyś. zł za silnik 1800ccm plus inne opłaty to rejestracja by wychodziło z 6tyś co było nie małą głópotą że oni wogóle nad tym mysleli ale dobra,
ja swoim klijentom pisze bezpośrednie umowy z komisem na kwote zazwyczaj 100-200euro z czego płacą nie całe 200zł akcyzy i akcyzje musisz opłacić w ciągu 14dni, bo puźniej odsetki i grzywnym jak nie opłacisz akcyzy przez ponad miesiąc to urząd skarbowy może ci dowalić mandat konsumenta w wysokości na polskie od 5tyś. zł w góre,
wogle to teraz nie ma sie co zastanawiać nad rejestracją pojazdu po co ma stać pod domem miesiąć?? jak ci zawiną bez tablic to zapomnij że go znajdą, teraz usprawnili to całe rejestrowanie aż sam byłem w szoku, na dowód nieraz czekałem i 3 tygodnie i miesiąć nieraz, a teraz składasz papiery 3 dni i masz dowód !!!!
aha pytanie było ile?
jak mało na umowie to niewiele, max 1500zł
ale to nie wszystko bo samochód tu na chmurce nie przyfrunie więc albo ubezpieczenia na miesiąc (tych zagranicą stać a nas??) 400-600zł z blahami próbnymi, i paliwo pewnie z 500zł stukniesz albo laweta od 1 000tyś w góre, jak chcesz se coś tańszego sprowadzić to nie wiem czy jest warto